Le Figaro - Ponta, premierul contorsionist, care te face sa-l regreti pe Iliescu

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 08:09
8641 citiri
Le Figaro - Ponta, premierul contorsionist, care te face sa-l regreti pe Iliescu

Premierul Victor Ponta are parte de descrieri ample in presa internationala. Francezii acuza ca Victor Ponta a transformat Romania in "oaia neagra" a Uniunii Europene, fiind lipsit de scrupule "pana intr-acolo ca regreti vechea garda a PSD".

"Victor Ponta, contorsionistul politic", titreaza Le Figaro. Jurnalistii amintesc de "profilul de ginere ideal si vesnicul zambet" ale lui Ponta, caruia "i-ai da binecuvantare fara spovedanie".

Premierul, in varsta de 39 de ani, "incarneaza" aceasta noua generatie care a preluat sefia PSD, principalul mostenitor al Partidului Comunist Roman.

Victor Ponta este bland, "bine crescut" si lipsit de scrupule "pana intr-acolo ca regreti vechea garda a PSD", spune un fost ministru roman, referindu-se la fostul presedinte Ion Iliescu.

"Pentru biografia oficiala, Ponta jura ca este un om de stanga pur si dur si il citeaza pe Che Guevara printre idolii sai. In afara de prietenii sai, poate nici aceia, nimeni nu-l crede", noteaza Arielle Thedrel, jurnalista care semneaza materialul portret de pe Le Figaro.

"Unii il vad abil si pragmatic, altii imatur si cinic. Chiar in sanul stangii romanesti, unde oportunismul tine loc de ideologie dominanta, unii sunt nelinistiti de lipsa sa de experienta si de un stil mai degraba brutal, care tocmai a transformat Romania in oaia neagra a UE", continua caracterizarea lui Victor Ponta.

Arielle Thedrel subliniaza ca premierul roman ii datoreaza "aproape totul" mentorului sau Adrian Nastase, fost premier aflat acum in inchisoare pentru deturnare de fonduri publice. Acesta l-a adus pe Ponta, in 2010, pe sefia PSD, in detrimentul lui Mircea Geoana.

"Puternicii baroni ai partidului il cred slab si, prin urmare, manipulabil. Dar oare e adevarat?", se intreaba Le Figaro.

Boala elitismului

Jurnalista aminteste si cum s-a creat USL-ul - in 2011, sub conducerea lui Victor Ponta, PSD s-a aliat cu PNL-ul condus de Crin Antonescu si cu Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu. "Aliati nu foarte frecventabili", atrage atentia jurnalista.

Liderul PNL, Crin Antonescu, care viseaza de o maniera obsesiva sa fie presedinte, cultiva nationalismul. Voiculescu, in schimb, este "un fost ofiter de Securitate, conduce un imperiu mediatic a la Berlusconi, pe care il pune in slujba prietenilor sai politici".

USL, aceasta "coalitie eteroclita" nu pare sa ramana in picioare decat pentru telul comun de a-l debarca pe presedintele Traian Basescu, garantul "unei justitii independente care a creat in continuu probleme noii nomenclaturi provenite din tranzitie".

In contextul crizei sociale, USL-ul a preluat puterea in luna aprilie a acestui an, in urma unei motiuni de cenzura care a rasturnat guvernul de centru dreapta al lui Mihai Razvan Ungureanu. Odata ajuns prim-ministru, "Ponta si prietenii sai nu au incetat sa-si multiplice loviturile de forta institutionala pentru a-si atinge scopurile".

Arielle Thedrel accentueaza ca Victor Ponta, jurist de meserie, "este un contorsionist al dreptului". "Stie sa-l rasuceasca in toate sensurile pentru a dovedi, de exemplu, oficialilor europeni ca este un bun democrat. Ceea ce nu-l impiedica, la Bucuresti, sa-l insulte pe Traian Basescu, etichetandu-l drept 'un las, un ticalos, un fascist', sa o someze pe Angela Merkel, care isi baga nasul unde nu-i fierbe oala, intrucat 'ea nu voteaza in Romania', sa acuze presa germana ca a fost infiltrata de Securitate sau sa-l trateze pe Sarkozy drept 'bufon'", continua portretul lui Ponta.

Jurnalista de la publicatia franceza il citeaza pe politologul Alexander Gussi, care a afirmat ca "Ponta si toti acesti lupi tineri din PSD sufera de o boala care in Romania tine de antropologie: elitismul. Au dezvoltat un complex de superioritate si cred ca totul le este permis".

In finalul materialului, se aminteste de acuzatiile de plagiat care planeaza asupra premierului roman.

"Acuzat ca a plagiat peste o treime din cele 300 de pagini ale tezei sale de doctorat in drept, Ponta se incapataneaza sa nege in ciuda a doua rapoarte academice coplesitoare. El explica fara sa rada ca in 2003 regulile de citare erau diferite...", incheie Arielle Thedrel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ponta portret le figaro, #Ponta premier contorsionist, #Ponta regret Iliescu , #premier
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Au si francezii turcestii, cristoii si tapalagii lor!