"Legalizarea plicului" la medici - care e situatia in Europa

Luni, 24 August 2015, ora 08:51
3587 citiri
"Legalizarea plicului" la medici - care e situatia in Europa

Romania este pe cale sa legalizeze si sa impoziteze - potrivit anuntului facut saptamana trecuta de premierul Victor Ponta si de ministrul Sanatatii - atentiile primite de medici de la pacientii recunoscatori. Pentru Europa ar fi o premiera exotica.

O singura tara europeana a incercat ceva asemanator, dar ea nu este in niciun caz cel mai recomandat exemplu. In 2013, Grecia a legalizat asa-numitele "fakelaki", plicurile cu bani date medicilor, indirect.

Plicul salveaza Romania

Nici macar statul elen, insa, nu a mers atat de departe incat sa impuna declararea si impozitarea, intrucat legea a fost creata pentru cadouri prin care pacientii isi exprimau gratitudinea si se referea, initial, la daruri fara valoare baneasca.

Realizand ca nu exista niciun cadou care sa nu presupuna bani, sintagma respectiva a fost eliminata in timpul discutiilor din Parlament.

Proiectul legii a fost depus de Giannis Panousis, ajuns adjunct al ministrului de Interne in Cabinetul lui Alexis Tsipras.

Syriza si-a propus abrogarea legii, a anuntat asta inca din campanie si a reluat de curand subiectul, si probabil va fi intr-adevar eliminata.

Europa inaspreste legislatia

In toate celelalte state europene sunt interzise platile informale sau cadourile catre medici, chiar daca au mai aparut, in Europa centrala si de Est, unde este foarte raspandit fenomenul coruptiei, astfel de initiative fanteziste. Trendul este, insa, de inasprire a pedepselor pentru coruptia personalului medical.

Ce spune Colegiul Medicilor despre decizia instantei referitoare la banii in plic

In Raportul UE privind coruptia din Sanatate, publicat in decembrie 2013, Romania se numara printre statele unde 70% din respondenti considerau ca acest fenomen este larg raspandit in sistemul public medical.

Totodata, este si tara cu cele mai multe plati informale, potrivit Barometrului UE privind coruptia, din 2014.

Citeste mai departe despre "Legalizarea plicului" la medici: O abordare europeana pe Curs de Guvernare.

Citeste si:
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a făcut duminică, 5 decembrie, un apel la populație să respecte măsurile de bază pentru a preveni răspândirea...