Lesa europeana, singura sansa (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 10:26
7233 citiri
Lesa europeana, singura sansa (Opinii)

Declaratia presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, potrivit careia Romania nu va intra in Spatiul Schengen in 2014 a fost, de fapt, o non stire. Pentru ca nu cred ca vreun om cu mintea limpede se putea astepta la alt verdict din partea Europei civilizate.

De ce? Pentru ca nu meritam sa fim inclusi in clubul select cat timp in Romania statul de drept ramane o poveste.

Sa va dau singur argument, cel mai recent. Invitat la Antena 3, Victor Ponta a fost servit cu intrebarea despre faptul ca procurorul Papici ar fi cerut informatii referitoare la terenuri in zona in care fiica lui Traian Basescu si-a cumparat teren.

"E evident ca dl procuror Papici s-a folosit abuziv de functia pe care o detine pentru a face un serviciu privat. Evident ca e si ilegal, si impotriva atributiilor sale. Am discutat cu colegi deputati din comisia juridica si ei mi-au spus ca vor sesiza CSM, dupa care Parlamentul in limita atributiilor va face verificarea, daca nu vrea CSM", a declarant Victor Ponta.

Ce avem noi aici, in acest caz scoala pentru o republica bananiera? Avem un premier care se pronunta raspicat asupra vinovatiei unui procuror. Pe care procuror il calificase deja drept basist si a carui inlocuire intempestiva din functie o salutase in gura mare.

Nu inteleg de ce mai are nevoie dl. Ponta de o verificare a CSM cat timp domnia sa e sigur ca procurorul Papici a comis un abuz? Si este hotarat sa impuna acest verdict si peste capul CSM. Daca nu vrea CSM sa-l ancheteze si sa-l sanctioneze pe Papici, se va ocupa o comisie parlamentara. Cu ce drept ca sa judece o comisie parlamentara un procuror, cum se impaca asa ceva cu separatia puterilor in stat?

S-a discutat deja enorm in vara, cand Codruta Kovesi, pe atunci procuror general, a explicat ca niciun magistrat nu poate fi chemat sa dea socoteala in fata unei comisii parlamentare. Si ce-i pasa lui Victor Ponta de lege, de Constitutie, de separarea puterilor? Lui ii pasa de faptul ca propriii baroni il strang din ce in ce mai tare de ce-l doare pentru ca nu le asigura nici castigurile si nici imunitatea promise atunci cand USL a ajuns la guvernare.

Credeti ca in marile cancelarii aceste propozitii nu vor ajunge rapid? Ca nu vor ajunge instaneu la Washington unde premierul a fost pus sa promita ca politicul nu va mai intrefera cu justitia? Cand stabilesti vinovatia unui procuror la televizor si anunti ca va fi anchetat de o comisie parlamentara daca CSM nu se va conforma, ce inseamna? Ca politicul respecta justitia?

Dar mai mult decat sicane si intimidari Vitor Ponta nu poate sa faca. Credeti ca nu ar fi desfiintat cu drag DNA si ANI? Prin ordonanta de urgenta. Si chiar daca se lega Traian Basescu cu lantul de Palatul Victoria tot nu putea sa-l impiedice. Singura sansa a justitiei din Romania este, in mod paradoxal, saracia.

Victor Ponta intinde coarda, dar nu isi permite sa o rupa, ca daca o rupe ramane fara finantare. E simplu. Si daca ramane fara finantare nu mai are de unde plati pensii, salarii, indemnizatii, ajutoare, iar primul lovit in moalele capului va fi exact electoratul captiv al PSD. Unde mai pui ca daca nu mai ai bani, nu mai e de furat.

Asa ca nu cred ca impotriva lui Lucian Papici sa fie declansata in mod real o actiune de proportii, daca nu cumva CSM va bate din calcaie la ordinul lui Victor Ponta. Totul se reduce la hartuiala, maraieli si amenintari. Pentru unii magistati ele pot fi insa decisive. Dar cert est ca ele reflecta o mentalitate viciata si bolsevica si ne arata cat de importanta este lesa europeana si ce dezastru s-ar intampla daca actuala putere ar scapa din ea.

#Ponta Papici justitie, #Ponta SUA justitie, #Romania spatiul Schengen , #premier