Lista doamnei Merkel (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 11 Iunie 2013, ora 16:08
4468 citiri
Lista doamnei Merkel (Opinii)

Victor Ponta s-a dus la Berlin pentru ca Romania nu isi permite sa aiba in Germania un adversar, mai ales de cand prietenul Hollande nu pare a se simti prea bine in fotoliul de la Elysee.

Dupa ce s-au imbatosat anul trecut impotriva intregii UE si au tratat-o pe d-na Merkel ca pe o gospodina care nu si-a vazut cum se cuvine de oala ei, liderii USL au descoperit un lucru simplu: money talks!

Pe vremea cand spunea ca nu Angela Merkel voteaza la referendum, Victor Ponta de-abia se instalase premier si inca nu intelegea foarte bine ca Romania nu isi permite sa faca fata din punct de vedere financiar in adversitate cu greii Europei.

A inteles repede, mai ales uitandu-se in zare cu jale dupa investitorii care fie plecau, fie nu veneau. Cu stampila de stat nefrecventabil, economia romaneasca nu are cum sa supravietuiasca pe termen lung.

Asa ca de atunci Victor Ponta se afla intr-o continua cursa de recuperare a bunavointei Germaniei, pierduta stupid. Teribil de stupid cat timp, sa ne amintim, inainte de imensa tampenie din vara trecuta, Germania devenise marele nostru avocat in privinta intrarii in Spatiul Schengen si pleda pentru aderarea in doua etape, pentru inceput cu frontierele aeriene.

In cele din urma, Victor Ponta a fost primit intr-o intalnire, pe care Antena 3, imblanzita se pare cu zanganitul catuselor, a prezentat-o insistent drept extrem de calduroasa. Atat doar ca pe chipul lui Victor Ponta alaturi de cancelarul german numai caldura nu se citea. Ba as spune ca figura amintea de aceea de dupa intalnirea de acum un an cu Martin Schultz cand a fost pus sa promita cu subiect si predicat ca va fi respectata decizia CCR in privinta cvorumului la referendumul de demitere a presedintelui.

De aceasta data nu i s-a vorbit despre cvorum, ci despre altele asemanatoare, adica tot din registrul statului de drept. "Avem multe in comun in plan economic, iar Germania este un important partener comercial al Romaniei. Vrem sa intarim relatiile dintre cele doua tari si imi doresc sa aiba succes constructia economica a tarii. Dorim, de asemenea, sa fim in continuare un partener al tarii, dar in Romania trebuie sa fie respectate standardele de drept, sa fie combatuta coruptia si sa existe mai multa transparenta", a declarat cancelarul german.

Da, la export, acolo unde este trimis ca produsul cel mai vandabil al USL, Victor Ponta poate promite orice. A facut-o si vara trecuta. Problema este cat poate indeplini in tara, si sa vrea, din exigentele Berlinului.

Ma inteb daca standardele de drept si anticoruptia pot fi elementele centrale ale politicii unui guvern din care fac parte Relu Fenechiu si Liviu Dragnea (fie el si si reevaluat) amandoi cu dosare penale unul in faza de judecata, celalalt intr-o faza deocamdata neidentificata.

Transparenta vrea d-na Merkel? Pana si modificarea Constitutiei este un proces misterios din care apare zilnic cate o enormitate pe care nimeni nu este in stare sa o explice cat de cat coerent. Care stat de drept, cat timp modificarea Constitutiei pregateste imense lovituri la statul de drept, prin convocarea magstratilor la frecat ridichea in Parlament, de exemplu?

Victor Ponta a luat in primire la Berlin o noua lista si nu stiu cat din ea va putea duce la indeplinire. Problema este ca dublul discurs nu mai tine, iar banii sunt tot mai putini.

Citeste si:
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, 18 septembrie, la Şcoala de Vară a TNL din staţiunea Venus, că se aşteaptă ca tinerii liberali care vor fi prezenţi la congresul din...
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Sursa: Ziare.com