Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: "Made in China" la Bucuresti!

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 08:29
5361 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: "Made in China" la Bucuresti!

Romania are nevoie de China si asta pentru ca orice economie libera are nevoie de un partener cu o astfel de piata de desfacere, are nevoie de forta celor peste un miliard de chinezi care vor sa se emancipeze.

Deja in China sunt miliardari, exista o clasa a oamenilor bogati, exista manageri, corporatii. Desi nu o recunosc, sefii Partidului Comunist remarca pe zi ce trece cum piata libera ingenuncheaza ideologia si accepta asta cu tact.

Nu avem prea multe lucruri de exportat in China, dar sunt multe companii romanesti care au relatii economice cu gigantul din Asia. Sunt deja mii de imigranti din acea tara care s-au stabilit aici, sunt familii de chinezi care s-au format in Romania si, cum suntem primitori, i-am adoptat si, in plus, suntem mari amatori de mancare chinezeasca.

Nu stim ce va obtine Romania dupa vizita premierului Li la Bucuresti, dar Victor Ponta incearca sa castige un capital politic important in urma acestei intrevederi. A reusit sa transforme acest eveniment intr-un fel de fronda a statelor din centrul si estul Europei vizavi de Bruxelles, din capitala Uniunii venind si un mesaj de avertizare in legatura cu eventuala deraiere a discutiilor de la Bucuresti.

Victor Ponta isi doreste relatii speciale cu Beijingul din doua motive esentiale. Primul pentru ca e tratat cu raceala de liderii lumii occidentale. Atat la Washington, cat si la Berlin e privit cu neincredere pentru faptul ca a atacat valorile democratice ale Romaniei in vara anului 2012.

In al doilea rand, pentru ca usa inspre Kremlinul lui Putin i s-a trantit in nas si asta pentru ca Republica Moldova va semna la Vilnius acordul de asociere cu Uniunea Europeana. Ponta nu poate sa faca nimic in aceasta poveste atata timp cat liderii politici de centru-dreapta si majoritatea cetatenilor din Moldova au ales sa se desprinda de influenta sufocanta a Rusiei. Va incerca doar sa confiste evenimentul si sa-l treaca la realizarile politice personale.

Acesta fiind contextul, actualul premier si liderul marelui partid de stanga din Romania incearca sa stabileasca o relatie speciala cu Republica Populara Chineza. Are nevoie de acest fapt pentru a-si creste puterea de negociere atat in ce priveste Bruxelles-ul, cat si in ce priveste relatia cu Rusia. Dar ce vor face liderii politici chinezi?

Ca idee de baza sunt atrasi de un parteneriat special cu Uniunea Europeana, un parteneriat in care pot sa realizeze un cap de pod aici, in Est, pentru a avea si ei un ascedent in negocierile comerciale cu Vestul. Desi la nivel declarativ sustin unitatea de actiune a UE, sunt interesati sa speculeze divergentele si frustrarile membrilor mai noi ai Uniunii. Dar o vor face cu diplomatie, cu rabdare si cu atentie.

Actualul premier al Romaniei isi face iluzii daca spera sa castige un rol strategic in ce priveste relatia Chinei cu Occidentul, dar ar fi bine macar sa atraga de partea sa cativa investitori importanti din aceasta imensa tara care sa creeze "un milion de locuri de munca". Parca asa se lauda in campania electorala. Pana acum a realizat -56.000.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...