Masura lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 13:31
7097 citiri
Masura lui Victor Ponta (Opinii)

Ma intreba cineva daca dupa recentele miscari in chestiunea procurorilor si mai ales dupa ce Victor Ponta a oferit baronetului corupt din toate partidele cel mai ravnit trofeu, decapitarea anticoruptiei, liderul PSD se profileaza ca un om politic forte.

Oare? Depinde de acceptiuni si de raportari.

In mod cert, eliminarea din joc a lui Daniel Morar creeaza o buna premisa ca Victor Ponta sa fie perceput ca un lider tot mai puternic. Si nu numai acest deznodamant spectaculos. Chiar si felul in care a transat ultima disputa cu liberalii, punandu-l in planul doi pe informatul, dar neconsultatul Crin Antonescu, a fost o demonstratie de forta.

Este posibil ca Victor Ponta sa fi luat in acest moment o optiune foarte importanta pentru prezidentialele de anul viitor. Si, in mod cert, pentru apropiatul congres PSD unde nu vad cine ar putea sa-l infrunte.

Cat din aceasta demonstratie de forta ii apartine cu adevarat si cat tine de alte minti, de alte vointe, mai puternice si mai experimentate este greu de spus.

Este insa cert ca fara parteneriatul cu Traian Basescu miscarea nu ar fi fost posibila. Asta ca sa nu vorbim despre eminentele cenusii ale PSD, mai mult sau mai putin vizibile.

Dar dincolo de aceasta demonstratie de forta a lui Victor Ponta, intrebarea ramane. Este el un om politic forte?

Nu. Victor Ponta este exclusiv un produs al circumstantelor, aruncat de val acolo unde nici nu gandea ca va ajunge, fara ca ceva din statura, substanta si cariera lui sa justifice salturile uriase.

Sa ne amintim, de exemplu, felul in care a fost ales presedinte PSD. Cu o zi inainte de acel congres, social democrati, pe atunci, cu greutate, unii fosti ministri, comentau ironic sansele lui. E o broscuta testoasa care a ridicat nitel capul, dar o sa-l bage repede la loc, mi s-a spus. Asa si era, asa ar fi trebuit sa fie.

Insa infruntarea intre vointe cu mult mai puternice decat a lui Victor Ponta, un joc murdar de santaje si razbunari, l-au propulsat in varful piramidei, legat cu zeci de sfori de mentorii sai.

Va amintiti probabil ca primul gest de proaspat presedinte PSD a fost sa pupe inelul patriarhului partidului. Care ar fi oare primul sau gest de presedinte al Romaniei?

Victor Ponta a ajuns premier printr-o intamplare la care nu stiu daca se astepta si nici macar nu am convingerea ca si-o dorea cu adevarat atunci. Partea liberala a USL a dorit rasturnarea Guvernului MRU mai mult decat cea social democrata. Apoi, Victor Ponta a continuat sa urce pe circumstante, pacte, intelegeri, tradari, compromisuri.

Dincolo de ele, de medaliile cucerite de altii pentru pieptul lui, Victor Ponta este inca un politician marunt. Fara viziune, fara proiect, fara mari batalii, fara mari cicatrici, fara mari victorii, acuzat de plagiat, deci santajabil, dual, apt sa rosteasca orice minciuna, in functie de auditoriu si interlocutor, apt de orice pirueta fara sa ameteasca, senin, fara dubii.

Este reprezentativ pentru politica romaneasca, lipsita cronic de oameni politici forte.

Dar Victor Ponta este foarte, foarte norocos. Nu numai pentru ca a fost purtat de val, ci si pentru ca in fata acestui val nu au aparut si nici nu se anunta cine stie ce obstacole. Pentru ca deocamdata nu e de anticipat aparitia vreunui autentic astfel de om politic, care sa-i incurce socotelile si sa-i dea adevarata masura lui Victor Ponta.

#Victor Ponta Traian Basescu PSD , #premier
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Măsurile lui Ponta sunt miere de muște verzi. Din nimic, nimic!