Merci, La France! (Opinii)

Luni, 15 Iulie 2013, ora 21:49
3056 citiri
Merci, La France! (Opinii)
Foto: Arhiva

Cine vrea sa vada cum functioneaza democratia si cum se bucura cetatenii de drepturile si de libertatile castigate prin sangeroasa revolutie din 1989 n-are decat sa observe de cat spatiu a beneficiat vizita premierului Frantei, Jean-Marc Ayrault, in Romania.

Orbite de patimi politice primitive, cateva televiziuni si ziare au tratat doar in treacat sau deloc un eveniment pe care presa franceza l-a prezentat pe primele pagini ca pe o initiativa externa de maxima importanta.

O palma pe obrazul nostru

Or cauzele unei asemenea stari de fapt se cer analizate, macar sa intelegem si noi in ce fel de tara traim. Pentru ca succesul si beneficiile politico-economice nu sunt ale lui Ponta si ale USL-ului, ci ale Romaniei. Or cele mai multe medii romanesti au ramas corigente, de nu cumva repetente la lectia de deontologie profesionala si patriotism. De demonstrat.

La invitatia prim ministrului Romaniei, Victor Ponta, premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a venit in tara noastra in fruntea unei importante delegatii guvernamentale impreuna cu numerosi jurnalisti, oameni de afaceri si de cultura, caci avea de purtat discutii importante cu oficialitatile noastre, dar avea si de inaugurat Liceul Francez "Anna de Noailles" din Bucuresti.

Un prieten constant

Vizita de doua zile a premierului celei mai importante tari-prietene din Occident, tara care a facut posibila unirea provinciilor istorice romanesti, care s-a opus dictaturii ceausiste si a sprijinit emigratia romaneasca, una dintre cele dintai investitoare in economia noastra, ne-a oferit o adevarata lectie de patriotism si politica.

Caci Franta ne ramane acelasi devotat prieten, sprijinind mai departe eforturile noastre de dezvoltare economica, Romania fiind avantajata de valoarea schimburilor comerciale, echilibrate si de o parte si de alta, de peste 3 miliarde de euro. Exista un parteneriat strategic din februarie 2008, unul dintre putinele care functioneaza, parteneriat reintarit in aceste zile.

Lectia de demnitate

Lectia de patriotism s-a referit la aprecierile asupra frumusetii limbii romane, premierul francez fiind foarte miscat de muzicalitatea acesteia. Si asta deoarece reprezentantii Romaniei si-au facut obisnuinta ingrata de a se da mari comunicatori in limba (aproximativ) engleza, uitand ca reprezinta Romania si ca trebuie sa se exprime obligatoriu in limba romana si sa se mandreasca pretutindeni cu limba poporului care i-a ales. Ceea ce inca nu s-a invatat.

Acestea fiind faptele prezentate exagerat de succint, sa vedem ce a determinat comportamentul bizar al politicienilor si al mediilor romanesti. Jean-Marc Ayrault conduce Partidul Socialist, fiind numit premier la 15 mai 2012, dupa ce socialistul Francois Hollande a castigat Presedintia.

Presa fosta portocalie a ramas cu o fixatie rusinoasa, confundand socialismul francez cu socialismul ceausist, motiv pentru care nu e zi sa nu ni se aminteasca gogorita ca USL e "alianta socialista", ca si cum socialismul ar fi ceva de ocara, frate bun cu bolsevismul.

Politicianism fara limite

Se vede treaba ca, zicandu-si de dreapta, atat PDL, cat si puzderia de partidulete si fundatii (de partid) se considera net superioare nu numai PSD-ului, dar si PNL-ului, prin definitie apartinand dreptei actuale. De aceea au socotit sub demnitatea lor sa urmareasca evenimentele socialistilor romano-francezi.

In plus, daca premierul Frantei nu a fost invitatul presedintelui Traian Basescu, nu cadra ca mediile prezidentiale, adica mai toate, sa aprecieze in amanunt si cu bucurie rezultatele obtinute. Nu a contat ca era vorba de viitorul economic al tarii noastre, caci Franta va investi si mai mult in industria romaneasca, nici ca sprijinul Frantei s-ar putea de data asta sa fie hotarator in ceea ce priveste intrarea in spatiul Schengen.

Randurile de mai sus arata cu prisosinta ca primii nostri politicieni nu stiu sa renunte la animozitati si ranchiune personale sau de grup atunci cand au de salvat onoarea patriei lor, caci de onoare este vorba. Nu se poate sa vorbim pe voci diferite si nici sa ne contram in fata unui musafir atat de important. Iar regulile ospitalitatii de care facem atata caz puteau fi respectate. Macar acum.

Pentru lectia de demnitate, merci, La France! Bonne anniversaire!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Franta Romania vizita premier, #vizita premier francez Romania, #intalnire Ponta Jean Marc Ayrault , #premier