Micul Stalin (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 07:51
5640 citiri
Micul Stalin (Opinii)

Victor Ponta considera ridicola acuzatia ca ar fi intervenit intr-o ancheta penala in cazul Bolintineanu. Si implicit ridicola i se pare probabil si ancheta Inspectiei Judiciare la solicitarea (foarte tarzie) a CSM.

Mie mi se par ridicole doar explicatiile date de Victor Ponta pentru ceea ce a facut saptamana trecuta cand s-a ratoit la procurorii care au dispus audierea liceenilor suspectati de dare de mita si a cerut ministrului Justitiei sa-l ia la intrebari pe procurorul general.

Victor Ponta ne-a spus ca el se simte responsabil cu pacea sociala din aceasta tara si, in general, cam cu tot ce misca pe teritoriul Romaniei. Nimic mai fals. Dl. Ponta este responsabil exclusiv cu actul de guvernare, care se pare insa ca-l preocupa cel mai putin sau, ma rog, in care are cele mai putine rezultate.

Dl. Ponta nu este responsabil pentru actiunile si deciziile Justitiei. Continutul actului de justitie, la toate nivelurile lui, este responsabilitatea exclusiva a magistratilor si a CSM. Justitia este sau ar trebui sa fie independenta, ea se autoguverneaza prin CSM si nu are nicio legatura cu Victor Ponta si, in general, cu puterea executiva. Guvernul nu are alta treaba decat sa asigure logistica actului de justitie.

Declaratia lui Victor Ponta ne arata ca domnia sa se simte cu adevarat stapan peste Romania, un fel de voda mai tinerel care imparte si bani, si dreptate si poate chema la ordine pe oricine doreste pentru orice. Premierul, desi politician tanar, denota o mentalitate de-a dreptul bolsevica, de mic Stalin periferic.

Este cu atat mai grav ca declaratia domniei sale a avut urmari. Audierile au fost sistate in ziua respectiva, iar procurorul general a si declansat ancheta impotriva anchetatorilor. Deci nu a fost doar o tentativa de interventie, ci un fapt consumat.

Ministrul Justitiei sustine ca a fost vorba doar despre o sugestie a premierului, pentru ca nu a existat un ordin scris. Nu ca ar fi fost mai putin grav, dimpotriva, dar un ordin scris ar fi avut probabil un efect intimidant mai putin rapid si eficient decat indignata declaratie televizata a premierului. In plus, ea accentueaza neincrederea in actul de justitie si perceptia distorsionata in privinta raporturilor firesti dintre puterile statului.

Nu ma indoiesc ca multi romani au apreciat interventia lui Victor Ponta care s-a dat, nu-i asa, cu poporul. Probabil ca premierul a si cautat aceste efect electoral. Este o dovada ca inca nu avem educatia democratica, cultura democratica necesara pentru a intelege care este relatia fireasca intre Executiv si Justitie, care sunt limitele unui om politic care nu are dreptul sub nicio forma sa atace un act al justitiei, indiferent daca este sau nu de acord cu el.

Iesirile premierului, cu atat mai mult daca raman nesanctionate, vor accentua aceasta perceptie distorsionata, unul dintre motivele pentru care suntem inca la periferia Europei civilizate.

Pentru ca in Europa civilizata o declaratie ca aceea a lui Victor Ponta, si sa nu fi avut nicio urmare, ar fi marcat finalul carierei politice a celui care si-a permis o asemenea interventie in Justitie. La noi, ma tem ca a adus puncte electorale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Victor Ponta ancheta Bolintineanu, #Ponta procurori CSM , #premier