Ecaterina Andronescu s-a dezis de ordonanta de urgenta prin care este schimbata radical Legea Educatiei, OUG al carei text sustine ca nu l-a vazut inainte de adoptare.
Dna Andronescu nu este de acord cu introducerea celei de-a treia sesiuni de Bacalaureat, restul inteleg ca n-o deranjeaza.
Nu-mi pot permite sa-i pun la indoiala cuvantul, dar daca nu a stiut are o imensa problema si a facut o alegere foarte proasta in primavara. A renuntat la un post de europarlamentar pentru a ramane presedintele Comisiei de educatie din Senat.
Si iata ca presedintele Comisiei de educatie si fost ministru PSD al Educatiei nu este consultat cand guvernul PSD adopta o ordonanta de urgenta prin care aduce modificari esentiale Legii Educatiei.
Pana acum, parlamentarii PSD se plangeau ca sunt sfidati de guvernele PDL, care decideau tot felul de lucruri prin OUG fara sa-i intrebe. Acum nu se simt sfidati? Dna Andronescu nu se simte grav sfidata de faptul ca, in calitatea oficiala a domniei sale, la care tine suficient de mult pentru a nu pleca la Bruxelles, a fost calcata in picioare?
Eu cred ca ar avea motive.
Si daca este cum spune dna Andronescu, inseamna ca guvernul Romaniei a adus guvernarea dictatoriala pe noi culmi. Pe de-o parte, iata ca nu-si consulta nici macar propriii parlamentari, nici macar pe cei cu rang inalt si specializare in domeniu, inainte de a lua masuri radicale. Actioneaza discretionar chiar in raport cu propriul partid.
Pe de alta parte, opereaza modificari care nu presupun nicio urgenta, dar sunt de importanta capitala. Teoretic, acestea sunt motive clare de neconstitutionalite stabilite ca atare de CCR in cazuri similare.
Atat doar ca aceasta neconstitutionalitate nu poate sa fie constatata cat timp OUG nu ajunge la CCR si evident ca nu ajunge cat timp nu poate fi atacata decat de Avocatul Poporului.
In loc sa se autosesizeze, dupa cum ii scrie in fisa postului, dl Ciorbea asteapta sa fie sesizat, de parca ar fi un fel de birou de relatii cu publicul care preia sesizari si le trimite mai departe, nu o institutie a carei menire este sa vegheze si la legalitatea actelor emise de Guvern, domeniu in care are chiar exclusivitate.
De ce face Victor Ponta acest lucru nu e greu de inteles. Interesul este probabil financiar si electoral. Ganditi-va la numarul celor care au picat Bac-ul in acesti ani, tineri peste 18 ani cu drept de vot, adaugati la ei parinti, eventual frati si bunici, care plang de mila lor si veti avea numarul de voturi pe care le poate castiga Victor Ponta printr-o simpla ordonanta de urgenta, care mai introduce o sesiune de Bac, care finanteaza de la buget un an de pregatire in facultati a celor picati la Bac. Peste un milion la prima strigare.
In plus, daca fabricile de diplome au materie prima, daca sunt si mai putin supuse legii, daca si persoanele fizice au dreptul sa infiinteze universitati, curge banul, inclusiv in pusculita de partid.
Da, am vazut ca dl Costoiu a inchis patru universitati, demonstrativ. Banuiesc ca au fost alese pe spanceana cat timp, de exemplu, Bioterra, scena unui imens scandal de coruptie, este doar pusa sub supraveghere anul acesta. Despre "Spiru Haret", numai de bine, desigur. Si in locul celor patru parca vad ca apar alte 10, pe persoana fizica.
Nu face sa dai o ordonanta pentru atatea avantaje? Cum sa nu faca! Distrugi educatia si implicit viitorul acestei tari? Asta nu conteaza. Daca dl Ponta ar fi avut respect pentru educatie si excelenta, ma gandesc ca nu ar fi ajuns sa fie declarat plagiator de Universitatea Bucuresti, de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare si de comisia de profesori de la Bucuresti, Sorbona si Strasbourg.
Unui om cu respect pentru educatie i-ar fi crapat obrazul de rusine sa ajunga intr-o asemenea situatie. Nu e cazul dlui Ponta, care, in opinia mea, macelareste Legea Educatiei cu voiosie. Un plagiator croieste educatia dupa chipul si asemanarea sa.