Mihnea Motoc, propus la Ministerul de Externe (Video)

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 12:30
9166 citiri
Mihnea Motoc, propus la Ministerul de Externe (Video)
Foto: Romania TV

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca il va propune pe diplomatul Mihnea Motoc ca ministru al Afacerilor Externe in locul lui Teodor Melescanu.

Mihnea Motoc este in acest moment ambasador al Romaniei la UE. Teodor Melescanu a declarat marti ca isi depune mandatul, asumandu-si responsabilitatea pentru problemele din turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidentiale la sectiile de votare din strainatate.

"Multumesc ministrului Melescanu, a facut ce putea sa faca intr-o saptamana. Categoric, si sustin acest lucru, trebuie sa schimbam legea. Si trebuie sa schimbam partea logistica, tinand cont de ce s-a schimbat din punct de vedere demografic", a spus premierul Victor Ponta in cadrul sedintei de Guvern de marti.

Melescanu isi da demisia de la MAE: Nimeni nu a fost impiedicat sa voteze

"Azi o sa transmit catre presedinte propunerea pentru noul ministru de Externe. M-am sfatuit cu dl Melescanu, o sa il propun pe ambasadorul Mihnea Motoc, care sa fie noul ministru de Externe. Este un mesaj foarte bun, apropo de importanta relatiilor pe care o dam pe plan european", a adaugat Victor Ponta.

Mihnea Motoc, de profesie magistrat, a fost, inainte de mandatul la UE, ambasador al Romaniei la ONU.

El a intrat in MAE in 1991 activand la Directia Juridica si a Tratatelor, la Directia Drepturile Omului, al carei director adjunct a devenit in 1994. Intre 1996 si 1997 a fost director al Directiei Uniunea Europeana, apoi a devenit director general in Departamentul european si euroatlantic pana in 1999, cand a fost numit ambasador al Romaniei in Olanda pana in 2001.

Din 2001, Motoc a revenit in MAE, unde a fost secretar de stat pentru integrare europeana si relatii multilaterale pana in 2003.

Mihnea Motoc este noul ambasador al Romaniei la UE

Mihnea Motoc a fost numit in conducerea Autoritatii Nationale de Securitate in 2001, o structura infiintata in septembrie 2000 in vederea securizarii informatiilor NATO, fiind ulterior decorat atat de Ion Iliescu, cat si de Traian Basescu.

Mihnea Motoc este casatorit cu Iulia Motoc, fost judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei si actual judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...