Moscova ameninta Romania. Reactia lui Ponta si a ministrului Aurescu

Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 23:13
6375 citiri
Moscova ameninta Romania. Reactia lui Ponta si a ministrului Aurescu
Foto: Facebook/Victor Ponta

Premierul Victor Ponta saluta reactia NATO fata de "pozitia agresiva" a Ministerului rus de Externe cu privire la Romania, aratand ca tara noastra este stat membru NATO si va lua doar acele decizii pe care le considera corecte si oportune pentru obiectivele de securitate.

"Romania este un stat membru al NATO si va lua doar acele decizii pe care le considera corecte si oportune pentru obiectivele de securitate nationale si ale Aliantei Nord Atlantice. Romania este un partener de incredere al NATO si nu se va lasa intimidata de declaratiile agresive ale diplomatiei ruse.

Romania condamna actiunile agresive ale Federatiei Ruse in Ucraina. Salutam, de asemenea, reactia NATO care subliniaza clar determinarea Aliantei de a-si proteja membrii fata de orice forma de agresiune", afirma Ponta.

Si ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a postat pe Twitter un mesaj in limba engleza in care precizeaza ca pozitia exprimata de NATO pe tema declaratiilor purtatorului de cuvant al MAE rus reflecta in totalitate pozitia Romaniei.

NATO reactioneaza prompt dupa amenintarile Rusiei: Vom apara Romania!

Alianta Nord-Atlantica respinge acuzatiile Rusiei privind suplimentarea capacitatilor militare, dand asigurari ca Romania este partener de incredere care va fi aparat de NATO, potrivit unui comunicat oficial.

"Romania este un partener de incredere in cadrul NATO, iar NATO isi apara toti aliatii de orice amenintare", a reactionat Carmen Romero, un purtator de cuvant al NATO.

Oficiali rusi continua sa faca afirmatii provocatoare, care sunt lipsite de fundament, inadecvate si care nu contribuie la stabilitatea si predictibilitatea in Europa", a subliniat Romero.

"Prin actiunile agresive in Ucraina, Moscova a incalcat legislatia internationala si angajamentele asumate prin Tratatul fondator NATO-Rusia. NATO este o alianta defensiva si continua sa actioneze in conformitate totala cu angajamentele asumate prin Tratatul fondator NATO-Rusia", a subliniat Carmen Romero, potrivit unui comunicat oficial.

"Ca reactie la actiunile agresive ale Rusiei in Ucraina, NATO a suplimentat prezenta militara in partea de est a Aliantei. Aceasta prezenta este prin rotatie si este sub nivelul oricarei definitii rezonabile a fortelor combatante substantiale. Toate masurile de suplimentare a fortelor sunt pur defensive, proportionale si conforme cu angajamentele internationale ale Aliantei", precizeaza Romero.

Ce remarci a facut MAE rus

Ministerul rus de Externe a criticat miercuri suplimentarea fortelor NATO in Romania, acuzand Bucurestiul ca sacrifica stabilitatea regionala. Planurile NATO de mobilizare a fortelor militare in Romania sunt "inadecvate" si "conflictuale", a spus Aleksandr Lukasevici, purtatorul de cuvant al MAE rus.

Rusia: Bucurestiul sacrifica stabilitatea regionala de dragul SUA

"Practic, este vorba de o transformare etapizata a acestei tari intr-un pivot de sustinere pentru NATO si SUA aproape de frontierele Rusiei. Noi am comentat in mod repetat masurile luate de state membre NATO, observand atitudinea conflictuala si evidentiind caracterul inadecvat si redundant, atat din punct de vedere militar, cat si financiar", a spus Lukasevici, citat de agentia Sputnik.

In opinia oficialului rus, Romania sacrifica securitatea regionala prin decizia de suplimentare a efectivelor NATO. "Exista tendinta de a concluziona ca actualele autoritati din Romania, de dragul cresterii importantei in ochii strategilor din alte parti ale lumii, sunt dispuse sa sacrifice mentinerea stabilitatii in regiunea Marii Negre pentru ratiuni tactice", a spus Lukasevici.

"Este evident ca Rusia nu reprezinta nicio amenintare la adresa Romaniei sau a altui stat. Astfel ca ipoteza caracterului pur defensiv al acestor manevre si cea a asa-numitei amenintari venite din Est nu sunt valide", a subliniat Lukasevici.

MAE rus, amenintare voalata? Romania trebuie sa fie constienta de "consecintele" suplimentarii capacitatilor NATO

In urma cu cateva zile, Lukasevici afirma ca Romania trebuie sa fie constienta de "responsabilitatea" si de "consecintele" suplimentarii efectivelor NATO pe teritoriul sau, catalogand drept "periculoase" actiunile Aliantei Nord-Atlantice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ponta reactie amenintari Rusia, #Ponta amenintari Rusia, #amenintari Rusia Romania , #premier