Niciun secret: Ponta a dat-o in bara! (Opinii)

Joi, 03 Mai 2012, ora 07:36
17549 citiri
Niciun secret: Ponta a dat-o in bara! (Opinii)

Victor Ponta, premierul desemnat al Guvernului, avea sansa unui start perfect. Doar venea dupa succesul spectaculos al motiunii de cenzura, incheiase un acord pentru guvernare cu cei pe care ii alinta duios "slugile" si totul era pe roze. Pana a dat-o in bara cu cele mai prost alese numiri de ministri de vreo 2 ani incoace.

In primul rand, a gresit flagrant cu "incompatibilii" si cu cei aflati in conflicte de interese. Fie ca au decizii definitive din partea justitiei, fie ca sunt decizii sau nu sunt. Ne vom da seama mai tarziu, clar si fara tagada, daca a gresit din punctul de vedere al juristului. Insa a gresit ca politician. Trebuia sa-si dea seama dinainte de furtuna pe care o starneste. De criticile pe care le primesti cand numesti oameni in situatia asta. Nu stia ca Mircea Diaconu e in judecata cu ANI? Ca a fost declarat incompatibil nu o data, ci de doua ori? Ca Victor Alistar nu a reusit sa intre in CSM din cauza incompatibilitatii? Ca doamna Corina Dumitrescu e in proces cu Ministerul Educatiei, pe care il va conduce?

Nu trebuie sa uitam nici de Lucian Isar, ministrul pentru Mediul de Afaceri, care a fost pedepsit pentru un atac speculativ chiar asupra monedei nationale, solicitarea fiind facuta de Banca Nationala a Romaniei.

E greu de crezut ca un jurist si un om asa de informat - cum spune chiar el - precum Victor Ponta n-a stiut. A stiut, fara indoiala. Dar a crezut ca "merge asa". Ca lucrurile pot fi explicate, ca poate forta vigilenta opiniei publice, ca "nu conteaza asa de mult". Si uite asa a gresit Ponta. Numirile astea il vor costa mult pe Victor Ponta. In loc sa poata vorbi despre "greaua mostenire" lasata de PDL, acum toata lumea vorbeste despre oamenii "patati" pe care ii are in guvern. Vanatorul a devenit vanat. Vulpea a trecut in catara pustii.

In mod normal, PDL poate acum sa speculeze la sange lucrul asta. Poate sa vorbeasca despre guvernul plin de conflicte de interese, non stop. Poate sa-l strige la infinit pe Corneliu Dobritoiu "ministrul-casa la 1 leu", la fiecare interventie, daca vrea sa adopte chiar reteta USL. Poate sa mature cu ei pe jos in problema ghemului de interese al universitatilor private cocotat in varful Ministerului Educatiei. Poate sa vorbeasca - si le-a dat si lor prin gand macar asta - sa vorbeasca despre Guvernul lui Felix. Bine, la cat de prost speculeaza PDL lucrurile astea, nu e exclus sa rateze sau sa nu "toace" asa cum trebuie.

Chiar si asa, Ponta a facut ceea ce nu trebuia sa faca. A lasat un mare punct vulnerabil. Crocodilul s-a intors cu burta moale la soare. In loc sa stea pe burta, cu solzii tari spre adversar. Care sunt explicatiile?

Se poate ca Ponta sa fi calculat gresit, prea devreme si ingirjorator pentru un prim-ministru. Sau sa fi calculat bine, dar s-a gandit ca avalansa asta de critici trece repede, ca apar subiecte noi, ca oricand poate sa scoata chiar el unul care sa abata atentia, gen "il suspendam pe Basescu in 0,2 secunde". Mai stii, poate chiar are dreptate?

Miscarea logica ar fi alta, insa. Ar fi sa renunte la ministrii-desemnati care au probleme. In mod normal, Victor Alistar nu se va mai regasi pe lista de ministri, daca simturile nu ma insala sau daca nu-l insala pe Ponta. Posibil, nici Mircea Diaconu, daca ne gandim ca ICCJ da decizia in cazul lui chiar pe 8 mai, la o zi dupa investirea guvernului. Ca sa calculez pentru cei mai slabi la matematica, pastrarea lui Diaconu poate insemna ca va fi ministru cam cat a fost Geoana presedinte.

Oricum, Ponta va avea o problema si cu ei, si fara ei. Nu si-a ales bine unii dintre oameni. Desigur, altii sunt buni, ca Florin Georgescu. Dar nu va apuca sa se bucure de ei, cu ceilalti pe cap. Caci pe cap ii vor sta.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....