O noua Putere, alte asteptari (Opinii)

Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 17:35
2297 citiri
O noua Putere, alte asteptari (Opinii)
Foto: Reuters

O vorba din popor zice ca omul spune multe la necaz. Vineri, dupa caderea Guvernului Ungureanu, presedintele partidului portocaliu, Emil Boc, vizibil deprimat, a acuzat minoritatile nationale, altele decat cea maghiara, de "traseism" politic, de oportunism si lipsa de caracter.

Mi se pare mie sau domnul Boc a uitat de UNPR, formatiune politica infiintata peste noapte, sustinatoare a Puterii (vechi), injghebata din stransura dezertorilor din alte partide aflate la acea vreme in Opozitie.

Ceea ce s-a intamplat la UNPR nu se se cheama "traseism" politic? Cum sa reproseze Boc USL ca primeste "tradatori" sau ca s-a bazat in succesul motiunii de cenzura pe votul favorabil al unor parlamentari ai minoritatilor nationale, cand investirea propriului guvern si acelui care i-a urmat s-a sprijinit pe un fenomen similar?

Sigur, il inteleg pe Emil Boc ca este suparat si deprimat si ca, in atare situatie, arunca vina pentru caderea Guvernului in ograda altora. Dar nici in al doisprezecelea ceas, Boc nu recunoaste ca erorile politice savarsite prin masurile de austeritate haotice, lipsa sa de imaginatie constructiva in interesul norodului, s-au intors impotriva sa.

Motiunea de cenzura indreptata impotriva guvernului portocaliu, condus de Razvan Ungureanu a demonstrat ca si rabdarea are limitele ei.

Sigur, ziua de vineri, 27 aprilie 2012, va ramane o zi de referinta in viata politica a tarii. La vot, Opozitia a batut Puterea in Parlament. Acum, asteptarile sunt mari. Nu va fi insa usor. Trebuie recuperata coerenta intre vorba si fapta. Trebuie recuperata increderea oamenilor, multi dintre ei ajunsi in pragul disperarii.

USL va prelua guvernarea pana-n toamna. Basescu l-a desemnat pe Ponta prim-ministru. Daca Guvernul format de Ponta nu va avea drept principala preocupare guvernarea corecta, in toamna, la alegerile generale, s-ar putea sa aiba o problema.

Atunci electoratul va taxa sau aprecia activitatea uselistilor aflati la guvernare. Vor trebui sa dovedeasca intr-un mod constructiv ca sunt mai buni decat cei care au guvernat tara in ultimii ani.

In ceea ce priveste PDL, acesta nu a suferit prea mare pierdere. Este un bun prilej pentru o revigorare a partidului, pentru o reformare majora, care sa-l poata lansa pe termen lung.

#Ponta premier desemnat, #Boc PDL traseism, #Guvern Ungureanu cazut , #premier