O Romanie debusolata, intr-o Europa cam dezgustata

Marti, 08 Mai 2012, ora 07:56
4556 citiri
O Romanie debusolata, intr-o Europa cam dezgustata

Ziarele franceze titreaza ca a castigat stanga. Numele domnului Hollande e pus in fata, cu litere mari. Cu litere mai mici, tot ziarele franceze comenteaza ca n-a castigat stanga. A pierdut dreapta.

Numai declinul popularitatii presedintelui in exercitiu i-a scos la vot in numar mare pe francezi si nicidecum pofta lor nebuna de a se vedea cat mai la stanga.

Adevarul e la mijloc, dar nu stii unde e mijlocul

Tot popularitatea unui presedinte, situat la celalalt capat al Europei, si care cu greu poti spune daca se afla in ascensiune sau in declin, a scos rusii in strada duminica noapte spre luni, ca sa zadarniceasca "incoronarea".

N-au lipsit steagurile, portretele, strigatele si o multime de ziaristi, fiecare pus sa numere multimea de paticipanti, din punctul sau de vedere.

Adversarii presedintelui au numarat un milion de rusi din care politia a bagat la zdup 650 de cetateni pasnici, in timp ce sustinatorii abia au gasit vreo mie si ceva de huligani, din care politia a umflat vreo doua sute, intrucat tulburau linistea publica in toiul noptii.

Poate ca adevarul era mijloc dar nimenei nu stie exact unde e mijlocul. Oricum, multimea s-a risipit, in piata s-a facut curat, presedintele Putin si-a depus juramantul si a dat primele indicatii premierului Medvedev, sa porneasca la treaba. In oras domneste ordinea.

Dezordinea domneste la Atena, unde, asa cum titreaza ziarul francez Rue89, "neonazistii au intrat in parlament", iar rezultatul este atat de confuz, incat nu se stie cum se va forma majoritatea, conflictul dintre gruparile rivale lasand o impresie neclara.

Stanga noastra e pe cai mari

Daca mai punem la socoteala si faptul ca guvernul olandez a demisionat inainte de caderea Guvernului din Bucuresti, iar Olanda n-a reusit inca sa-si faca altul, inseamna ca a avut dreptate cine a spus ca romanii au talent. Cel putin, la guverne.

Aritmetica Guvernului de la Bucuresti este aristotelica: juma'-juma', intre dreapta si stanga. Asta-mi aduce aminte, din experienta istoriei, ca stapanirile bicefale n-au rezistat mult pe soclu, iar triumviratele cu atat mai putin.

Ca urmare, mi se pare normal sa ma intreb inca de pe acum cine va apuca partea leului, in momentul cand vor observa chiar si telespectatorii ca nu incap doua sabii intr-o teaca.

Deocamdata, stanga e in avantaj. Are premierul - una la mana. Are si vicepremierul - doi la mana. Numele cele mai rasunatoare din guvern tin tot de stanga: Titus Corlatean, Ioan Rus, Dan Nica - toti luptatori vechi si cu ghaloane grele pe umere.

Mai dureaza pana sa intre si Antonescu in carti

Dincolo, nu prea vad galoanele liberalei Mariana Campeanu, o persoana cu vederi vadit populiste, adica mai mult tot de stanga, decat de dreapta.

Victor Paul Dobre, desi luptator vechi, nu s-a expus prea des la televizor, dar este cunoscut ca om cu experienta administrativa si politica. Nimic de zis, insa Ovidiu Silaghi, fost candva ministru al IMM, are o influenta mai degraba locala decat centrala - cum il caracterizeaza unele ziare. S-a distins prin sectorul privat, fiind activ in opt SRL-uri, inainte de 2004.

Eduard Helvig are activitate politica sustinuta, dar activitate administrativa cam subtire, ca broker la BVB, coordonator de programe si director de programe in diferite organizatii, director general la ISSP si redactor la o publicatie.

Daniel Chitoiu, cu un bogat palmares profesional, nu se poate lauda in CV ca ar fi prea influent tocmai in partidul care l-a propus.

Una peste alta, are mai multe nume rasunatoare PSD decat PNL, ceeaa ce inseamna ca stanga a adunat spuma pe turta sa, iar liberalii asteapta sa le vina apa la moara mai tarziu, cand va fi ales Antonescu presedinte.

Problema e ca nu-l va alege USL. Il va alege (sau nu) electoratul. Punctul dramatic se observa insa in sondaje, unde cotele sclipitoare de altadata ale lui Antonescu incep sa paleasca, iar cele ale lui Ponta sa straluceasca.

Firste, Ponta poate sa nu candideze, dar daca pe langa el, mai straluceste cumva si un Oprescu, un MRU sau vreun altul, nu vad de ce nu s-ar sacrifica insusi Ponta ca sa-l salveze pe Antonescu de la prabusire.

Ar fi un scenariu nostim daca s-ar pune pe el presedinte de dragul USL, pe Dan Nica premier de dragul PSD si, evenual, sa-l faca pe Antonescu purtator de cuvant, ca-i bun de gura.

Citește și:
Noi beneficii pentru parlamentari: Au votat o excepție pentru a putea face angajări la stat, cu toate că ele sunt suspendate
Noi beneficii pentru parlamentari: Au votat o excepție pentru a putea face angajări la stat, cu toate că ele sunt suspendate
Parlamentarii au introdus în ordonanța de urgență votată ieri în Camera Deputaților ce prevede suspendarea ocupării funcțiilor publice până la sfârșitul lui 2022, un amendament care...
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
După ce la finalul anului trecut PNL suferea o lovitură importantă ca urmare a ruperii lui Ludovic Orban și a mai multor parlamentari, rolurile par cum că s-au întors, iar liberalii...