O viza de Congo, va rog! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 15:28
8671 citiri
O viza de Congo, va rog! (Opinii)
Foto: daylife.com

Ceea ce se intampla incepand de vineri dimineata nu este o victorie a Opozitiei, a unui program mai bun sau a unei viziuni mai luminoase pentru Romania. Este exclusiv victoria traseismului, a tradarii, a oportunismului salbatic. Este cel mai dezgustator spectacol politic posibil, interpretat de absolut toti actorii politici importanti.

Caderea Guvernului Ungureanu a fost rezultatul unei operatiuni de cumparare, om cu om, vot cu vot. Negotul s-a purtat inclusiv in vazul lumii, pe culoarele parlamentului, in sala de sedinta, langa urne. Ce principii? Ce ideologie? Ce onoare? A fost doar o chestiune de pret. Oameni care au prosperat de pe urma Puterii, unii dintre ei cumparati de-a lungul timplui de PDL, s-au vandut Opozitiei, care n-a incetat sa critice traseismul si sa acuze majoritatea imorala destramata vineri. Si, brusc, tradatorii de ieri au devenit "masa flotanta" (formula ii apartine lui Crin Antonescu) onorabila.

Ba chiar, culmea culmilor, Guvernul Ponta urmeaza sa primeasca votul de investitura si din partea UNPR, dupa cum a anuntat insusi Gabriel Oprea: "Pe stabilitatea politica noi ramanem consecventi. Putem da acest vot. Pana la urma, domnul Ponta imi este prieten. Sunt convins ca toti colegii mei vor vota pentru stabilitatea acestei tari. Totdeauna intre partide se negociaza".

Adica Guvernul USL va fi investit cu voturile defectorilor din PSD si PNL, eliberati acum de vechea alianta "ca de Satana", dupa cum spune Neculai Ontanu. Guvernul USL va fi investit cu contributia foarte valoroasa a partidului de tradatori cu care nu suporta nici macar sa imparta aerul la consultarile de la Cotroceni. Aceeasi majoritate pana ieri ilegitima a devenit brusc legitima.

"Domnul Ponta este copilot la o masina, stiti, dansul mai participa la raliuri si are sponsori necunoscuti, desi se prezinta a fi un soi de fata mare asa, de Fecioara Maria, cu sponsorii astia necunoscuti a reusit sa ajunga copilot. Deci sta in dreapta conducatorului. Cum poti sa conduci tara cand la o masina esti doar copilot? Deci un om care nu are calitati sa conduca o masina lunga de trei metri, e copilot in masina aia, nu-i da nimeni volanul in mana. Poti sa-i dai tara in mana? Deci nu cred ca dl. Ponta are maturitatea necesara sa fie prim-ministru. Nu in mandatul meu de presedinte al Romaniei. Un presedinte trebuie sa fie responsabil cand desemneaza un prim-ministru. (...)Cum ai lua cu unul ca Victor Ponta masuri impopulare, dar necesare ca sa nu arunci tara in haos? Deci nu-l vad capabil de asa ceva, e un copilot care nu poate fi pilot de tara. Nu poti sa-i dai mansa in mana", spunea in martie 2011 Traian Basescu.

Vineri i-a dat mansa copilotului. Victor Ponta ajunge premier in mandatul sau. Sa intelegem, asadar, ca Traian Basescu nu se mai considera un presedinte responsabil? I-a fost teama de suspendare? Amenintarea era greu de realizat dupa modificarile legislative in ultimii ani, dar si sa fi fost o amenintare serioasa, un adevarat barbat de stat moare in picioare.

Rapiditatea cu care a semnat decretul si zambetul larg, senin, cu care a anuntat desemnarea, sugereaza ca Traian Basescu pregatise miscarea si ca ea este o capacana in care USL a cazut cu zgomot. Dar, un presedinte responsabil, un autentic om de stat, nu-si permite sa intinda capacane politice cu riscul ca victima colaterala a manevrei poate fi Romania. Ori a capatat cu adevarat incredere in Victor Ponta, si atunci ar fi trebuit sa o spuna si sa o explice la fel de clar cum a explicat motivele neincrederii, ori joaca la cacealma soarta tarii, ceea ce ce este incalificabil.

Pe 19 martie anul acesta, Victor Ponta spunea apasat: "Eu n-o sa vreau sa fiu niciodata prim-ministrul lui Traian Basescu (...) Eu nu o sa primesc niciodata nimic de la Basescu. Singurii care vor decide daca voi conduce sau nu Guvernul Romaniei sunt romanii. Eu nu sunt nici Emil Boc, nici Mihai Razvan Ungureanu, sa ma puna Basescu in functii cand vrea el, nici macar la misto".

Ei bine, iata-l premierul pus in functie de Traian Basescu, inainte de a se pronunta romanii si dupa ce s-au pronuntat doar traseistii, premier pentru ca a vrut Traian Basescu, premier in funtea unei osti de stransura, sustinut de UNPR-ul cel eliberat de Satana.

Splendid! Tabloul e complet. Este incununarea unei legislaturi in care o cincime dintre parlamentari si-au schimbat cel putin o data partidul. Mai e ceva de sperat? Mai e ceva de asteptat? O viza de Congo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Victor Ponta premier, #Ponta premier desemnat Basescu, #guvern Ungureanu demis , #premier
Comentarii
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
Este victoria lui Saul Bruckner care din greseală sau politeţe a pus