Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Oltchim, locul de unde nu iese fum fara foc (Opinii)

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 10:02
2550 citiri
Oltchim, locul de unde nu iese fum fara foc (Opinii)
Foto: Arhiva

Dupa aproape patru luni de guvernare, este greu sa arunci vina pe mostenirea trecutului si sa lasi cu buzele umflate cele cateva sute de angajati, cati au mai ramas din uzinele de altadata, trimitandu-l la Oltchim pe ministrul delegat pentru dialog social, ca sa poarte conversatie cu flamanzii care n-au primit salariile.

Dialog este berechet. Bani nu sunt

Problema este ca acolo nu lipseste nici dialogul, nici conversatia. Acolo lipesc banii. Personalul nu i-a primit de mai multe luni si pretinde ca guvernul nu si-a respectat promisiunea facuta cu privire la aceasta chestiune.

Oamenii au spus-o pe sleau: sunt satui de dialog si cer prezenta premierului in fata lor, pentru ca, spun ei, "El este seful cel mare, care e in relatia cu FMI, el a decis ca trebuie sa se inchida acest combinat, el trebuie sa detensioneze situatia".

In plus, oamenii stiu declaratia lui Victor Ponta, de pe vremea cand era inca in opozitie, cum ca, a doua zi dupa ce va prelua puterea, toata lumea isi va primi drepturile. Nimanui nu-i va mai fi statul dator. Acuma, ei asta vor: isi cer drepturile.

Ramai uluit cand afli ca acest enorm combinat de altadata, cel mai mare poducator de produse chimice din Sud-Estul Europei, care inca si in 2007 mai exporta 78% in produsele sale in 80 de tari, a ajuns sa i se opreasca alimentarea cu curent electric, pentru neplata.

Alergarea ministrului prin curte

Astazi, Oltchim este una din cele mai mari gauri negre ale economiei romanesti, pe care guvernul spera sa o astupe printr-o privatizare miraculoasa, iar noii patroni sa fie culanti cu salariatii neplatiti.

In 2009, societatea inca mai avea 3.538 angajati, iar in prezent nu mai poate plati salariile celor care mai exista. Statul detine 54,79% din actiuni iar, in calitata sa de actionar majoritar, nu se poate da la o parte de la raspunderea ce-i revine, pentru cele ce se intampla acolo.

Trimiterea ministrului delegat pentru dialog social, Liviu Pop, nu este mai mult decat o frectie la un picior de lemn respectivul ministru - un traseist recent mutat de la sindicate la invatamant si de la invatamant la dialog - n-are alte mijloace de actiune, decat conversatia.

Dar intamplarea face ca tocmai cu conversatia a esuat, intrucat multimea, in loc sa se aseze la masa discutiilor cu ministrul, l-a huiduit si l-a alergat prin curte, pana s-a ascuns in pavilionul central sub protectia jandarmilor.

Artizanul neplagiatului

Felul cum a fost alergat Liviu Pop prin curtea combinatului lasa de inteles ca nu e omul cel mai potrivit sa stinga focul de la Oltchim. De altfel, logica spune ca responsabilul cu dialogul nici nu venise sa stinga focul. Venise sa imprastie fumul.

Dar nici imprastierea fumului nu-i treaba usoara, asa ca s-a pus sub potectia jandarmilor, ca sa nu vina in contact direct cu multimea, respectiv cu focul.

Ca urmare, tirmiterea lui Liviu Pop la fata locului n-a rezolvat nimic. Era chiar imposibil sa rezolve. Domnul Pop nici nu stie exact cu ce se ocupa. A fost mai intai profesor de matematica, apoi lider sindical, apoi secretar de stat la ministerul invatamantului.

Aici, s-a distins prin importante fapte de arme: a desfiintat comisia care stabilise plagiatul lui Victor Ponta si a infiintat alta comisie, pusa anume ca sa stabileasca neplagiatul.

Arta de a avansa in guvenul Ponta

Pentru meritele sale, era normal sa fie avansat de la rangul de secretar de stat la rangul de ministru cu dialogul social si trimis la Oltchim sa rezolve problema pentru care participantii la dialog l-au alergat prin ograda, trebuind sa fie protejat de jandami.

Asa stand lucrurile nemultumirile de la Ramnicu Valcea cresc, iar sosirea lui Victor Ponta, pe cat de incomoda pare, pe atat de inevitabila este. Ponta insa stie foarte bine ca acolo nu ajunge sa imprastii fumul. E obligatoriu sa stingi focul.

Mi-e teama ca nici premierul, daca s-ar duce la Ramnicu Valcea, n-ar putea face acolo nimic mai mult decat tot un dialog social. Ramane de vazut daca oamenii neplatiti inghit asa ceva.

Victor Pitigoi

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#greva oltchim, #Victor Ponta premier, #Liviu Pop ministru , #premier