Omul anului (Opinii)

Joi, 27 Decembrie 2012, ora 19:20
7392 citiri
Omul anului (Opinii)

Stiti cum, la sfarsit de an, publicatiilor le place sa aleaga "cel mai bun fotbalist al anului", "cea mai sexy persoana a anului", "cea mai nu-stiu ce". Nu pot sa vorbesc in numele publicatiei pentru care lucrez, dar pot sa vorbesc in nume personal. Pentru mine e clar cine e omul politic al anului.

Nu vorbesc despre cel mai frumos, cel mai competent, cel mai bun orator, cel mai cinstit sau, Doamne fereste, cel mai democrat. Nu. E vorba doar de castigatorul anului. Omul care a avut acces in cea mai puternica functie a acestei tari, cea de premier, si pe care a reusit s-o si tina. E vorba de Victor Ponta.

Sper sa nu fiu acuzat ca sunt uselist sau, Doamne fereste, pontist. As uri nu doar semnificatia, ci as uri cuvantul, cum as uri sa fiu acuzat ca sunt basist, de altfel parandu-mi-se o eticheta stupida, demna doar de un post de televiziune recunoscut pentru lipsa de igiena jurnalistica si de cei pe care ii dispretuiesc eu in online, postacii de partid. Din contra, mi-as dori ca Victor Ponta sa nu fie omul anului 2012 in politica. Dar este, asta e realitatea.

Sigur, vorbim de un om care a mintit de au inghetat apele. Sfidator, uneori, iar asta il va costa in viitor, desi acum merge. S-a comportat de multe ori indecent, nu demn si domn, cum face un lider de mare calibru. Are la activ multe gafe, chiar daca de fiecare data a reusit sa le mascheze cu multa indrazneala si mult calm.

Sigur, e un plagiator si asta n-are cum sa conteste nicio persoana onesta. Sigur, nu controleaza in totalitate PSD si nici in totalitate Guvernul, in ciuda faptului ca e premier. Sigur ca, de multe ori, trebuie sa faca pe placul baronilor PSD, al lui Crin Antonescu si chiar al lui Dan Voiculescu. Sigur, chiar a fost asa cum il zugravesc adversarii, imatur.

Sigur, si o spun cu toata taria - cum o spune si Comisia de la Venetia, pentru orice om alfabetizat si care se pricepe la limbajul institutiilor internationale - a calcat in picioare regulile constitutionale atunci cand a incercat sa-l dea jos pe Basescu, iar asta e pacatul lui cel mai mare. Dovedeste lipsa de scrupule si lipsa de respect pentru democratie, precum si o foame de putere mult prea mare.

Toate lucrurile astea nu ascund insa faptul ca Ponta a pus mana pe lozul cel mare. A readus PSD-ul, pentru prima data in ultimii 8 ani, ca vioara intai la guvernare, a eliminat orice influenta a lui Basescu asupra Guvernului si a castigat o majoritate extrem de solida alaturi de formatiunea din care face parte. Cel putin in campanie nu a facut niciun sfert de pas gresit.

Da, multe sunt rodul conjuncturii si n-ar fi reusit niciodata daca n-ar fi avut norocul celor mai dure masuri de austeritate luate de vreun guvern, adica cel condus de Boc. Dar, atat cat a putut, si-a jucat cartea bine.

A dat dovada de insistenta si a dat dovada de multa energie si implicare, lucru care s-a vazut pe parcursul celor doua campanii electorale in care a "mitraliat" PDL. A sesizat mereu momentul in care sa sara la beregata, cu tenacitate, pe cinstite sau cu manipulari ieftine de genul "vila care trebuia pastrata pentru Basescu".

A atacat continuu, uneori cu ferocitate, asa cum numerosii lenesi sau blegi de la PDL ar fi trebuit s-o faca. A trecut peste orice mofturi si, cand interesul strategic i-a cerut-o, a cazut la pace cu oricine, de la UNPR la aliatul problematic Crin Antonescu si pana la insusi cel pe care l-a zugravit ca pe "Marele Satan", adica Traian Basescu.

Dincolo de asta, a stiut si cand sa dea inapoi, acoperindu-se uneori de ridicol, insa actionand bine si repede pentru a-si salva pielea, cum a fost cazul pasilor inapoi de la suspendarea in Parlament a lui Basescu sau de la ce a urmat, momentul in care trebuia sa trimita listele electorale Curtii Constitutionale, cand a ales sa nu trimita niciun document, ci doar observatii fara valoare.

Pe scurt, s-a descurcat mai bine decat ar fi crezut multi. Sever Voinescu spunea, intr-o extrem de lucida analiza: "Adevarul ca Victor Ponta este un om politic performant in contextul politic romaneasc de astazi nu s-a impus, inca, la dreapta (...) Asadar, in contextul romanesc actual, Victor Ponta este un om politic redutabil si prevad ca dreapta se va mai lupta ani multi cu acest om, pentru ca el va conduce inca mult timp stanga. Pentru stanga, epoca Ponta a inceput si va fi lunga. Dreapta trebuie sa stie lucrul acesta".

Subscriu. Asa cred si eu. Epoca Ponta abia a inceput. Omul asta ridiculizat de multi a ajuns puternic. Foarte puternic. Daca ma asteptam la asta? Cu siguranta.

Omul care va conduce Romania (Opinii)

Premierul Victor Ponta (Opinii)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#omul anului Victor Ponta, #Victor Ponta premier 2012 , #premier