Pensiile si salariile - zaharelul electoral al USL

Sambata, 05 Mai 2012, ora 08:20
4813 citiri
Pensiile si salariile - zaharelul electoral al USL

A trecut vremea de aur, cand Ponta si Antonescu promiteau ca - mort, copt - a doua zi dupa ce insfaca ei puterea, pensionarii vor primi sigur inapoi tot ce li s-a luat, salariatii tot ce li s-a taiat, basca indexari cu ghiotura.

Copilotii USL isi inchipuiau ca visteria e doldora de bani neasteptandu-i decat pe ei sa vina si sa-i gaseasca neatinsi, intrucat pana acum, nu se indura sa-i scoata la iveala doamna Udrea, din motive de toc cui.

Uriasul pas de la sigur la probabil

A trecut si celalalt moment, de argint, cand cowboy-ii de stanga-dreapta aruncau lasoul din goana calului, ca sa prinda tradatorii indecisi si sa-i aduca inapoi la numaratoarea voturior, de unde fugisera in timpul ciolaniadei de iarna fara sa le treaca atunci prin cap cat de folositori vor fi ei dusmanului, la festivalul cascavalului de primavara.

A sosit insa clipa de bronz, cand ori demonstrezi ca esti domn si aplici proverbul "promettre c'est noble", pe limba lui Voltaire, ori dovedesti ca esti un terchea-berchea si aplici zicala "inantru-i leopardul", pe limba lui Pacala.

Simtindu-se aproape cu sacii in caruta, nici Ponta, nici Antonescu nu lasa de inteles ca pensionarii si salariatii au motive sa se bucure chiar dintr-a doua zi pe limba lui Voltaire, cata vreme buzunarele lor sunt rupte in dialectul lui Pacala.

Dimpotriva, intrebat de jurnalisti despre restituirea pensiilor si a salariilor, viitorul ministru de Finante Florin Georgescu le-a raspuns enigmatic in stilul de nepatruns al celebrei prezicatoare olimpice Pitia: "probabil".

Tradatorii au prins colacul de salvare

Intrucat probabil este ceva mai mult decat posibil, mai putin decat sigur, si incomparabil mai incurajator decat exclus, o explicatie suplimentara a venit tocmai bine, pentru ca fiecare sa inteleaga exact asa cum il taie capul pe el: poate in doua sau trei transe.

Nici nu s-a inscaunat inca domnul Georgescu si iata-l ca deja vorbeste in doi peri, in stilul limbajului de lemn al vechiului PDSR, mostenit in linie dreapta de la FSN, si in linie stramba de la PCR.

Fireste, painea si cutitul, respectiv pensiile si salariile, raman numai in mana lui Ponta, cel care promitea marea cu sarea, atunci cand il desparteau 15 puncte de trecerea motiunii si nici macar Pitia nu ghicea cu ce colac de salvare vor inota tradatorii in ceasul al 12-lea, ca sa salveze Titanicul de catastrofa.

Odata colacele lamurite, Ponta descopera pe neasteptate ca "situatia e mult mai rea decat afirma premierul Ungureanu si decat credeam" (sic) si ca "domnul Ungureanu in niciun loc nu a prevazut bani pentru reintregirea salariilor, au prevazut vorbe" (iarasi sic).

Traiasca mostenirea trecutului!

Adica, domnul Ponta vrea sa ne explice ca, intrucat domnul Ungureanu "a prevazut vorbe", pe cale de consecinta, presedintele USL a procedat la fel si "a promis vorbe". Scorul e unu la unu.

Dar nici Ungureanu n-a ramas dator, daca-l credem pe cuvant: "Vorbim de bani recuperati din evaziunea fiscala, bani europeni, investitii straine. Aceste surse functioneaza".

Scorul in vorbe fiind acum de doi la unu, nu-i ramane lui Ponta decat sa-si aduca aminte de greaua mostenire si s-o dreaga intr-una din trei variante posibie, in functie de necesitati:

Prima. Pensiile si salariile se vor majora, acest lucru l-a promis si presedintele. Dar acum, premierul desemnat vrea sa demonstreze ca promisiunile presedintelui erau cai verzi pe pereti si numai noul guvern cu finantistul Georgescu au descoperit ascunzisurile, de care presedintele habar n-avea.

A doua. Nimic nu se va majora pana la alegerile din toamna, al caror slogan va fi "acum, sa va dea cine v-a luat; mai tarziu, va dam noi". Dati de pe acum, banii ar fi fost pomana PSD. Dati la toamna, vor fi bogdaproste de la USL. Intre timp, Georgescu va gasi sursele lui Ungureanu si ne va da zaharelul in etape, asa cum i-a si scapat porumbelul din gura. N-a ramas decat sa scriem pe bannere: Basescu v-au luat, noi v-am dat, fie numele domnului Ponta binecuvantat.

A treia, mai putin probabila. Datorita mostenirii trecutului se poate da in acest an numai o mica transa, atat cat se convine cu FMI. Restul in anii viitori. Pana atunci, strangem cureaua, ca mai e loc si n-avem incotro. Altfel ne cad pantalonii.

Citeste si:
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Trei miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți în următoarele zile, premierul pregătind remanierea. Este vorba despre ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), ministrul...
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat, luni, că în cadrul partidului nu există nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei guvernamentale anul viitor, conform...