Plagiatorul cel mare si plagiatorii "copilasi" (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 06 Iulie 2013, ora 21:03
6199 citiri
Plagiatorul cel mare si plagiatorii "copilasi" (Opinii)

Nu stiu daca actiunea procurorilor de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti a continut ilegalitati si abuzuri. Daca au existat, ele trebuie sanctionate fara ezitare.

Ceea ce este evident insa de pe acum este ca ea a avut un aer de amatorism si improvizatie inadmisibil, iar cea mai grava a fost balbaiala mandatelor de aducere. Si acest aer de neseriozitate a lasat loc de suspiciuni si critici.

Dincolo de acest aspect absolut regretabil, actiunea in sine este justificata si necesara. Pentru ca era inadmisibil ca elevi care au fraudat examenul, care au mituit profesorii, sa plece apoi acasa cu o diploma perfect valabila. Exemplul dat societatii trebuie sa fie unul dur, relevant si inhibitoriu pentru alti doritori.

Pana la urma, in toata aceasta poveste, nu doar profesorii sunt vinovati. Absolventii nu mai sunt niste copii. Sunt la varsta la care pot conduce masina, se pot casatori, pot avea la randul lor copii, pot vota. Sunt niste adulti, cu drepturi si responsabilitati de adulti, care au incercat sa treaca un examen prin frauda, care au dat mita si trebuie sa plateasca pentru faptele lor.

Cand un tanar de 18 ani da cu masina, eventual de lux, peste cineva, este pus la zidul infamiei ca un criminal si un ticalos, cand da mita la examen, este un copilas abuzat de procurori.

Parintii nu sunt nici ei niste victime. Banii pentru mita vin in general de la ei. Sunt complici, daca nu chiar autorii morali ai coruptiei copiilor lor. Acesti parinti au fost dispusi sa cumpere iluzia competentei odraslelor.

Mai apoi le vor plati o patalama pe la mai stiu eu ce fabrica de diplome obscura si vor deveni semianalfabeti licentiati, fara competente, fara sansa intr-o societate concurentiala, dar educati temeinic in spiritul furtului si al fraudei. Cui foloseste?

Sigur ca nu toti absolventii de la Dimitrie Bolintineanu au dat mita. Cu atat mai mult ei ar trebui sa fie dornici sa se afle adevarul, tocmai pentru ca diploma lor obtinuta pe drept sa fie revalorizata.

Cine nu are nimic de ascuns, cine este corect nu are de ce sa se teama si ar trebui sa aiba tot interesul ca examenul sa fie corect.

Si cine putea sa sara in apararea celor care au copiat, in apararea celor cu mari probleme de integritate morala? Victor Ponta desigur, cel declarat plagiator de reprezentantul universitatilor Sorbona si Strasbourg. Solidaritatea de copy-paste, dar si un populism desantat.

Victor Ponta a simtit ca poate deveni eroul copiilor si al parintilor corupti, care sa vada in el un salvator: "Ce inseamna asta cu autocarele? Suntem iar pe vremea comunistilor? Inteleg ca nu exista mandat de aducere. Am ramas ca pe vremuri? Nu traim pe vremea lui Daniel Morar sau a comunistilor sa luam oameni de pe strada. O sa vorbesc cu ministrul Justitiei ca sa discute cu procurorii".

Si sa fi fost comis un abuz, premierul nu avea niciun drept sa comenteze si sa inhibe o actiune a Justitiei. Putea sesiza Inspectia Judiciara, dar nu era cazul sa sara in gatul procurorilor si sa blocheze practic o actiune penala.

Era cumva revoltat de faptul ca indicatia data la instalarea in functie a noilor procurori sefi, sa nu mai vada oameni ridicati de pe strada ca dupa referendum, nu a fost respectata? Si atunci a reluat tema, chiar daca in acest fel a incalcat grav separatia puterilor in stat si a transmis un mesaj clar de intimidare procurorilor.

In hora intimidarii procurorilor a intrat si ministrul Justitiei, care a batut urgent din calcaie: "M-a sunat putin mai devreme premierul legat de aceasta situatie. Am vorbit cu domnul Nitu (Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaniei - n.red.) si l-am rugat sa discute cu colegii nostri procurori".

Cat despre dl. Nitu, produsul coabitarii fericite, a cerut imediat explicatii de la colegii procurori, adica anchetarea anchetatorilor. Da, nu mai suntem pe vremea lui Daniel Morar, care i-ar fi trantit usa in nas d-lui Cazanciuc.

Suntem o tara corupta, in care toata lumea se plange de coruptie si suporta efectele coruptiei si totusi atunci cand coruptia este atacata frontal, tot de partea coruptilor suntem. O tara paradoxala care-si merita soarta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#frauda bacalaureat 2013, #Victor Ponta procurori audieri , #premier
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Pentru viitorul copiilor, părinții trebuie să trimită în pușcării și
Poza copilul
copilul
rank 1