Pohta lui Ponta (Opinii)

Marti, 01 Mai 2012, ora 16:24
1314 citiri
Pohta lui Ponta (Opinii)

Carevasazica guvernul Ungureanu s-a dus pe copca. Ce i-a apucat pe Ponta&Co. sa darame bunatate de guvern acum pare greu de inteles. Nu si pentru d-l Ponta, care astepta cu sufletul la gura primul moment de slabiciune pentru a-si pune in aplicare planul stabilit dupa pierderea alegerilor prezidentiale.

Atunci, actualul prim-ministru a inteles ca "mecanismul" electoral functioneaza eficient doar pentru cel care manevreaza butoanele de comanda, drept pentru care a si poftit sa fie el cel care hotaraste cine va fi ciuruit.

In plus, visul sau neascuns era sa devina premierul Romaniei si exista riscul ca pana la alegerile parlamentare, cota de incredere a d-lui Ungureanu sa creasca, mai ales ca odata pus in aplicare proiectul de reorganizare a ineficientei dar coruptei ANAF, sansa de a vedea cum contributiile pentru partid se duc la bugetul statului era foarte mare.

Pe de alta parte, ar fi fost pacat sa nu speculeze greselile unui guvern incropit pentru a salva ce se mai putea din onoarea intinata a unei coalitii de conjunctura, a carei stabilitate si onestitate s-a vazut cel mai bine in ziua motiunii de cenzura.

Cat priveste reactia populatiei la o previzibila imposibilitate de a respecta promisiunile facute in calitate de opozant, nu trebuie sa isi faca griji. Un procent insemnat inca nu stie ca are si drepturi, iar ceilalti continua vechile practici, constienti ca daca stai cu mana in buzunar nu conteaza cine conduce tara.

Nu la fel se intampla si in cazul "turistilor" care au dat albul obrazului pe culoarea argintilor, suparati nevoie mare pe Ungureanul care le-a trantit usa in nas, de parca ar fi fost niste cersetori si nu ditai politicienii. Supravietuitori prin excelenta, oricand se pot intoarce de unde au plecat, fara sa roseasca sau sa isi faca probleme de constiinta. Doar actioneaza in numele alegatorilor!

Oricum ar fi, spre deosebire de predecesorul demis, Ponta are avantajul ca el este seful partidului si EL hotaraste, nu altii, unde trebuie sa plece pomenile electorale, mai cunoscute sub numele de subventii. Curios este in cazul d-lui co-presedinte USL, ca desi anunta ca este gata sa preia guvernarea, nu are un cabinet alcatuit. Ce-i drept nici nu a avut nevoie de mult timp pentru a-l intocmi: cat dureaza drumul de la Bucuresti la Brasov! Asta da eficienta! Va dati seama ce genii se afla in USL?! In cateva zile, fiecare viitor ministru, desi habar nu are ca va fi nominalizat, este gata sa prezinte nu doar echipa cu care va lucra, ci si un proiect aflat in deplina concordanta cu cele elaborate de colegii intru suferinta.

In mod normal, in orice tara cat de cat asezata, nu te asezi in scaunul cu iz olimpian fara sa stii ce vei face maine. Dar Romania este o exceptie de la regula si toate legile economiei, cunoscute sau nu, devin nule de drept in fata unui sistem politic pentru care exista o singura litera de lege: clientelismul. Motiv pentru care nu trebuie sa isi faca nimeni iluzii ca guvernul Ponta-Antonescu va aduce un suflu nou in politica mioritica.

In cea externa, cu implicatii majore in viitorul tarii, este aproape sigur ca vom avea parte de noi orientari, mai ales ca UE stie sa ceara fara sa ofere, in timp ce Rasaritul ofera fara sa ceara. El ia direct ce i se cuvine, adica tot!

Cum socialistii au inceput sa isi potriveasca ceasurile dupa ora Moscovei, cu care avem stranse legaturi de prietenie, este de asteptat ca in viitorul apropiat d-l Ponta sa redeschida portile inchise de Basescu unor investitori. Strategici dar rusi. Sau viceversa!

Cineva ar putea spune ca UE va institui sanctiuni. Da, dar ele sunt valabile doar pentru statele slabe, fara aparare. Oare cand in spatele tau ai un mastodont, care prin resursele sale controleaza un Occident aflat in pragul dezastrului, mai iti este teama de ceva?!

Citeste si:
Negocieri în miez de noapte la Vila Lac. Nicolae Ciucă și Florin Cîțu, discuții cu liderii PSD SURSE
Negocieri în miez de noapte la Vila Lac. Nicolae Ciucă și Florin Cîțu, discuții cu liderii PSD SURSE
O întâlnire secretă între reprezentanți PSD și PNL are loc marți seara pentru a discuta soarta guvernului. La întâlnire participă președintele PSD, Marcel Ciolacu,...
Nicolae Ciucă, scrisoare de armistițiu politic pentru susținerea unui guvern minoritar. Cîțu: „USR şi PSD continuă să rămână cantonate în poziţiile lor”
Nicolae Ciucă, scrisoare de armistițiu politic pentru susținerea unui guvern minoritar. Cîțu: „USR şi PSD continuă să rămână cantonate în poziţiile lor”
Liderul PNL, premierul intermar Florin Cîţu, a declarat marţi, 26 octombrie, că premierul desemnat Nicolae Ciucă a transmis către liderii partidelor parlamentare un document cu un armistițiu...
Sursa: Ziare.com