Ponta! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 08:01
8639 citiri
Ponta! (Opinii)

Victor Ponta stie probabil ca un scandal care nu-ti convine nu il ingropi luptand cu el, ci generand un scandal mai mare.

Asa ca in mijlocul scadalului provocat de masurile convenite cu FMI a contraatacat cu un atac extrem de dur la adresa presedintelui, pe care il acuza nici mai mult nici mai putin decat de vanzarea interesului national.

"Problema nu este cine merge la Consiliu, problema este daca acolo te bati pentru Romania sau daca vinzi Romania ca sa iti pastrezi tu niste prietenii personale in caz de nevoie. Eu cred ca presedintele a vandut interesele Romaniei si cand a negociat deficitul si cand a negociat fondurile europene", spune premierul.

Ca Victor Ponta se dezice de ceea ce a votat nu mai e o surpiza. Supriza ar fi ca macar intr-o chestiune sa fie consecvent. Daca Traian Basescu a tradat la Bruxelles cand a negociat Pactul Fiscal, nu vad ce l-a impiedicat pe Victor Ponta sa se opuna vehement acestei tradari atunci cand in mai 2012 a fost supus votului Parlamentului exact Pactul Fiscal negociat de Traian Basescu.

Victor Ponta a votat atunci pentru ratificarea Pactului la fel ca tot parlamentarii PSD. De altfel documentul a fost adoptat cu doar doua abtineri si niciun vot impotriva. Este si Victor Ponta tradator? Este si PSD tradator? Sau nu sunt nici ei, dar nu e nici Traian Basescu?

Dar dupa toate sucelile in chestiuni foarte importante, gaze de sist, Rosia Montana, acord cu FMI etc, chiar nu cred ca mai are cineva o asteptare de minima coerenta de la omul care voteaza ca deputat impotriva deciziilor pe care le-a luat tot el ca premier.

Dar mai e aici o problema majora. O problema institutionala, dinolo de numele care ocupa la un moment istoric dat anumite functii.

Acuzatia de vanzare a interesului national este una de gravitate majora. Atat de grava incat poate constitui temei de suspendare a presedintelui. Cu asa ceva nu te joci. Si mai ales nu te joci cand esti un premeir responsabil.

Cand seful guvernului spune despre presedintele tarii ca este un tradator, inseamna ca se produce un seism politic, pentru ca niciun premier responsabil nu arunca o asemenea acuzatie fara probe solide. In plus, acuzatia nu este numai la adresa presedintelui Romaniei.

Intr-o vanzare, de nasturi sau de interes national, exista intotdeauna doua parti, una care vinde si una care cumpara. Daca tranzactia e imorala sau ilegala, ambele parti sunt in culpa. Asa ca premierul Romaniei acuza si lideri europeni ca au tras in teapa un stat partener cu complicitatea presedintelui acelei tari caruia i-au oferit in schimb, nu-i asa, un sprijin nemeritat si incorect. UE s-a aliat cu un presedinte de tara impotriva intereselor acelei tari.

Cand premierul unei tari serioase afirma asa ceva o face numai cu dovezi, iar cancelariile europene intra in fibrilatii.

Nu cred ca a intrat cineva in fibrilatii dupa vorbele premierului roman. "Ponta!", si-or fi zis, au dat din mana si au trecut la lucruri serioase, pentru ca acolo tarile sunt intr-adevar guvernate.

Asemenea reactii, asemenea acuzatii aiuritoare, aruncate precum cojile de seminte pe strada, decredibilizeaza ingrozitor Romania si institutiile sale fundamentale.

Pentru numele lui Dumnezeu!, nu discutam despre doi vecini care se cearta pe locul de parcare. Discutam de institutii esentiale ale statului, pe care fiecare cetatean, cu atat mai mult un demnitar, ar trebui sa le respecte si sa le puna deasupra disperarilor electorale ale momentului.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...