Ponta 4. Premierul se cere scapat? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 08:24
6276 citiri
Ponta 4. Premierul se cere scapat? (Opinii)

Ati crezut ca ne-am distrat pana acum? Sa vedeti ce urmeaza. Ma tem ca delirul perfect e numit Guvernul Ponta 4.

Asadar, dl Ponta ne spune ca va anunta in jurul datei de 14 decembrie structura si componenta noului sau cabinet fara UDMR, alcatuit din PSD, PC, PLR si UNPR. PLR si UNPR vor avea fiecare cate doua ministere. Care sa fie ele?

Dl Tariceanu a infipt deja steagul anuntand ca este interesat de Finante si Economie si ca nu doreste sa ia locul UDMR, adica Mediul si Cultura. Adica sa fie o guvernare liberala la nivelul economic, mai de dreapta, cum era, nu-i asa?, si Guvernul USL.

Asa sa fie. Dar cu cine? Daca ma uit in echipa dlui Tariceanu, cu exceptia domniei sale, vad doua nume cu pretentii in cele doua domenii. Dl Chitoiu, fost ministru de Finante, si dl Gerea, fost ministru al Economiei.

Dl Chitoiu nu este urmarit penal, asemeni sotiei sale, dintr-un singur motiv. L-a aparat votul Parlamentului. Dl Chitoiu este suspectat de constituire de grup infractional organizat si abuz in serviciu pentru o nimica toata: potrivit procurorilor, in octombrie 2013, ar fi initiat o ordonanta de urgenta cu scopul de a sprijini "grupul infractional constituit pentru a favoriza interesele S.C. CARPATICA ASIG S.A., in lipsa unei urgente reale si cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotararea Guvernului nr. 561/2009".

Dl Chitoiu este finul dlui Rusanu, alta eminenta cenusie a finantelor romanesti, fost sef ASF, urmarit penal cu acte in regula in dosarul "Carpatica" si pana mai ieri in arest preventiv.

Dar si sa nu fie dl Chitoiu personal ministru, mi-e foarte greu sa cred ca nu va fi tot un om al sau de incredere prin care sa conduca tot domnia sa Finantele pe care le-a iubit atat de mult incat in Guvernul Ponta si le-a parasit atat de greu.

Despre dl Gerea surse liberale povestesc ca a ajuns ministru la disperare, dupa ce primele optiuni au cazut si PNL nu mai avea nimic prin debara in afara de domnia sa. Bun de ministru, nu?

In zona puterii este, de altfel, tot mai vehiculata revenirea lui Andrei Gerea in Guvern. "Gerea se califica (pentru postul de ministru - n.red.). A avut cel mai mare scor intr-un municipiu", a declarat deja deputatul PSD de Arges, Mircea Draghici.

Dar poate vrea chiar dl Tariceanu la unul dintre cele doua ministere. Se califica dupa guvernarea sa care a lasat Romania cu un deficit bugetar istoric dupa o crestere economica record si cu aparatul bugetar cel mai expandat din ultimii 25 de ani. Guvernare liberala, nimic de zis.

Dar, daca tot vrea PLR sa guverneze liberal, si-a adus aminte si UNPR de o dorinta mai veche, de stanga - impozitul suplimentar pe marile averi. Daca nu stii cum sa alungi banii din Romania, are UNPR cea mai buna metoda si principiala pe deasupra. Mor de curiozitate cum va reactiona PLR cel de dreapta in fata acestei solicitari destul de apasat rostite de UNPR.

Asta in timp ce la PSD apele sunt tot mai tulburi. Dincolo de voturile de sustinere pentru continuarea guvernarii, se vorbeste insistent despre cele pe care Marian Vanghelie le aduna impotriva Guvernului Ponta.

Iar Victor Ponta, mot peste aceasta miscare browniana, aproape ca se cere scapat de guvernare: "Bineinteles ca, daca se pierde majoritatea parlamentara, voi demisiona din functia de premier si ACL va trebui sa formeze un nou guvern", declara premierul intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

Si parca tot ce face, toate ipotezele aiuritoare cu care ne confruntam, inclusiv in privinta Guvernului Ponta 4, sunt menite sa forteze acest deznodamant. De ce? Poate pentru ca in Opozitie PSD sa se poata rupe. Si poate ca dl Ghita, eliberat de comunistii din PSD, lucreaza deja la acest proiect.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...