Ponta a discutat cu Juncker despre comisarul european propus de Romania

Vineri, 18 Iulie 2014, ora 22:29
4589 citiri
Ponta a discutat cu Juncker despre comisarul european propus de Romania
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a discutat telefonic, vineri, cu noul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre propunerea Romaniei pentru portofoliul agriculturii, prima optiune in viitoarea comisie.

"Domnul Juncker a luat act de aceasta propunere si l-a informat pe premierul roman ca va discuta cu toti premierii din statele UE, pentru a prelua toate propunerile privind componenta viitoarei Comisii Europene. Ulterior, domnul Juncker va transmite statelor membre propunerile sale cu privire la portofoliile care le revin in perspectiva viitoarei Comisii", se arata intr-un comunicat remis presei de catre Guvern.

Conform reglementarilor legale in vigoare, dupa ce presedintelui CE va anunta ce decizie a luat, Guvernul Romaniei va informa Parlamentul si va derula procedurile de rigoare.

"Potrivit Tratatului de la Lisabona, precum si potrivit Legii 373/2013, privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, Guvernul este cel care trebuie sa deruleze toate aceste proceduri si va actiona in consecinta", se mai arata in comunicatul trimis presei de Executiv.

Atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Victor Ponta il sustin pe Dacian Ciolos, actualul comisar european pentru Agricultura, in speranta ca acesta va primi un nou mandat. Insa, conform cutumelor europene, nicio tara nu a primit acelasi portofoliu de comisar european pentru doua mandate consecutiv, spun analistii.

Cu toate acestea, presedintele Traian Basescu i-a transmis lui Jean Claude Juncker ca Dacian Ciolos este propunerea Romaniei, la intalnirea pe care au avut-o saptamana aceasta la Bruxelles.

Basescu il propune pe Ciolos comisar. Nu pot sa-i spun lui Juncker ca Ponta nu si-a facut treaba (Video)

Basescu a discutat cu Juncker la Bruxelles (Video)

Surse citate de Evenimentul Zilei au declarat ca Romania are si un "plan B" in cazul in care Dacian Ciolos nu va fi acceptat, si anume desemnarea lui Horia Georgescu, presedintele ANI, pentru postul de comisar european pe Justitie.

Portofoliul justitiei este dorit insa si de Ungaria, care intentioneaza sa il propuna pe actualul ministru de Externe, Tibor Navracsics.

Pe de alta parte, surse din randul social-democratilor spun ca Victor Ponta le-ar sustine pe Corina Cretu si Rovana Plumb pentru o pozitie de comisar european.

C.B.

#Ponta discutii Juncker comisar Romania, #comisar european Romania Juncker , #premier
Comentarii
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5
La intrebat pe domnul Juncker daca a ....plani..
Poza hc-ct
hc-ct
rank 5