Ponta a sesizat DNA pentru contractul cu Bechtel: Multa ignoranta si rea-credinta

Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 16:27
3544 citiri
Ponta a sesizat DNA pentru contractul cu Bechtel: Multa ignoranta si rea-credinta

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca Guvernul a sesizat deja DNA in legatura cu contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrazii Transilvania pentru ca "este bine" sa se stie "din cauza cui nu s-a facut aceasta autostrada".

Intrebat, vineri, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, daca Guvernul va sesiza DNA in legatura cu nereguli din contractul cu Bechtel, Victor Ponta a declarat acest demers a fost facut deja in baza rezultatelor unui raport de control.

"Am facut-o deja. Am trimis rezultatele controlului si aspectele de natura penala pe care noi le-am descoperit catre DNA. Am vrut sa incheiem o dezbatere care dureaza de foarte multi ani si este importanta pentru Transilvania, de ce ceea ce am inceput in 2004 nu am continuat. Raspunsul este foarte multa ignoranta si rea-credinta. Dincolo de trecut, e bine sa stim din cauza cui nu am facut autostrada", a spus Ponta.

Sesizari la DNA pentru contractul cu Bechtel - Fosti ministri, printre care Berceanu si Macovei, acuzati de fapte penale

Premierul a participat, vineri, la inaugurarea Campusului Teologic "Nicolae Ivan" din Cluj-Napoca, unde a primit cea mai inalta distinctie a Mitropoliei Clujului, "Crucea transilvana", dar a si fost huiduit de un opozanti ai proiectului Rosia Montana si ai exploatarii gazelor de sist. De la Cluj-Napoca, Victor Ponta a plecat spre Sebes, pentru a inspecta lucrarile la autostrada Deva-Sibiu.

Inspectorii guvernamentali arata in raportul incheiat la 27 noiembrie si transmis vineri de Guvern, printre altele, ca intelegerea cu Bechtel a fost modificata fara respectarea dispozitiilor legale, ceea ce a condus la prejudicii pentru stat.

Fosti ministri acuzati de coruptie

Conform raportului, renegocierea contractului, stabilit initial la "valoarea corecta" si certificata ca atare de 2,2 miliarde euro, a fost initiata, in 2005, fara un mandat din partea Guvernului, fiind doar un mandat acordat de fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre (PDL), iar lucrarile fiind intarziate. Negocierile au fost coordonate de Gheorghe Dobre si fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu.

Prin incheierea unui acord de modificare la contract, in baza unei hotariri de guvern initiata de Dobre si avizata de Vladescu si fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, statul a fost pagubit cu 40 milioane euro, prin reclasificarea acestei sume, acordate initial cu titlu de avans, drept cheltuieli de mobilizare, cu incalcarea dispozitiilor legale. Inspectorii arata ca ministrii stiau, conform notei de fundamentare a hotaririi de guvern, ca aveau obligatia recuperarii acestei sume.

Pentru crearea unei "aparente de legalitate", a fost insa acceptata cresterea cheltuielilor de mobilizare de la 30 milioane euro la 70 milioane euro, cu toate ca acestea se refereau la activitati anterioare inceerii constructiei, iar constructiile erau deja incepute din 2004.

Inspectorii ii acuza astfel pe ministrii Dobre, Vladescu si Macovei ca au creat un artificiu pentru a justifica faptul ca Bechtel a pastrat 40 milioane euro.

Citeste si:
Preşedintele Comisiei Europene vine la Bucureşti. Cu cine se va întâlni Ursula von der Leyen
Preşedintele Comisiei Europene vine la Bucureşti. Cu cine se va întâlni Ursula von der Leyen
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine luni, 27 septembrie la Bucureşti. Şefa CE se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu. La ora...
Cîțu îi răspunde lui Orban, care a anunțat că ar rămâne temporar la șefia Camerei Deputaților: "Majorităţile în Parlament se negociază"
Cîțu îi răspunde lui Orban, care a anunțat că ar rămâne temporar la șefia Camerei Deputaților: "Majorităţile în Parlament se negociază"
Liderul PNL, Florin Cîţu, a declarat că nu există posibilitatea ca partidul său să piardă funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în contextul în care Ludovic Orban a anunţat că...
Sursa: MEDIAFAX