Ponta a uzurpat atributiile presedintelui, dar nu calitatea de presedinte - NUP in dosarul reprezentarii la Bruxelles

Marti, 21 Mai 2013, ora 17:45
3025 citiri
Ponta a uzurpat atributiile presedintelui, dar nu calitatea de presedinte - NUP in dosarul reprezentarii la Bruxelles
Foto: Arhiva

Parchetul ICCJ i-a comunicat premierului Victor Ponta ca, desi a "uzurpat cu intentie" atributiile presedintelui Romaniei participand la Consiliul European de vara de la Bruxelles, in 2012, impotriva sa nu se va incepe urmarirea penala, pentru ca nu a comis o uzurpare a "calitatii de presedinte".

Documentul prin care s-a facut comunicarea are stampila de intrare la Cabinetul primului-ministru cu data de 12 martie 2013, dar el a fost distribuit presei marti, la inceputul sedintei saptamanale a Executivului si cu o zi inainte ca Victor Ponta sa participe la Consiliul European de la Bruxelles, cu mandat din partea presedintelui Traian Basescu.

Basescu il trimite pe Ponta la Consiliul European: Nu sunt binevoitor, e un semn de incredere (Video)

Potrivit rezolutiei Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din februarie anul curent, la 4 iulie 2012, a fost inregistrata la Sectia de urmarire penala si criminalistica dosarul 627/P/2012, o sesizare semnata de 90 de persoane, precum si sesizari ale altor 15 persoane, avand toate ca subiect circumstantele reprezentarii Romaniei la Consiliul European de vara, desfasurat la Bruxelles in 28 si 29 iunie, anul trecut.

Basescu il acuza pe Ponta ca isi insuseste atributiile presedintelui

Semnatarii sesizarilor considerau ca participarea premierului Victor Ponta la reuniune incalca regulile constitutionale. De asemenea, unele sesizari se refereau si la fostul ministru de Externe, Andrei Marga, acesta fiind acuzat ca a participat la "savarsirea unor infractiuni".

Dupa ce sunt mentionate bazele legale, romane si comunitare, aplicate in cauza, Parchetul ICCJ dispune neinceperea urmaririi penale.

Cu toate acestea, ancheta a scos la iveala faptul ca exista o interpretare eronata a atributiilor prevazute de Constitutie, care revin celor doua autoritati, Presedintele Romaniei si primul-ministru, fapt consemnat si de decizia Curtii Constitutionale din 27 iunie 2012.

"Asadar, chiar daca primul-ministru Victor Ponta a savarsit cea de-a doua actiune prevazuta de textul art. 240 din Codul penal, si anume indeplinirea unui act legat de o calitate oficiala cu intentie, fapta nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii de uzurpare de calitati oficiale.

Ceea ce a savarsit primul-ministru a fost o uzurpare a atributiilor Presedintelui Romaniei, dar nu o uzurpare a calitatii de Presedinte al Romaniei. (...)

Este adevarat ca, prin arogarea atributiei generale de reprezentare a statului roman, primul-ministru si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu", se spune in document.

Totodata, se precizeaza ca inscrisurile semnate de premier si fostul ministru de Externe nu contin informatii false in sensul textului care descrie conduita infractionala.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Victor Ponta uzurpare presedinte, #Victor Ponta Consiliul European, #Victor Ponta reprezentare Romania Bruxelles , #premier