Ponta a vorbit cu Basescu la Bruxelles - vezi ce i-a transmis premierul

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 19:17
7218 citiri
Ponta a vorbit cu Basescu la Bruxelles - vezi ce i-a transmis premierul

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a vorbit joi, la Bruxelles, cu presedintele Traian Basescu. Discutia a avut loc dupa ce seful statului s-a intalnit cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, inainte de inceperea lucrarilor unde se va discuta bugetul UE pe anii 2014-2020.

Primul ministru a afirmat ca discutia dintre el si seful statului a fost amiabila, anuntand ca i-a transmis acestuia ca il sprijina sa obtina alocari cat mai mari pentru Romania.

"La Bruxelles m-am vazut cu ministrul Leonard Orban, secretarii de stat, am vorbit si cu presedintele Traian Basescu. A fost o discutie nepublica in care ne-am informat reciproc asupra a ce a discutat Traian Basescu cu van Rompuy si ce urma sa discut eu aici cu presedintele Hollande si cu alti prim-ministri.

(...) Il sprijin pe presedintele Basescu sa aiba o atitudine clara, nu rigida, dar o atitudine ferma si de aparare a intereselor legitime ale Romaniei referitoare la politica agricola comuna si la politica de coeziune. Dincolo de disputa noastra interna, eu am tot interesul si doresc pentru Romania ca presedintele Basescu sa aiba succces si sa se intoarca in tara cu cat mai multi bani si pentru agricultura si pentru coeziune. Daca o sa reuseasca lucrul asta, e spre binele Romaniei. Imi doresc doar sa nu faca acele compromisuri care ar afecta in mod grav dezvoltarea noastra in 2014-2020", a adaugat Ponta.

Premierul a spus inca o data care sunt pozitia si cerintele Guvernulu in ceea ce priveste bugetul UE pentru anii 2014-2020.

"Presedintele poate sa negocieze mai bine avand in spate o pozitie ferma a Guvernului si Parlamentului. E foarte important cat din cei 48 de miliarde propusi initial ii primim cu adevarat, ca daca pierdem 1 miliard sau 2 e una, daca pierdem 7 sau 8 e altceva. E important sa se scoata din propuneri ceea ce fusese introdus numai pentru Romania si anume conexiunea directa cu gradul de absorbtie, paragraful 45, care era numai pentru Romania clar si se referea la gradul de absorbtie din 2011.

In al doilea rand, sa ramanem la cofinantarea de 85%, altfel inseamna sa mai scoatem inca 6 miliarde de euro din bugetul Romaniei, sa ramana TVA-ul eligibil si sa avem avansurile nu 2%, ci 7% cat sunt acum", a mai declarat premierul.

Hollande si alegerile din 9 decembrie

Primul ministru a anuntat ca s-a intalnit si cu presedintele Frantei, Francois Hollande, cu care a discutat, printre altele, si despre alegerile din 9 decembrie.

"Am avut si o discutie cu presedintele francez, Francois Hollande, despre politica agricola comuna si despre proiecte mari ale companiilor franceze in Romania pe care sper sa le finalizam. Am vorbit si despre alegerile din 9 decembrie si le-am multumit tuturor celor care vor veni sa ma sprijine in aceasta campanie electorala", a mai declarat Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a participat, joi, la Bruxelles, la reuniunea Partidului Socialistilor Europeni (PES), premergatoare Consiliului European, la care ia parte presedintele Traian Basescu si unde se va discuta bugetul UE pentru anii 2014-2020.

Citeste si:
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a susținut joi, 30 iunie, că propunerea PSD privind taxarea luxului este o ”ipocrizie”, în condițiile în care mulți social-democrați,...
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a făcut joi, 30 iunie, o analiză a OUG care prevede compensarea prețului carburanților cu 50 de bani per litru. Potrivit fostului...