Prim-ministrul Victor Ponta a comentat amendamentele aduse Constitutiei, precum cel care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre "un barbat si o femeie", dar si scaderea pragului necesar pentru validarea referendumului.
"M-am opus la introducerea unei defintii a familiei. Nu sunt de acord sa tot punem restrictii in Constitutie. In momentul in care pui restrictie, esti practic impotriva. Am o mare problema de perceptie, ca modernizand Romania si mergand catre un trend european, aceasta precizare este inutila, este copy-paste din modificarea adusa in ianuarie la Constitutia Ungariei.
Mi s-a parut ca da un mesaj inutil de conservatorism. Daca textul actual e bun si nu am avut nicio problema in practica, de ce sa schimbi?", a intrebat Victor Ponta, vineri seara, la Romania Tv.
Revizuirea Constitutiei: Familia ramane traditionala, intre un barbat si o femeie
Explicatii despre referendum: Tot cu 4,7 de milioane de voturi "pentru" se valideaza
Premierul a explicat si care sunt cele doua modificari aduse Legii referendumului, mentionand ca au fost pastrate doua praguri importante, ca sa fie validat un refernedum.
"E ca si acum: 4,7 milioane trebuie sa voteze in favoarea unui lucru - 25 la suta din totalul electorilor. Cu 20 la suta am redus zona celor care nu participa la vot. Eu nu sunt de acord ca cel care nu participa la referendum a vrut sa voteze 'Nu'. Sunt oameni care in ziua aia nu au vrut sa voteze, sunt oameni care nu au votat niciodata.
Peste trei milioane din Romania n-or sa vina la vot la referendum. Pana la urma, e un interes scazut. Noi, in urmatorii 500 de ani, n-o sa mai putem sa schimbam Constitutia sau n-o sa mai putem sa adoptam niciun referendum", a explicat prim-ministrul.
Legea referendumului a fost adoptata - Opozitia ataca la CCR
Totodata, acesta a spus ca articolul 1 din Constitutie are "un anumit caracter simbolic", in contextul cererii minoritatii maghiare de modificare a sa.
"Minoritatea maghiara este cea mai importanta. (...) Acel articol 1 care nu e supus revizuirii are un caracter simbolic. Nu cred ca daca se modifica articolul fugeau maghiarii cu doua judete si le duceau in Ungaria, dar nici nu cred ca societatea noastra e hotarata sa renunte la exprimarea simbolica", a afirmat premierul.
Prim-ministrul a mai subliniat ca nu se poate face "o comisie parlamentara care sa faca o cercetare penala", ca "stema nu e nimic rau", dar si ca "a fost o discutie extrem de interesanta pe Ziua Nationala".