Ponta acuza copy-paste in Constitutie: Suntem ca Ungaria!

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 23:37
4509 citiri
Ponta acuza copy-paste in Constitutie: Suntem ca Ungaria!

Prim-ministrul Victor Ponta a comentat amendamentele aduse Constitutiei, precum cel care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre "un barbat si o femeie", dar si scaderea pragului necesar pentru validarea referendumului.

"M-am opus la introducerea unei defintii a familiei. Nu sunt de acord sa tot punem restrictii in Constitutie. In momentul in care pui restrictie, esti practic impotriva. Am o mare problema de perceptie, ca modernizand Romania si mergand catre un trend european, aceasta precizare este inutila, este copy-paste din modificarea adusa in ianuarie la Constitutia Ungariei.

Mi s-a parut ca da un mesaj inutil de conservatorism. Daca textul actual e bun si nu am avut nicio problema in practica, de ce sa schimbi?", a intrebat Victor Ponta, vineri seara, la Romania Tv.

Revizuirea Constitutiei: Familia ramane traditionala, intre un barbat si o femeie

Explicatii despre referendum: Tot cu 4,7 de milioane de voturi "pentru" se valideaza

Premierul a explicat si care sunt cele doua modificari aduse Legii referendumului, mentionand ca au fost pastrate doua praguri importante, ca sa fie validat un refernedum.

"E ca si acum: 4,7 milioane trebuie sa voteze in favoarea unui lucru - 25 la suta din totalul electorilor. Cu 20 la suta am redus zona celor care nu participa la vot. Eu nu sunt de acord ca cel care nu participa la referendum a vrut sa voteze 'Nu'. Sunt oameni care in ziua aia nu au vrut sa voteze, sunt oameni care nu au votat niciodata.

Peste trei milioane din Romania n-or sa vina la vot la referendum. Pana la urma, e un interes scazut. Noi, in urmatorii 500 de ani, n-o sa mai putem sa schimbam Constitutia sau n-o sa mai putem sa adoptam niciun referendum", a explicat prim-ministrul.

Legea referendumului a fost adoptata - Opozitia ataca la CCR

Totodata, acesta a spus ca articolul 1 din Constitutie are "un anumit caracter simbolic", in contextul cererii minoritatii maghiare de modificare a sa.

"Minoritatea maghiara este cea mai importanta. (...) Acel articol 1 care nu e supus revizuirii are un caracter simbolic. Nu cred ca daca se modifica articolul fugeau maghiarii cu doua judete si le duceau in Ungaria, dar nici nu cred ca societatea noastra e hotarata sa renunte la exprimarea simbolica", a afirmat premierul.

Prim-ministrul a mai subliniat ca nu se poate face "o comisie parlamentara care sa faca o cercetare penala", ca "stema nu e nimic rau", dar si ca "a fost o discutie extrem de interesanta pe Ziua Nationala".

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...