Ponta, acuzat de Fundatia Soros de epurari politice: Anchetati vinovatii, restabiliti normalitatea!

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 15:59
3221 citiri
Ponta, acuzat de Fundatia Soros de epurari politice: Anchetati vinovatii, restabiliti normalitatea!
Foto: Libertatea

Fundatia Soros Romania ii solicita premierului Ponta sa ancheteze demiterile politice facute la nivelul unor institutii care au intrat in conflict deschis cu Guvernul si sa restabileasca "normalitatea", anchetandu-i si sanctionandu-i pe vinovati.

"Am constatat cu ingrijorare multiplicarea situatiilor in care profesionisti aflati in functii publice sunt destituiti intr-o maniera intempestiva, prin decizii politice, fara a fi respectate rigorile unei evaluari neutre", se arata intr-o scrisoare deschisa remisa premierului si semnata de Mircea Vasilescu, presedinte al Consiliului Director al Fundatiei Soros Romania.

In document se subliniaza faptul ca Fundatia Soros promoveaza de 20 de ani in Romania "valorile societatii deschise, drepturile fundamentale ale omului, democratia si statul de drept".

"Punerea sub semnul intrebarii a acestor valori, in buna masura din cauza comportamentului public al institutiei pe care o conduceti, ne determina sa va semnalam astfel de situatii grave petrecute recent", se mai arata in document.

Astfel, doar in luna octombrie au fost inlaturati din functii fara vreo motivatie publica procurorul Lucian Papici, directorul Institutului Geologic al Romaniei, Stefan Marincea, precum si patru specialisti in domeniul patrimoniului care si-au exprimat dezaprobarea fata de activitatea ministrului Culturii in legatura cu subiectul Rosia Montana.

CSM, instiintat despre inlocuirea procurorilor Papici si Alexandru. Tensiuni Kovesi-Nitu

Seful Institutului Geologic, demis: Tind sa cred ca are legatura cu opozitia fata de RMGC

"Ne reamintim si de situatia din iunie 2012, cand ministrul interimar al Educatiei a emis un ordin care reorganiza un intreg consiliu academic - Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare - in seara de dinaintea sedintei in care acest Consiliu urma sa discute acuzatiile de plagiat la adresa dumneavoastra", se mai reaminteste in document.

Proteste fata de reorganizarea CNATDCU - Se anunta o noua izolare a cercetarii romanesti

Premierul este atentionat asupra faptului ca "in toate aceste situatii este vorba de schimbarea unor specialisti recunoscuti, certificati prin activitate si/sau prin titluri academice si independenti politic".

"Taceti sau veti pleca!"

"Poate ca au existat si alte motive ale deciziilor, dar, in absenta unei evaluari, cele mai vizibile raman cele politice. Este deosebit de grav faptul ca astfel de persoane pot fi schimbate literalmente peste noapte, fara o evaluare obiectiva, atunci cand declaratiile lor profesionale contravin intereselor sau opiniilor puterii politice. Acest modus operandi transmite un mesaj fara echivoc tuturor angajatilor din sistemul public: taceti sau veti pleca. Le cere functionarilor publici sa aleaga intre probitatea profesionala si siguranta locului de munca.

Va atragem atentia, domnule prim-ministru, ca aceasta evolutie submineaza eforturile din ultimii douazeci de ani de profesionalizare a functiei publice, introducand brutal arbitrariul in evaluarea activitatii specialistilor din administratie.

Cum putem cere unui functionar public sa respecte standardele profesionale si sa puna mai presus de orice interesul public, daca exemplele la cel mai inalt nivel sugereaza ca un comportament etic demn poate fi sanctionat arbitrar?", se mai arata in scrisoarea remisa public de Fundatia Soros.

In aceste conditii, premierului Ponta i se solicita "ferm" sa se angajeze public ca va lua "masuri imediate pentru a restabili situatia de normalitate" si ca nu va mai "solicita sau permite schimbarea arbitrara a unor specialisti sau functionari publici in absenta unor evaluari profesionale riguroase si neutre".

"In acelasi timp, va solicitam sa dispuneti o ancheta cu privire la modul in care s-au decis aceste demiteri, sanctionarea celor responsabili pentru demiterea politica si fara legatura cu activitatea profesionala a unor reputati specialisti, precum si dispunerea repararii prejudiciilor cauzate de aceste abuzuri", se mai solicita public premierului Romaniei.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Soros Ponta demiteri politice, #Soros scrisoare Ponta demiteri, #Ponta demitere Papici, #Marincea demis Institutul Geologic , #premier