Barometre mai mult sau mai putin calibrate, cu ale lor inevitabile marje de eroare, sondajele de opinie joaca totusi un rol demn de luat in seama. Rol care creste in interes pe masura ce se apropie disputele electorale. Evident, conteaza de catre cine sunt comandate si cat de serioase (impartial) sunt institutele de profil ce calculeaza datele culese.
IMAS a dat publicitatii o analiza cuprinzand cotele de incredere aferente principalelor personalitati ale momentului.
USL-ul, a treia luna de scadere. PP-DD creste - sondaj IMAS (Video)
Nu surprinde catusi de putin primul loc ocupat de catre guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Creditat cu 35 de procente in randul cetatenilor. Expremierul a mai fost curtat cu propuneri de a prelua sefia Executivului.
De fiecare data, domnia sa a declinat oferta cu diplomatie. Refuzul nu provine din scurta experienta a pozitiei politice ocupate intre lunile decembrie ale anilor '99- 2000, ci din faptul ca a observant cu acuratete seriozitatea si diletantismul clasei investite cu galoane demnitaresti.
Apoi, este imposibil ca in Romania sa nu faci partizanat cu influenta, sa nu raspunzi avansurilor sosite de prin mai toate partile. Inevitabil, devii, daca nu complice, cel putin afin cu vreo grupare ori alta. Astfel, deciziile nu-ti mai apartin in totalitate, ci atasate unor povete, opinii "dezinteresate" etc.
Si apoi, nici ca s-ar fi gasit un om mai competent in intuitie, diagnostic si tratament financiar privind o tara aflata in recesiune. Cel putin in ultimii ani.
Fiindca am amintit de latura medicala, la un punct procentual in urma lui Isarescu se afla "felcerul" Sorin Oprescu.
Apreciat de o importanta parte a bucurestenilor, seful Primariei a demonstrate ca vrea si poate sa vindece caznele traversate de o capital in tentativa ei de a se alinia standardelor cerute de un oras european.
Podiumul intocmit de catre analistii de la IMAS este completat de Victor Ponta, cu 31% din preferinte. Destul de bine daca ne gandim la acuzatia de plagiat, cat si la "balbele" politice insirate in ultima perioada de catre premierul in exercitiu.
Coautor al fulminantului "blitzkrieg", ce a modificat configuratia desenului politic romanesc, Ponta si-a dezamagit sustinatorii prin timiditatea si lipsa de comunicare, exact cand era mai aproape de victoria totala, prin anihilarea lui Traian Basescu.
Crin Antonescu, cu al sau 27%, plateste pentru solidaritatea cu prietenul sau Ponta in esecul demiterii de la referendum. Si nu doar atat. Desi statutul de interimar sef al statului nu-i permitea afisarea unui parti pris cu camarazii din USL, este acuzat ca nu i-a "suflat" sau a facut-o eronat la teza europeano- americana sustinta de actualul prim- ministru.
Pe locurile 5 si 6 se claseaza Mihai Ungureanu (20%) si prestigiosul olt-alchimist, dublu "D", cu 17%. Firesc. Primul s-a ocupat intensiv de coagularea Fortei Civice in triumviratul ARD, in vreme ce prazoinvestitorul tesea un scenariu, care l-ar fi surclasat pe insusi Hitchcock.
Traian Basescu prinde a 7-a pozitie calificanta in Cupa (popularitatii) Romaniei, cu 14 procente. Cat de mult a contat lupta sa de pe meterezele garajului si, mai ales, revenirea in functia de sef al statului vor intra in calculele viitoare ale institutelor de profil. La fel de importante vor fi conduita impusa de Constitutie, ca si atitudinile sale legate de razboiul electoral ce sta sa vina.
Esecul la Referendum... Vezi tot
Sper sa stie sa-si foloseasca acest mare... Vezi tot