Ponta anunta cat va costa autostrada Comarnic-Brasov si care va fi taxa pentru soferi (Video)

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 11:46
5196 citiri
Ponta anunta cat va costa autostrada Comarnic-Brasov si care va fi taxa pentru soferi (Video)

Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, cat vor costa lucrarile la autostrada Comarnic-Brasov, precum si care va fi taxa pentru soferii care vor circula pe aceasta sosea de mare viteza.

"Constructia trebuie sa inceapa in acest an, la sfarsitul lunii aprilie, iar ultimul kilometru va fi finalizat cel mai tarziu in 2017. Aceasta este perioada prevazuta in contract, insa imi exprim speranta ca in 2016 vom reusi sa o dam in exploatare.

Intre timp, vor fi deschise sectiuni de autostrada, pe masura ce vor fi gata.

Costurile estimative (pentru realizarea autostrazii - n.red.) ajung la 1,8 miliarde de euro, astfel ca ea va costa 28 milioane de euro pe km, in conditile in care va cuprinde 3 tuneluri, 19 viaducte, 15 poduri. E o constructie tehnica foarte dificila", a spus Victor Ponta, intr-o conferinta de presa care a avut loc dupa semnarea unui memorandum cu consortiul VISTRADA Nord, compus din companiile Vinci (Franta), Strabag (Austria) si Aktor (Grecia), realizatorul proiectului.

Seful Guvernului a mentionat ca autostrada va avea o lungime de 53 km, iar 7 km vor fi drumuri adiacente, astfel ca soseaua de mare viteza se va lega de centura municipiului Brasov si de DN1.

Ponta a anuntat si valoarea taxei ce va fi platita de soferii care vor circula pe acest traseu.

"Tariful de utilizare a autostrazii va fi stabilit de statul roman. Daca taxa e mica, atunci dam mai multi bani de la buget, pentru a plati ratele catre constructor. Valoarea inscrisa in contract este de 5,7 lei plus TVA. Insa e o decizie pe care o ia statul roman. Am mai solicitat Eurostat ca acest proiect sa nu fie inclus in deficitul bugetar", a punctat premierul.

Victor Ponta a mai spus ca statul roman nu va da niciun ban pana in 2017 pentru construirea autostrazii, amintind ca firmele care au castigat licitatia au tot interesul sa o finalizeze la timp, avand in vedere ca, practic, investesc banii lor.

Mai mult, singurii bani platiti de Guvern vor fi cei pentru exproprieri, pentru care s-a bugetat deja suma de aproape 100 milioane de lei.

"Concesiunea este pe 26 de ani plus perioada de constructie, iar la sfarsitul termenului, ea va reintra in proprietatea statului roman, fara niciun cost", a mai spus seful Executivului.

Mai mult, premierul a fost chestionat de jurnalisti daca isi ia un angajament politic in legatura cu aceasta autostrada. "Mi l-am luat deja. Ce vreti sa va spun, ca nu mai candidez?", a intrebat, retoric, seful Guvernului.

Un proiect foarte important

Ponta a apreciat ca autostrada Comarnic-Brasov reprezinta unul dintre proiectele de infrastructura esentiale pentru dezvoltarea economica si turistica a regiunii. In plus, ea va reprezenta dovada ca Romania poate avea o infrastructura la nivel european.

"De asemenea, este primul proiect realizat in concesiune pe care romanii incearca sa il deruleze si trebuie sa fie unul de succes, ca s-a mai incercat (un proiect similar - n.red.) in trecut si a fost un esec, inca de la inceput. Ministrul Dan Sova si echipa de la CNADNR au lucrat peste un an cu experti internationali, cu expertii BEI, BERD, Eurostat si de la Ministerul Finantelor, in asa fel incat sa fim in aceasta faza pe care vreau sa o aduc la cunostinta publicului.

Partea de selectare a consortiului s-a incheiat, nu au existat contestatii, in acest moment se deruleaza negocierile pentru finalizarea etapei de obtinere a finantarii de la bancile comerciale si sper ca pana pe 20 aprilie, adica de Paste, sa putem sa semnam contractul si sa inauguram organizarea de santier pana la sfarsitul lunii aprilie", a mai pus premierul, care nu a putut sa dezvaluie numele bancilor finantatoare, din motive de confidentialitate.

Autostrada zapezii, mai scumpa?

Costul anuntat de premier pentru autostrada Comarnic-Brasov, de aproximativ 1,8 miliarde de euro (7,9 miliarde de lei), adica 28 milioane de euro pe km, este mai mare decat estimarile CNADNR din 2013, de 1,5 miliarde de euro (6,6 miliarde de lei), respectiv 25,3 milioane de euro/km.

Totusi, valoarea comunicata de Victor Ponta este cu 7 milioane de euro/km mai mica decat cea rezultata in negocierea desfasurata in 2011.

Ministrul Dan Sova a sustinut, joi, ca nu au crescut costurile.

"1,5 miliarde de euro este costul de productie. Intre 1,5 si 1,8 de miliarde sunt cheltuieli de proiectare, de infrastructura. Dupa ce se termina constructia, cel mai important este costul pe luna, care este 52.000 de euro. El include si reparatiile capitale, care au loc o data la 5 ani", a spus ministrul.

Statul roman a mai incercat de doua ori sa realizeze autostrada Comarnic-Brasov, ultima tentativa avand loc in 2010, cand castigatorul licitatiei, asocierea Vinci -Aktor, a renuntat la contract.

Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anuntat ca a anulat contractul de constructie pentru ca statul roman nu a acceptat anumite clauze, situatie care a facut imposibila asigurarea finantarii.

Intrebat de ce au esuat incercarile anterioare, premierul a replicat ca atunci era alt Guvern si ca a fost vina statului roman.

Citeste si:
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri, 1 decembrie, că se va ajunge în curând la o soluție în ceea ce privește reîmpărțirea atribuţiilor între Departamentul...
Controversele numirii deputatei Laura Vicol în fruntea Comisiei Juridce. Ciolacu: ”Va trebui să vină să dea explicaţii”
Controversele numirii deputatei Laura Vicol în fruntea Comisiei Juridce. Ciolacu: ”Va trebui să vină să dea explicaţii”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că Laura Vicol, propusă la șefia Comisei Juridice a Camerei Deputaților, va trebui să dea explicaţii publice cu privire la acuzaţiile care i se aduc. "Eu...