Ponta anunta guvernul marti seara. Vezi de ce e Constantin singurul ministru cunoscut

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 18:48
4941 citiri
Ponta anunta guvernul marti seara. Vezi de ce e Constantin singurul ministru cunoscut
Foto: TVR Info

Victor Ponta a declarat ca marti seara, la ora 21.00, va anunta lista ministrilor pe care ii doreste in guvernul sau, aceasta fiind creionata deocamdata doar in mintea sa. "Nici macar cei care vor fi ministri nu stiu", a spus premierul desemnat.

Declaratiile au fost facute intr-o scurta conferinta de presa tinuta de liderii PSD si PC la finalul intalnirii de luni cu delegatii FMI, CE si BM prezenti in aceste zile la Bucuresti.

Ponta: Mesajul catre FMI este de absoluta stabilitate

Ponta a precizat ca, desi nici macar nu se cunoaste componenta si programul viitorului Guvern, si nici nu se stie cand si daca acesta va trece de votul Parlamentului, el le-a cerut oficialilor straini sa aiba loc discutii tehnice "informale" cu cei pe care ii va nominaliza drept ministri, urmand ca daca guvernul va fi investit, in prima sedinta, pe 8 mai, sa se aprobe noua scrisoare de intentie cu FMI.

"Am incredere ca, luni, este foarte posibil si foarte probabil ca Parlamentul sa acorde votul de incredere noului guvern", a punctat Ponta, anuntand ca intentioneaza ca guvernul sau sa respecte toate obligatiile asumate la nivel international de predecesorul sau.

Liderul PSD a precizat ca masurile pe care USL le-a anuntat anterior vor face obiectul proiectului de buget pe 2013, pe care el, in calitate de premier al USL si dupa alegerile din noiembrie, il va pune in aplicare.

Victor Ponta nu a dat foarte multe detalii cu privire la revenirea salariilor bugetarilor sau la restituirea CASS oprit din pensii de guvernarea anterioara, spunand ca acestea reprezinta prioritati pentru guvernul sau dar urmeaza sa vada care este situatia reala a finantelor publice dupa preluarea mandatului.

"Luam in acest moment contact direct cu realitatea fiscala si bugetara romaneasca(...) O sa va prezint in maximum o luna de la investitura un audit", a mai declarat Ponta, criticand faptul ca fostii guvernanti sustin ca situatia economica a Romaniei este foarte buna, in schimb "camarile sunt pline cu obligatii si datorii".

In ceea ce priveste situatia speciala a restituirii proprietatilor nationalizate, Ponta a spus ca este o preocupare in plus pentru el ca premier, in conditiile in care "in ultimele 18 luni, prin lipsa de actiune si activitate a guvernelor anterioare, s-a creat o situatie extrem de complicata", iar termenul dat de CEDO, 12 iulie, pentru rezolvarea problemei se apropie rapid.

"Daca mai citeam undeva ca il pun pe socrul meu ministru al Agriculturii nu mai suportam"

Intrebat de jurnalisti in legatura cu prezenta lui Daniel Daianu si a lui Liviu Voinea la intalnirea cu FMI, Ponta a refuzat sa spuna daca vreunul dintre ei va face parte din guvern.

"Domnul Daianu si domnul Voinea sunt consilierii mei pe probleme economice si fiscale, ii apreciez foarte mult, unul mai de dreapta, unul mai de stanga, pe ale caror opinii m-am bazat si ma bazez", a explicat Ponta.

El a adaugat ca marti seara, la ora 21.00, va prezenta intreaga componenta a viitorului Executiv, urmand ca miercuri aceasta sa fie validata in forurile de conducere ale celor 3 partide componente ale USL.

"Daca vom obtine sprijinul pentru lista noilor ministri, dupa acest vot sper ca, tot in cursul zilei de miercuri, sa am o discutie cu celelalte grupuri reprezentate in parlament care sa ofere sprijin la investitura", a mai spus Ponta.

El a dezvaluit ca are o lista a ministrilor, dar urmeaza ca marti sa poarte discutii cu fiecare in parte, "si in mod preliminar cu decidentii politici ai USL".

"Acum am practic in minte lista cabinetului(...) Nici macar cei care vor fi ministri nu stiu, pentru ca nu am avut timp sa discut cu ei. Sper sa nu ma refuze, pentru ca este un moment extrem de special, e un guvern cu un mandat special de 6 luni", a punctat Ponta.

Premierul desemnat a declarat ca intentioneaza sa pastreze portofoliile actuale pana la alegerile din noiembrie, cand USL va veni la putere pentru un mandat complet de 4 ani si cand va da Executivului o "forma mai moderna, mai europeana".

Liderul PSD a negat existenta unor tensiuni intre PSD si PNL cu privire la componenta viitorului Guvern si a explicat ca s-au vehiculat zeci de nume in presa, fara o baza reala.

"Daca mai citeam undeva ca il pun pe socrul meu ministru al Agriculturii, nu mai suportam. De aia l-am anuntat pe Daniel de sambata (Daniel Constantin, n.red.)", a explicat Ponta de ce singurul nume cunoscut din viitorul guvern este pana in prezent cel al liderului PC, Daniel Constantin.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ponta lista ministri, #Ponta componenta guvern, #Ponta intalnire FMI, #Ponta retrocedari, #Ponta Daniel Constantin ministru agricultura , #premier