Ponta anunta indexarea pensiilor cu 3-3,5% in 2014, peste rata inflatiei

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 13:51
3052 citiri
Ponta anunta indexarea pensiilor cu 3-3,5% in 2014, peste rata inflatiei

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca Guvernul are bani pentru indexarea pensiilor in 2014.

"Avem banii pentru indexarea pensiilor cu 3-3,5%, peste rata inflatiei. Sunt separati de salariile bugetarilor si CAS. Lucram la Legea salarizarii, incercam sa le plafonam pe cele mari si sa le crestem pe cele mici", a precizat Ponta, la un eveniment organizat in Giurgiu.

Tinta de inflatie a BNR este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Intrebat daca se va micsora CAS, el a mentionat ca acest lucru se afla inca in discutii.

"Avem o posibilitate de crestere de circa 3-4 % a fondului de salarii. Ori asta trebuie sa decidem pana la sfarsitul lunii, daca mai marim salariile cele mai mici din administratia publica sau daca incercam sa acoperim impactul negativ al reducerii CAS-ului", a declarat Ponta.

"Dezbatem in aceasta perioada bugetul la Finante si apoi il discutam la sfarsitul lunii cu FMI, iar in prima sedinta din noiembrie adoptam bugetul si apoi il trimitem la Parlament pentru dezbateri, ca in decembrie autoritatile locale sa stie pe ce se bazeaza", a adaugat premierul.

Legat de posibilitatea unei reduceri a TVA si la carne, dupa cea aplicata la paine, Ponta asteapta cifrele in ceea ce priveste incasarile la buget.

"Pretul painii a scazut, mai departe vom incerca si mai departe la alimente. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii nu s-a consultat cu noi, dar cred ca era mai entuziasmat", a apreciat prim-ministrul, referindu-se la Achim Irimescu.

TVA de 9% si la carne

"Probabil ca sectorul carnii va fi urmatorul care va beneficia de TVA redus, dar este foarte important modul in care efectuam controlul si masurile pe care le luam pentru reducerea evaziunii in domeniul produselor de panificatie.

Decizia viitoare privind reducerea TVA si la alte produse alimentare depinde de succesul masurii in domeniul painii, de reducerea evaziunii si veniturile bugetare", a spus, miercuri, Irimescu.

Ponta sustine investitiile straine si felicita antreprenorii romani de succes

Victor Ponta a participat, joi, la inaugurarea a patru nave achizitionate de catre Compania Nationala Administratia Porturilor Dunarii Fluviale S.A. Giurgiu prin accesarea de fonduri europene. Evenimentul a avut loc la Santierul Naval Giurgiu.

"Cand avem oameni de afaceri romani care fac munca serioasa, cinstita, care platesc toate taxele, eu cred ca merita felicitari (...) Eu vreau sa fiu clar: sustin investitiile straine, da nu pot sa spun ca nu ma bucur ca si romanii pot avea succes intr-o afacere privata, iar patronii de aici au avut un foarte mare succes", a spus Ponta, legat de proiectul celor din Giurgiu.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...