Ponta anunta reforma administrativ-teritoriala: Facem regiuni peste judete

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 19:07
7397 citiri
Ponta anunta reforma administrativ-teritoriala: Facem regiuni peste judete

Premierul Victor Ponta doreste ca anul viitor sa se aprobe reforma constitutionala si administrativ-teritoriala a Romaniei, in 2013 urmand sa se consemneze "prima reforma importanta de dupa anul 1968".

"De cand am ajuns premier, nu m-am razgandit. Bucurestiul are prea multe pareri, iar eu nu cred ca este normal ca un primar din Salaj, de exemplu, sa vina la Bucuresti pentru a semna o hartie. La Bucuresti trebuie sa tinem politica externa, apararea, justitia, dar toate celelalte lucruri care nu tin de Guvernul central trebuie sa mearga la autoritatile locale", a declarat Victor Ponta, prezent joi, la Murighiol, la Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.

In opinia sa, 2013 trebuie sa fie si un an al reformei constitutionale pentru ca regiunile sa primeasca recunoastere in Legea fundamentala, insa pastrand judetele actuale.

"Regiunile trebuie sa primeasca recunoastere in Constitutie, pastrand judetele actuale. Chiar cred ca judetele actuale trebuie sa ramana. Regiunile vor fi deasupra. Asta nu inseamna mai multa birocratie. 1 ianuarie 2014, atunci cand incepem noul exercitiu financiar, trebuie sa ne gaseasca cu regiuni, cu un singur minister pentru acestea. Nu prea inteleg rolul Ministerului Dezvoltarii Regionale, daca vom avea regiuni", a spus primul-ministru.

Seful Executivului a afirmat ca agentiile de dezvoltare regionala vor reprezenta aparatul tehnic al consiliilor regionale si i-a rugat pe sefii consiliilor judetene sa fie alaturi de parlamentari in perioada urmatoare.

Victor Ponta a recunoscut ca descentralizarea nu a avut pana acum in vedere si partea financiara, in perspectiva regionalizarii urmand sa se ia in calcul impunerea unui plafon de indatorare pentru autoritatile judetene.

"Trebuie sa avem grija si sa invatam din experienta altora, de exemplu Spania, sa nu transferam deficitele pe regiuni, iar acestea sa fie ingropate in datorii. Am discutat ieri (miercuri - n.r.) privind un plafon de indatorare, fiindca multi dintre voi (presedinti ai consiliilor judetene - n.r.) aveti datorii acum. Este profund incorect. Ati mostenit doar datorii pentru bani care nu au ajuns decat la prietenii smecheri ai celor care au facut imprumuturile. Trebuie sa facem aceste datorii sustenabile", a spus primul-ministru.

La Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania urmeaza sa se discutate inclusiv modificarea legii finantelor publice locale.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...