Ponta ar accepta nominalizarea lui Plesu ca ambasador la Paris, desi n-a facut-o nimeni

Miercuri, 06 Mai 2015, ora 09:58
3189 citiri
Ponta ar accepta nominalizarea lui Plesu ca ambasador la Paris, desi n-a facut-o nimeni

Premierul Victor Ponta ar accepta "fara ezitare" numirea lui Andrei Plesu in functia de ambasador la Paris, desi acesta nu a fost nominalizat de nimeni si a declarat ca nu va reveni in politica sau diplomatie.

Victor Ponta a confirmat informatia, aparuta initial pe surse, pentru Agerpres, declarand ca "nu i-a fost facuta inca o nominalizare in acest sens din partea presedintelui", dar daca Plesu va fi propus il va accepta fara nicio ezitare.

Conform sursei citate, premierul si presedintele Klaus Iohannis ar putea relua discutiile, miercuri, pe tema numirii de noi ambasadori, printre posturile vizate fiind cele de la Madrid, Paris si Beijing.

Potrivit Constitutiei, nominalizarile de ambasadori se fac de catre Guvern, nu de catre presedintele Romaniei, acesta fiind cel care agreeaza propunerile si semneaza decretele de numire in functie.

Astfel, conform art.92 din Constitutie, " (2) Presedintele, la propunerea Guvernului, acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice".

In urma cu o saptamana, presedintele, premierul si ministrul de Externe au cazut de acord asupra mai multor nume de posibili ambasadori in diverse state, acestia urmand sa primeasca acordul statelor respective si sa treaca prin audierile din Parlament.

George Maior, numit ambasador in SUA, Emil Hurezeanu - in Germania, Adrian Cioroianu - la UNESCO (Video)

Pe lista figureaza, printre altele, Emil Hurezeanu, propus ca ambasador in Germania desi timp de mai multi ani acesta nu a avut cetatenie romana, precum si Constantin Grigorie, fost ambasador la Moscova, in prezent numit ambasador al Romaniei in Republica Ceha, despre care presa a descoperit ca in urma cu doua luni facea reclama la teleshopping.

Noul ambasador Emil Hurezeanu face lumina: Este cetatean roman?

MAE risca sa ajunga in colaps. Am putea avea doar ambasadori pensionari - explicatiile lui MRU

In presa au aparut mai multe zvonuri conform carora Andrei Plesu ar urma sa fie numit ambasador la Paris, scriitorul a dezmintit categoric informatiile, precizand ca nu a fost contactat si consultat de nimeni, si nici nu ar accepta o asemenea numire.

"Socotesc sincer ca biografia mea politica si diplomatica s-a incheiat si ca orice 'revenire in scena' de alta natura decat cea legata de meseria mea de scriitor nu mai poate fi avuta in vedere. Am pus definitiv punct. (...) Nu mi s-a cerut sa devin ambasador, nu voi fi ambasador. Domnul Ciuvica et Comp. sa fie linistiti. Vor trebui sa gaseasca alte scenarii pentru a-si castiga painea cea de toate serile", a scris Andrei Plesu pe blogul sau din Adevarul.

Citeste si:
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat, joi, 16 septembrie, prin Ambasada României la Londra, clarificări privind statisticile conform cărora controalele autorităţilor de frontieră...
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Președintele PNL Ludovic Orban a criticat joi, 16 septembrie, mai mulți membri din tabăra lui Florin Cîțu, printre care și vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu, care ar fi ocupat...
Sursa: Ziare.com