Ponta ataca CCR si Avocatul Poporului pentru ordonanta "bani pentru primarii"

Vineri, 25 Mai 2012, ora 15:15
4869 citiri
Ponta ataca CCR si Avocatul Poporului pentru ordonanta "bani pentru primarii"
Foto: B1 TV

Premierul Victor Ponta a acuzat Curtea Constitutionala si Avocatul Poporului pentru faptul ca ordonanta de urgenta prin care retragea banii de la primarii si consilii judetene a fost declarata neconstitutionala.

Seful Guvernului considera ca CCR a dat o alta decizie decat daduse in trei situatii identice, cand Guvernul Boc retrasese banii autoritatilor locale PSD si PNL, la sfarsitului lui 2008.

Desi decizia CCR arata ca ordonanta data de Guvernul sau avea prevederi neconstitutionale, Ponta considera ca, de fapt, aceasta hotarare nu inseamna ca OU era constitutionala, doar ca spune Guvernului ca nu se pot lua bani de la primariile cu datorii.

As dori sa fac o precizare referitoare tot la autoritatile locale, la o decizie a Curtii Constitutionale, adoptata ieri - lucrurile n-au fost comunicate foarte clar - am in fata adresa oficiala prin care sunt anuntat (...)' Curtea Constituionala, cu majoritate de voturi, a constatat ca dispozitiile din ordonanta de urgenta (...) sunt constitutionale. (...)precizand insa ca nu vor putea fi recuperate sumele deja utilizate de autoritatile locale, lucru pe care l-am spus foarte clar si ca adaugandu-se ca nu pot fi retrase sumele de la autoritatile locale care au inregistrat arierate sau utilizeaza sumele pentru cofinantarea pe fonduri europene", a interpretat Ponta.

Cu doua jumatati de masura?

"In primul rand, ordonanta pe care am adoptat-o in prima sedinta de Guvern e similara cu ordonanta de urgenta din 30 decembrie 2008 care prevede recuperarea unor sume de bani de la alte autoritati teritoriale (...) A fost atacata de 3 ori in fata Curtii Constitutionale, am deciziile (...) in toate cele 3 decizii, CCR respinge exceptiile de neconstitutionalitate.

In cazul Guvernului Ponta, Curtea nu a mai fost la fel de consecventa, spune ca e constitutionala, dar nu mai putem sa luam inapoi toti banii.

Din 1.857 de unitati administrativ-teritoriale carora Guvernul Ungureanu le-a dat bani, in 810 nu se inregistra niciun fel de arierat sau suma pentru cofinantarea vreunui program comunitar. De la 810 putem sa luam toti banii inapoi, ramane sa explice fostul guvern de ce a dat banii la primariile PDL si UDMR (...) La cei 810 erau direct, clar, bani de campanie.

Curtea Constitutionala, asa neprietenoasa, nu ne-a zis ca nu am voie sa iau acesti bani", a mai afirmat Ponta

"La celelalte sunt in verificare, au primit bani de 5 ori mai mult decat acele datorii. In cazurile in care e vorba de cofinantare, acolo nu doar ca nu luam banii, vom asigura, nu doar pentru autoritatile locale PDL si UDMR, cofinantarea programelor europene, e vorba de a pune din bugetul de stat o suma mica pentru a putea absorbi fonduri europene", a adaugat premierul.

Avocatul Poporului si-a platit datoriile politice

Victor Ponta l-a acuzat pe Gheorghe Iancu, cel care conduce institutia Avocatul Poporului, de faptul ca "si-a platit datoriile politice" catre PDL, cel care l-a propus pentru aceasta functie.

Vezi mai jos documentul trimis premierului Victor Ponta de catre presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean:

Premierul Victor Ponta nu poate lua primariilor toti banii dati de fostul Guvern, condus de Mihai Razvan Ungureanu, au hotarat, joi, judecatorii de la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

CCR: Ordonanta referitoarea la banii luati inapoi primariilor, partial neconstitutionala

Reprezentantii CCR au comunicat ca prevederile sunt constitutionale doar in masura in care se aplica sumelor ce nu au fost utilizate.

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a explicat, potrivit Realitatea TV, faptul ca decizia CCR inseamna ca Guvernul Ponta nu avea dreptul sa ia banii din bugetele primariilor care au de platit datorii urgente, dar ca a fost indreptatit s-o faca in alte cazuri.

Mai exact, Curtea Constitutionala a decis ca textul din Ordonanta de Urgenta a Guvernului Ponta, numarul 15, din 8 mai 2012, referitor la sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale si acordate unitatilor administrativ teritoriale, este partial neconstitutional.

Curtea Constitutionala a admis partial sesizarea Avocatului Poporului referitoare la neconstitutionalitatea articolului V, alineatul 1, teza I, din OUG 15/2012 privind stabilirea unor masuri financiare in domeniul asigurarilor sociale de sanatate si al finantelor publice.

"Sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unitatilor administrativ-teritoriale in anul 2012 prin Hotararea Guvernului 255/2012 privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unitati administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente si de capital, precum si pentru cofinantarea unor proiecte cu finantare externa nerambursabila, neutilizate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se restituie de catre ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale la bugetul de stat, in contul din care acestea au fost incasate", se arata in textul declarat neconstitutional de catre CCR, potrivit Mediafax.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta acuzatii CCR Avocatul Poporului, #Victor Ponta bani primarii CCR , #premier