Ponta, atacat din toate partile pentru supraimpozitarea bugetarilor

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 08:20
6267 citiri
Ponta, atacat din toate partile pentru supraimpozitarea bugetarilor
Foto: Arhiva

Anuntul facut de premierul Victor Ponta in legatura cu o impozitare suplimentara, cu inca 16%, a pensiilor si salariilor din sectorul bugetar care depasesc 4.500 de lei pe luna a starnit un val de reactii negative si niciuna de sustinere.

Declaratia a fost facuta marti, la un post de televiziune, iar a doua zi, dupa sedinta de guvern, premierul a facut deja cativa pasi inapoi, nerenuntand insa la idee.

Ponta se balbaie cand vine vorba de taxa de solidaritate pentru bugetari

Avocatii, reprezentantii mediului de afaceri, dar si politicienii de dreapta au reactionat imediat si vehement. Si nu doar adversarii USL, ci chiar si unii dintre sustinatori. Critica principala s-a referit la faptul ca masura ar fi neconstitutionala. "Exista o lege a salarizarii unitare. Daca te enerveaza anumite venituri, prea mari, umbla la coeficienti", i-a sugerat premierului pe blog jurnalistul Radu Soviani.

Surprinzator, prima reactie de impotrivire a venit din partea vicepresedintelui PNL Dan Radu Rusanu, care a declarat ca acest tip de impozitare este incorect si chiar neconstitutional.

Opinia sa a fost preluata inclusiv de liderul PNL, Crin Antonescu, ceea ce l-a descumpanit in buna masura pe Victor Ponta, chiar daca nu l-a facut sa renunte definitiv la idee.

Crin Antonescu se opune supraimpozitarii bugetarilor anuntate de Ponta

Contactati de Ziare.com, Daniel Daianu, Andreea Paul Vass, Laszlo Borbely si Varujan Pambuccian au exprimat aceleasi rezerve fata de initiativa premierului Victor Ponta.

Daniel Daianu - Nu acum si nu doar pentru bugetari

Daniel Daianu, consilier al premierului pe probleme economice si europene, a declarat pentru Ziare.com ca, in opinia sa, masura nu poate fi aplicata numai la bugetari, in cazul in care se va decide aplicarea ei.

"Principial, daca se va practica, nu se poate aplica numai bugetarilor, ar trebui sa fie aplicata tuturor. In opinia mea, ar trebui sa asteptam programul economic pentru 2013-2014.

Parerea mea este si ca, anul acesta, oricum nu trebuie sa se umble la fiscalitate. Anul viitor se va vedea, in anii urmatori...", a declarat consilierul premierului, precizand ca nu doreste sa comenteze mai mult pe aceasta tema.

La randul sau, Andreea Paul Vass, consilier pe probleme economice al fostilor premieri Emil Boc si Mihai Razvan Ungureanu, ne-a declarat ca nu se poate aplica o politica fiscala discriminatorie pentru angajatii din zona publica.

"Daca Ponta isi propune sa diminueze salariile mari ale bugetarilor, ar trebui sa anunte concret cu cat doreste sa le reduca pentru ca nu poate aplica o politica discriminatorie pe categorii personale sau pe venituri. Nu poti sa aplici o politica fiscala discriminatorie intre zona publica si zona privata, pentru acelasi nivel al salariului", ne-a declarat Andreea Paul.

De altfel, aceasta a si comentat pe blog initiativa premierului Ponta, subliniind faptul ca, daca decizia va fi luata, "cumulat, pentru anumiti bugetari impozitul va ajunge la 32% pentru diferenta dintre veniturile obtinute si pragul de 4.500 lei. (...)Impozitele trebuie puse pe venituri, nu pe categorii profesionale sau categorii de salariati".

Videanu critica incoerenta si anarhia politicilor fiscale anuntate de ministrii lui Ponta

Pambuccian: Ar fi echivalentul taierii salariilor

Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat ca uniunea este deschisa la dialog pe acesta tema, dar pentru a adopta o pozitie este nevoie de mai multe date in baza carora sa poata stabili consecintele legislative si fiscale.

"Am vazut propunerea, trebuie sa o analizam, pentru ca a fost lansata foarte succint si lapidar, deci trebuie sa vedem care sunt consecintele legislative si fiscale. Stiti ca suntem intr-un an electoral si problema e a bugetului.

Si premierul si guvernul trebuiau sa gaseasca mai multe variante in care bugetul sa reziste in anul acesta, pentru ca vor fi si aceste angajamente luate de guvernul anterior cu marirea salariilor si pensiilor si am vazut si ce se intampla in jur, in celelalte tari din UE. Va fi un an foarte greu. Noi suntem deschisi pentru dialog, dar trebuie sa aprofundam subiectul", ne-a spus fostul ministru al Mediului.

Intrebat cum comenteaza plafonul de 4.500 de lei, in conditiile in care initial fusese anuntat unul mult mai ridicat, de 10.000 de lei, Laszlo Borbely s-a aratat la fel de rezervat. "4.500 de lei in momentul de fata inseamna 1.000 de euro. E de discutat... De aceea nu ne pronuntam deocamdata, asteptam noi detalii", a raspuns acesta.

Reticent la ideea supraimpozitarii bugetarilor s-a aratat si liderul reprezentantilor minoritatilor, deputatul Varujan Pambuccian.

"Eu nu cred ca este o propunere, eu cred ca, mai degraba, sunt discutii care au ajuns in presa", s-a aratat acesta neincrezator la inceputul discutiei.

Explicandu-i ca cel care a facut declaratia a fost chiar premierul Victor Ponta, Varujan Pambuccian a spus ca nu crede ca aceasta masura ar fi una buna.

"Nu cred, pentru ca este echivalentul taierii salariilor. E acelasi lucru, daca i-l impozitezi mai mult e ca si cum ii tai salariul, tot acolo ajungi", a subliniat deputatul.

"In momentul de fata, dupa parerea mea, planeta Pamant a epuizat partea de austeritate pe salarii. Nu a epuizat partea de austeritate pe stat social, dar asta e o alta discutie si nu vreau sa intru in ea. Pe partea de austeritate a salariilor este insa o metoda epuizata.

Ce cred ca putem face este sa cautam masuri cat mai inovative de stimulare a celor care produc, pentru ca stimulandu-i pe acestia e clar ca o sa avem mai multi bani la buget", a adaugat liderul grupului minoritatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Ponta supraimpozitare salarii pensii, #Ponta taxa solidaritate bugetari, #Daniel Daianu supraimpozitare salarii , #premier