Ponta: Atitudinea lui Basescu fata de Rompetrol e doar un joc politic

Joi, 11 Iulie 2013, ora 16:21
1172 citiri
Ponta: Atitudinea lui Basescu fata de Rompetrol e doar un joc politic

Pozitia presedintelui Traian Basescu privind Rompetrol este doar un joc politic, deoarece acesta nu a transmis vreo obiectie la momentul la care Guvernul a promovat prin lege acordul cu KazMunaiGaz, afirma premierul Victor Ponta, adaugand ca, fara acest acord, Rompetrol risca sa intre in insolventa.

"Deci, povestea datoriei mai este doar pe la Cotroceni. Cred, sincer, ca a fost doar un gest politic, insa, in domenii economice importante, jocurile politice interne ar trebui sa nu-si aiba loc.

Parlamentul si-a facut treaba la timp si a adoptat, Curtea Constitutionala s-a miscat foarte repede si a respins contestatia si, sincer sa fiu, in acel moment presedintele nu mi-a zis ca are vreo obiectie. Daca stiam ca are dansul vreo obiectie, ne mai gandeam. Eu stiam ca dansul a promulgat Legea cu Rompetrolul si nu stiam ca nu mai vrea inca o data sa promulge legea", a afirmat premierul.

El a adaugat ca, prin cererea de reexminare a presedintelui, fiind si vacanta parlamentara, s-au pierdut doua luni in care se putea negocia cu KazMunaiGaz fondul de investitii de un miliard de dolari.

Kazahii care detin Rompetrol, extindere agresiva in Europa pe spatele companiei

Ponta a sustinut totodata ca, in lipsa acestei intelegeri cu actionarul principal al Rompetrol, compania putea ajunge in insolventa.

"Exista si o varinta rea, foarte rea, pe care cred ca orice om politic responsabil trebuie sa o stie si sa si-o asume: Rompetrol putea sa intre in insolventa, deoarece principalele datorii le are catre compania mama, KazMunai, deci ramaneam cu actiuni la o companie in insolventa, fara locuri de munca si fara un miliard de dolari investitii. Din acest punct de vedere, cred ca asta era cea mai mare prostie pe care puteam sa o facem", a afirmat prim-ministrul.

Ministrul pentru eneregie, Constantin Nita, a declarat, la randul sau, ca in lipsa legii aprobate de Parlament nu poate fi negociat fondul de investitii, dar ca printre obiectivele acestuia s-ar putea numara centrala termoelectrica de la Navodari, proiecte din domeniul gazelor naturale, transport petrolier.

Presedintele a solicitat recent Parlamentului reexaminarea legii privind aprobarea memorandumului Rompetrol, in sensul respingerii acestei legi.

Un nou meci Basescu-Guvern? Jocul politic din jurul acordului cu Rompetrol

In baza memorandumului, statul va incasa 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare, iar 25 milioane dolari din suma totala reprezinta prima convenita pentru dobandirea de catre grupul Rompetrol a majoritatii absolute de vot la Rompetrol Rafinare.

Memorandumul mai prevede constituirea unui fond de investitii de un miliard de dolari, "in functie de conditiile pietei", cu o participare a statului roman sub forma unei societati pe actiuni care va investi in proiecte din domeniul energetic din Romania. Durata investitionala este proiectata pana la sapte ani, iar proiectele vor fi selectate de grupul Rompetrol "in baza unor considerente economice solide", conform politicii in materie de investitii.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...