Ponta: Avem cele mai mici taxe din Europa, nu putem avea spitalele din Germania

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 11:37
2549 citiri
Ponta: Avem cele mai mici taxe din Europa, nu putem avea spitalele din Germania

Premierul Victor Ponta a vorbit joi despre alocarea de buget pentru Sanatate si Invatamant sustinand ca Romania are cele mai mici taxe din Europa si ca din aceasta cauza nu putem avea pretentii la conditiile din Germania, acolo unde nemtii contribuie mai mult la buget.

Mai mult, Ponta a tinut sa precizeze ca este gresit sa se discute despre un procent din PIB atunci cand vorbim despre alocarea banilor pentru aceste domenii. El a subliniat ca nu din PIB se calculeaza ci din buget.

"Eu vreau sa iesim din aceasta minciuna colectiva cu 3%, 5%, 6%. PIB-ul va fi intr-adevar mai mare in 2016 si atunci evident ca si procentul va fi mai mare. Dar trebuie retinut ca alocarile bugetare nu se fac din PIB, ci din buget. Romania, cu taxele actuale, are cel mai mic buget raportat la PIB din Europa.

La un moment dat, va trebui sa decidem daca marim taxele si avem un buget mai mare sau nu marim taxele si atunci nu putem avea spitalele si conditiile din Germania. Intentia noastra este totusi de a nu mari taxele si impozitele ca va exista un PIB mai mare, ca vom putea avea mai multe resurse. Pe de alta parte insa, in aceste conditii, sa nu ne asteptam la minuni, ca nu ai cum sa faci. Si nu e vorba aici de guvernul actual, ci de niciun guvern", a declarat premierul.

Nicolaescu: Putem sa crestem finantarea sistemului sanitar pana la 6%

In ceea ce priveste impozitarea veniturilor mari, Victor Ponta a spus ca, desi isi doreste aceasta masura, nu are sprijin politic.

"Sustin in continuare impozitarea salariilor mari dar nu exista un sprijin politic. Cand va exista un sprijin politic vom discuta", a declarat premierul.

Despre salariile bugetarilor, Victor Ponta a declarat ca acestea nu vor scadea, ci ca se incearca o crestere a celor mici.

"Vreau sa fie foarte clar. Nu se scade nicun salariu de la bugetarii cu venituri mici. Cautam solutii sa putem sa urcam cu salariile profesorilor debutanti sau a medicilor rezidenti", a continuat premierul.

Citeste si:
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Președintele PNL Florin Cîțu a declarat joi, 21 octombrie, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că ministrul Apărării Nicolae Ciucă este propunerea partidului de...
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Miercuri seara, într-o discuție informală cu președintele Klaus Iohannis, liderul PNL Florin Cîțu a insistat ca el să rămână propunerea de prim-ministru. În replică, șeful statului i-a...
Sursa: Ziare.com