Ponta: Basescu e principalul adversar al intrarii in Schengen, cauta motive sa nu fim primiti (Video)

Marti, 26 Februarie 2013, ora 20:56
4261 citiri
Ponta: Basescu e principalul adversar al intrarii in Schengen, cauta motive sa nu fim primiti (Video)
Foto: Antena 3

Prim-ministrul Victor Ponta a reactionat la declaratiile lui Traian Basescu, de marti seara, acuzandu-l pe acesta ca este principalul adversar al aderarii Romaniei in spatiul Schengen.

Premierul a facut declaratiile pe Aeroportul Otopeni, marti seara, la sosirea in tara dupa vizita efectuata in Danemerca.

"Ceea ce vreau sa constat este faptul ca principalul adversar al aderarii Romaniei la Schengen este presedintele Traian Basescu. El este cel care isi doreste cel mai mult sa nu aderam la Schengen. Presedintele tot cauta motive sa nu fim primiti", a spus Victor Ponta.

El considera ca Romania va intra la un moment dat in Schengen, "in ciuda opozitiei domnului presedinte" si a mentionat ca niciunul dintre prim-ministrii europeni cu care s-a intalni nu a oferit argumentele pe care le ofera presedintele, "ca nu ar trebui sa fim primiti" si ca are declaratii publice de sustinere din partea sefilor de Guvern din Uniunea Europeana.

"Presedintele Basescu pare ca este bunul roman care se bucura ca nu intram in Schengen si e un mod de gandire pe care nu reusesc sa il inteleg", a spus premierul.

Acesta a refuzat initial sa comenteze declaratiile presedintelui, "care de obicei, neavand treaba, face declaratii".

"Ma bucura ca a sustinut conferinta de presa, ii doresc sa sustina cat mai multe conferinte de presa. Eu sunt cu munca, dansul este cu bagat strambe, dar ma descurc, m-am obisnuit deja.

(...) Domnul Basescu nu este singurul care baga bete in roata, sunt si altii, nu cred ca tebuie sa ma ocup cu acest lucru. Nu ma intereseaza jignirile domnului presedinte Basescu, de la faimoasele epitete pe care le amintiti, pe mine nu ma poate jigni presedintele Basescu. Eu nu inteleg aceasta atitudine negativa, dar traim cu ea", a mai spus prim-ministrul.

Ponta: Romania nu va mai avea niciun fel de criza politica pana la alegerile prezidentiale

Victor Ponta a precizat ca nu va face public continutul scrisorii pe care presedintele Traian Basescu i-a trimis-o, confirmand insa existenta acesteia si remarcand ca seful statului "e foarte nefericit ca am deblocat POSDRU si am facut plati".

Premierul a revenit la discutia despre intrarea in Schengen, afirmand ca Romania ar fi trebuit sa faca acest pas in timpul Guvernului Boc.

"Nu cred ca trebuie sa se bucure ca avem acelasi necaz. Intrarea in Schengen este un obiectiv national, nu este al Guvernului, mi se pare un gest tipic pentru presedintele Basescu.

Stie foarte bine ca decizia care se va lua in martie are legatura cu considerente de politica interna. Spre deosebire de presedintele Basescu, am in fata destui ani in care sa lupt pentru Romania, nu sa contabilizez esec dupa esec, cum a facut domnia sa.

Peste tot pe unde merg, am asigurat cu toata sinceritatea faptul ca Romania nu va mai avea niciun fel de criza politica pana la alegerile prezidentiale", a explicat prim-ministrul.

Basescu: Iti trebuie justitie, frate, ca sa ai acces la Schengen

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa, marti seara, la Palatul Cotroceni, in care a vorbit despre raportul MCV, despre intrarea Romaniei in Schengen, dar si despre situatia ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu.

Seful statului a dat explicatii despre scrisoarea adresata lui Crin Antonescu, Victor Ponta si Valeriu Zgonea, cu privire la conditiile necesare aderarii Romaniei la spatiul Schengen, dar si la desemnarea procurorilor, subliniind ca a cerut desemnarea acestora si nu numirea.

Traian Basescu considera ca ideea de a negocia cu fiecare stat al Uniunii Europene aderarea la spatiul Schengen este "copilareasca", aratand ca isi doreste ca Victor Ponta si Crin Antonescu sa se bata pentru Romania asa cum s-a batut el.

Presedintele este de parere ca interesele USL au fost puse inainte de interesul national, iar pentru a intra in Schengen Romania are nevoie sa indeplineasca toate cerintele privitoare la justitie, in acest sens fiind necesar un raport MCV bun.

Nu in ultimul rand, seful statului i-a acuzat pe prim-ministru si pe presedintele Senatului de "dublu limbaj", in Romania si in Uniunea Europeana, privind aderarea la Schengen.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Victor Ponta aderare Schengen, #Victor Ponta Traian Basescu Schengen, #Traian Basescu aderare Schengen , #premier