Ziare.com

Ponta: Bugetul va fi aprobat miercuri (Video)

de Teodora Bodeanu
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 11:38

   

Ponta: Bugetul va fi aprobat miercuri (Video)
Guvernul va aproba bugetul pentru 2013 in sedinta de miercuri, a anuntat premierul Victor Ponta.

"Asta seara (luni - n.red.) avem finalizat pachetul de masuri fiscale. Maine avem o sedinta speciala de aprobare, la ora 15.00, dupa care voi avea intalnirea oficiala cu FMI. Miercuri, in sedinta de guvern, vom aproba", a precizat Victor Ponta, intr-o conferinta de presa de luni dimineata.

Prim-ministrul a adaugat ca, joi, proiectul de buget va merge in Parlament pentru aprobare.

Potrivit spuselor sale, principalii parametri economici, respectiv tinta de deficit bugetar, cheltuielile sau tinta de crestere economica, au fost agreati, in principiu, cu partenerii stranii (FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala).

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Astazi, am considerat ca trebuie sa am acordul politic al USL, pentru a finaliza textul bugetului si sa-l trimitem spre Parlament", a spus Ponta. "Trebuie sa fie un buget realist, nu doar cu sperante", a subliniat premierul.

Ce include pachetul fiscal

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a precizat ca, in linii mari, pachetul fiscal include o ajustare a impozitarii in sensul simplificarii pentru IMM-uri si microintreprinderi care au cifra de afaceri sub 65.000 de euro.

De asemenea, sunt introduse impozitarea suplimentara la veniturile obtinute din liberalizarea pretului la gaze la companiile producatoare de gaze. "Impreuna cu Ministerul Agriculturii, am simplificat si am largit baza de impozitare la impozitul pe veniturile obtinute din agricultura in toate domeniile - vegetal, animal, pomicol - in sensul simplificarii si in sensul extinderii bazei de impozitare si crearii unui mediu concurential, adica sa eliminam evaziunea fiscala din zona agriculturii", a spus Chitoiu.

Potrivit ministrului Economiei, va fi decalat si calendarul de crestere a accizelor de la 1 iulie la 1 aprilie si se va introduce o taxa suplimentara de 0,5 la suta pe cifra de afaceri pe exploatarea resurselor naturale, pentru a asigura fonduri pentur cofinantarea proiectelor din fonduri europene.

"Cea mai mare parte a veniturilor colectate in plus, de peste 3 miliarde de lei, deci 0,5 puncte procentuale in PIB, se vor duce pentru cofinantarea la fondurile europene. Sunt mai multe masuri si de corectie a unor deduceri la calculul impozitului pe profit in Codul Fiscal, detaliile vi le vom da dupa ce facem toate calculele si le definitivam. De asemenea, o sa avem discutat tot acest pachet de masuri fiscale in comisia de dialog social de la nivelul Ministerului Finantelor Publice si de la Ministerul Agriculturii si, de asemenea, vom discuta si la Consiliul Economic si Social", a conchis ministrul Economiei.

FMI continua discutiile cu oficialii romani

Delegatia FMI se afla intr-o misiune de evaluare a acordului stand by cu Romania incepand de pe data de 15 ianuarie, pana pe 29 ianuarie.

Luni, oficialii FMI se intalnesc cu reprezentantii celor cinci confederatii sindicale principale pentru a discuta despre nivelul salariului minim, precum si despre situatia economica actuala.

Astfel, potrivit lui Bogdan Hossu, presedintele CNS "Cartel Alfa", se va cere FMI acceptarea unui salariu minim de 850 de lei, desi Guvernul solicitase majorarea la 800 de lei.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1293 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor