Salariile bugetarilor vor fi majorate din decembrie - Ce a discutat Guvernul cu FMI

Miercuri, 08 August 2012, ora 15:05
4949 citiri
Salariile bugetarilor vor fi majorate din decembrie - Ce a discutat Guvernul cu FMI

Premierul Victor Ponta a declarat, dupa intalnirea cu membrii delegatiei creditorilor internationali, ca temele de discutie au fost performantele Romaniei de pana acum, fondurile europene, rectificarea bugetara si incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International (FMI), dar si reintregirile salariale ce trebuie sa fie operate in cazul bugetarilor pana la sfarsitul anului in curs.

Prim-ministrul a anuntat ca s-a discutat despre rectificarea bugetara, sustinand ca urmatoarea etapa a majorarii salariale, de 7,4%, pentru bugetari va avea loc din decembrie.

In plus, Ponta a afirmat ca in cadrul discutiilor pentru bugetul de anul viitor va fi inclus si subiectul impozitelor diferentiate, in functie de venit, pragul maxim fiind de 16%.

"Legat de absorbtia fondurilor europene, suntem constienti ca ceea ce s-a intamplat rau in 2010 si 2011, nu mai poate fi indreptat in 2012, ce a fost rau va ramane rau, iar Romania va avea probabil de suferit, dar nu vreau sa ma mai uit in trecut.

Mecanismul de absorbtie a fondurilor europene trebuie sa functioneze, invatand din lectia trista a anilor trecuti, astfel ca trebuie sa pregatim un sistem administrativ mult mai capabil si sa folosim banii mai eficient", a precizat premierul.

Romania si acordul cu FMI

De asemenea, el a vorbit si despre necesitatea incheierii unui nou acord preventiv cu FMI.

"Anul viitor va expira actualul acord, de tip preventiv, pentru ca Romania nu a luat niciun dolar in plus, nu vom accesa acei bani, pentru ca sunt pusi acolo pentru situatii cu totul si cu totul exceptionale", a spus Ponta.

"Opinia mea este de a continua sa avem un tip de acord cu institutiile financiare internationale. De exemplu ca Polonia - este un mecanism modern, fara sa ia banii. Avand un astfel de acord preventiv este un certificat de sanatate pentru Romania, care ne permite sa ne imprumutam la un cost rezonabil", a sustinut acesta.

El a afirmat ca nu se va semna in acest moment un nou acord, deoarece exista unul valabil pana la anul viitor. "Nu se imprumuta bani, pentru ca am inceput sa dam inapoi din imprumutul facut in 2009. Aceasta discutie politica va avea loc in 2013, dupa ce vor avea loc alegerile parlamentare si va exista legitimitatea data de votul public pentru viitorul Guvernului", a spus Ponta.

Angajamentele cu FMI, respectate - reintregirile salariale, in grafic

El a afirmat ca suntem in agenda FMI si suntem intr-o directie buna pentru ca majoritatea angajamentelor au fost respectate si ca vor fi respectate in continuare.

"Important este ca am discutat si am asigurat faptul ca tot ceea ce ne-am angajat ramane stabilit, institutiile isi fac datoria, iar criza politica nu va afecta mai mult viata economica si celelalte elemente concrete. Delegatia s-a vazut si cu guvernatorul BNR, pentru a avea un set de masuri si actiuni prioritare", a continuat premierul.

Legat de reforma in sistemul sanatatii, premierul a spus ca Guvernul ramane deschis dialogului si dorinta de a incorpora in textul legii toate observatiile care vin, pentru a face o lege aplicabila, care sa puna pe o baza solida sistemului de sanatate din Romania.

Intrebat de reintroducerea taxei auto, el a marturisit ca la nivelul Ministerului Mediului este un pic de confuzie. "Intr-un fel s-a spus ca nu s-a platit taxa, dar inteleg ca s-a platit. Stiu sigur ca e o procedura de infringement la adresa Romaniei pe aceasta tema. Marti, la sediul de guvern, am cerut o nota de informare", a mentionat acesta.

Ministrul de Finante Florin Georgescu a anuntat si ca graficul de reintregire a salariilor bugetarilor va fi respectat.

"In cadrul rectificarii bugetare se respecta angajamentele asumate de Guvernul Ponta si anume acela de a majora in doua trepte salariile (bugetarilor - n.r.), cu 8% in iunie si cu 7,4% incepand din luna decembrie. Pe de alta parte, am restituit pentru pensionari sumele retinute anterior", a spus Georgescu.

Guvernul nu a primit avizul FMI pentru reducerea TVA-ului la alimente

Premierul a explicat ca nu a primit acordul FMI pentru reducerea TVA-ului la alimente, deoarece inca nu s-a discutat despre acest lucru.

"I-am informat despre aceasta intentie si am stabilit ca orice fel de modificare de taxe poate fi discutata, dar nu va fi implementata pana nu avem acordul lor. Ea va fi discutata in toamna, cand vom vorbi despre bugetul pe 2013", a sustinut premierul.

De asemenea, Ponta a precizat ca a mai discutat cu delegatia FMI referitor la legislatia in domeniul gazelor si energiei electrice.

In plus, "vom merge mai departe cu listarea pe bursa si privatizarea pachetelor de actiuni de la Transgaz, Oltchim. La Oltchim, investitorul trebuie sa asigure locurile de munca, stabilitatea societatii si pe orizontala locurile de munca ale celorlalte societati care lucreaza cu Oltchim", a declarat Ponta.

In ceea ce priveste situatia de la Hidroelectrica, Ponta a tinut sa sublinieze ca este seful singurului guvern care a reusit sa renegocieze si sa denunte unele din contractele cu "baietii destepti".

"Cred ca Hidroelectrica, atunci cand va reveni la statutul juridic normal, prin septembrie, va fi o companie mai puternica, curatata de acele contracte care o afectau si va reprezenta un asset, un adevarat element pozitiv pe care il detine statul roman", a declarat premierul.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
OSIRIS
rank 5
Poantă nu va putea niciodată să indrepte aceste căcă-riii!