Ponta: Cele 11 puncte convenite cu Barroso au fost respectate in totalitate

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 15:45
2892 citiri
Ponta: Cele 11 puncte convenite cu Barroso au fost respectate in totalitate
Foto: Arhiva

Premierul Romaniei, Victor Ponta, a anuntat, marti, ca toate cele 11 puncte convenite de Victor Ponta cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, au fost indeplinite in totalitate.

"Cele 11 puncte convenite cu Presedintele Comisiei Europene au fost indeplinite in totalitate. Guvernul a fost si continua sa ramana profund angajat in asigurarea independentei justitiei si intarirea statului de drept", a declarat Ponta, potrivit unui comunicat al Guvernului remis Ziare.com.

Ce i-a cerut Barroso lui Ponta - fara ordonante, fara gratieri si fara schimbari la DNA (Video)

1. Garantarea atributiilor Curtii Constitutionale, prin abrogarea Ordonantei de Urgenta nr. 38/2012. A fost asigurata respectarea si implementarea tuturor deciziilor Curtii Constitutionale.

2. Reinstaurarea regulii cvorumului special necesar pentru validarea rezultatelor referendumului - s-a facut prin abrogarea Ordonantei de Urgenta nr. 41/2012.

3. Respectarea prevederilor Constitutiei la emiterea ordonantelor de urgenta - Guvernul si-a respectat si isi reafirma angajamentul de a respecta principiul folosirii ordonantelor de urgenta strict pentru situatiile desemnate in Constitutie. Nu s-au emis ordonante care afecteaza institutii fundamentale, ci doar in situatii clar de urgenta si in numar semnificativ mai redus decat guvernele anterioare.

4. Punerea in aplicare a deciziilor Curtii Constitutionale - acest lucru s-a realizat, inclusiv dupa organizarea referendumului din 29 iulie. Toate deciziile Curtii Constitutionale sunt deplin respectate si aplicate in prezent.

5. Asigurarea publicarii fara intarziere a tuturor actelor, inclusiv a deciziilor Curtii Constitutionale, in Monitorul Oficial - Toate actele sunt publicate la zi in Monitorul Oficial, atat cele care se refera la activitatea legislativa si guvernamentala, cat si cele referitoare la deciziile Curtii Constitutionale.

6. Invitarea tuturor partidelor politice si autoritatilor guvernamentale sa respecte independenta sistemului judiciar; asumarea angajamentului de a impune sanctiuni disciplinare tuturor membrilor de Guvern sau de partid care submineaza credibilitatea judecatorilor sau care exercita presiuni asupra institutiilor judiciare. Guvernul este deplin angajat in respectarea acestui punct. Primul-ministru a cerut CSM sa fie informat in legatura cu orice forma de ingerinta in justitie a vreunui membru al Guvernului si a cerut public in mai multe randuri respectarea independentei justitiei.

7. Numirea in functia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucura de sprijinul diferitelor partide, in cadrul unui proces transparent si obiectiv, menit sa asigure alegerea unui candidat cu o autoritate, o integritate si o independenta de necontestat. La data de 22 ianuarie 2013, Plenul Parlamentului a numit un nou Avocat al Poporului, o persoana din mediul academic, fara activitate politica anterioara. Decizia a fost adoptata cu o larga majoritate, dupa o procedura in care toate partidele au fost consultate transparent.

8. Introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului General si a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie; un astfel de proces transparent ar trebui sa includa depunerea unor candidaturi deschise, fondate pe criterii de experienta profesionala, integritate si rezultate pozitive in actiunea anticoruptie; abtinerea de la numiri in cursul presedintiei interimare - procedura a fost deja demarata, respectandu-se toti pasii conveniti cu Comisia Europeana. In prezent, in urma respingerii primelor propuneri de catre Presedintele Romaniei, aceasta procedura va fi reluata pentru desemnarea unor noi candidati pentru cele doua functii.

9. Evitarea acordarii de gratieri prezidentiale in cursul presedintiei interimare. Dupa cum se stie, nu s-au acordat deloc gratieri pe durata mandatului Presedintelui Interimar, in vara anului trecut.

10. Abtinerea de la numirea in posturi de ministru a persoanelor impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti in materie de integritate; eliberarea functiei de catre ministrii aflati intr-o astfel de situatie. Nici un ministru in legatura cu care au existat dubii sau acuzatii referitoare la incompatibilitatea acestora nu a fost nominalizat in Guvernul condus de Victor Ponta. Angajamentul de a nu numi si de a inlocui ministrii sau oficialii guvernamentali in acord cu legea, in cazuri de incompatibilitate, a fost respectat.

11. Adoptarea unor proceduri clare prin care sa se prevada demisia parlamentarilor impotriva carora au fost pronuntate hotarari definitive privind incompatibilitatea sau conflicte de interese ori care au fost condamnati definit intr-un caz de coruptie la nivel inalt.

Primul-ministru continua sa sustina implementarea deciziilor finale ale ANI in ceea ce ii priveste pe politicieni, pentru a se evita situatia in care Parlamentul voteaza impotriva unei decizii a ANI care este confirmata de o instanta judecatoreasca. In plus, in data 22 ianuarie 2013, Parlamentul a votat mai multe amendamente care imbunatatesc Legea 96/2006, privind Statutul deputatilor si senatorilor, in care s-au luat in considerare sugestiile ANI privind sanctionarea incompatibilitatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Ponta 11 puncte Barroso, #Guvern scrisoare Barroso , #premier
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Cam 5 din 11. La nivelul RO, cu putina spaga, trece clasa
Poza executorul
executorul
rank 5