Ponta cere scuze romanilor din diaspora: Am platit pretul politic - ce propune

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 12:06
5064 citiri
Ponta cere scuze romanilor din diaspora: Am platit pretul politic - ce propune

Premierul Victor Ponta a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut vota la alegerile prezidentiale si a declarat ca nu trebuie cautati vinovati, ci modificata legislatia de catre Parlament.

In acest sens, el a propus introducerea votului electronic si trecerea responsabilitatii organizarii alegerilor in diaspora de la MAE la Autoritatea Electorala Permanenta.

Declaratiile au fost facute de la tribuna Parlamentului, unde premierul Victor Ponta si ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au fost chemati sa explice modul defectus in care a fost organizat scrutinul prezidential in diaspora.

Victor Ponta a declarat ca el considera "cu totul reprobabila" situatia din perioada 2-16 noiembrie si a explicat ca legislatia e depasita de realitatile demografice in spatiul extern, motiv pentru care ea trebuie modificata in Parlament.

"Deciziile pe care le veti lua sa poata sa raspunda provocarilor din diaspora", le-a spus el colegilor deputati.

Votul din diaspora, dezbatut in Parlament - Orban: Ponta nu a inteles nimic. Trebuia sa demisioneze! LIVE

Premierul a prezentat o serie de cifre, spunand ca in turul doi al prezidentialelor din 2014 au votat aproape de 3 ori mai multi romani din diaspora si subliniind ca acest lucru a fost permis ca urmare a masurilor luate de MAE si BES: dublarea numarului de cabine sau completarea birourilor de sectii pana la 7 membri.

"Au existat cetateni care nu au putut vota, este evident inacceptabil. Mi-am cerut scuze, am platit pretul politic pentru asta, e un pret meritat. Dar pana in 2 noiembrie, cel putin din partea candidatilor si a partidelor politice, nu a existat un semnal, o discutie", a mai spus el.

Premierul a atras atentia ca de la 140.000 de votanti din diaspora in 2009, s-a ajuns la 380.000 in 2014.

"Fac un apel la toate fortele politice din Parlament ca dupa momentul electoral sa dovedeasca capacitate de dialog, ratiune si sa putem lua masuri realiste", a mai declarat liderul PSD, spunand ca partidele nu trebuie sa urmareasca "doar interese politice, cine e de vina, cine trebuie sa plateasca", ci sa vada ce trebuie facut pentru viitor.

Victor Ponta a tinut sa sublinieze ca in baza evidentelor pe care le au misiunilor diplomatice si consulare, in diaspora ar exista doar 550.000 de cetateni romani care au declarat ca au resedinta in strainatate, dar a spus ca "este evident ca numarul acestora e mult mai mare", iar in 16 noiembrie au votat doar 10%, "un numar de 3,5 - 3,8 milioane aflandu-se in afara granitelor tarii".

In aceste conditii, in calitate de sef al Guvernului, premierul a propus introducerea votului electronic, care sa le asigure tuturor cetatenilor din afara granitelor tarii accesul la vot, spunand ca doar parlamentul, in comisia de specialitate, poate decide formula legislativa.

"A doua propunere este de a da unei autoritati aflate in subordinea Parlamentului, asa cum e Autoritatea Electorala Permanenta, toate atributiile legale pentru organizarea votului. MAE nu are ca sarcina principala organizarea votului, are ca sarcina reprezentarea intereselor cetatenilor, protectia lor (...) Noi le cerem diplomatilor si membrilor MAE un lucru care nu intra in atributiile lor", a declarat Victor Ponta, reamintind ca au raspuns politic pentru cele intamplate in diaspora ministrii Corlatean si Melescanu, dar problema trebuie rezolvata pe fond.

Exclusiv Presedintele AEP: Sectia de votare nu e ghiseu. La vot revii abia peste 5 ani Interviu

"Acestea sunt cele doua propuneri, toate datele vi le punem la dispozitie. Vreau sa multumesc tuturor celor care au votat in diaspora, indiferent cu care candidat, sa le spun ca regret ca nu toti au putut vota.

Am platit pretul politic, dar atrag atentia ca nu stiu daca au venit neaparat de dragul unor partide care azi vorbesc in numele diaspora. E de datoria celor care ii reprezinta in Parlament in acest moment, toate grupurile, sa adopte masuri legislative", a mai spus Victor Ponta.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...