Ponta crede ca proiectul Rosia Montana nu va trece de Senat, dar are un plan B

Sambata, 05 Octombrie 2013, ora 16:35
3758 citiri
Ponta crede ca proiectul Rosia Montana nu va trece de Senat, dar are un plan B

Premierul Victor Ponta crede ca daca votul pe proiectul Rosia Montana va fi unul politic, legea va fi respinsa de Senat, pentru ca PNL, PDL si UDMR s-au pronuntat deja impotriva lui. Seful Guvernului spune insa ca are un plan B.

Invitat, sambata, la Antena3, Victor Ponta a recunoscut ca societatea este divizata de acest proiect, dar a negat ca acelasi lucru s-ar intampla si in clasa politica, unde si Traian Basescu si Crin Antonescu au sustinut proiectul pana cand "au aparut manifestatiile publice".

"Cel mai ciudat caz este al PDL", a evidentiat Ponta, spunand ca democrat-liberalii au fost cei care au sustinut si promovat proiectul atata timp, iar acum il resping.

"E un gen de ipocrizie politica care nu produce efecte", le-a transmis Ponta democrat-liberalilor, referindu-se la posibilele castiguri electorale la care s-ar putea astepta PDL.

Ponta a spus ca el sustine o "gandire de viitor" in conformitate cu care Romania trebuie sa isi exploateze resursele.

Varianta ar fi "sa spunem 'Nu exploatam, stam toti sa lucram doar in fata computerului', ceea ce nu e realizabil si o sa tot importam resurse naturale", a completat premierul.

"Facem gradina botanica din Romania? E un punct de vedere extem pe care nu il impartasesc", a mai precizat el.

Intrebat ce se va intampla cu dezbaterile din comisia speciala Rosia Montana, Victor Ponta a spus ca aceasta "va face doar un raport", dar proiectul va depinde de plenul Senatului.

"Daca se ramane in vot pur politic, nu va trece", s-a aratat convins Ponta, amintind ca si PNL si PDL au anuntat ca vor vota impotriva, la fel si UDMR, care a fost singurul consecvent.

Ponta crede insa ca exista sansa ca aceasta comisie speciala sa reuseasca sa le explice senatorilor ca proiectul este unul bun, caz in care "probabil se va merge mai departe", adica la Camera Deputatilor. Totodata, el s-a aratat de acord cu modificarea proiectului din forma in care a fost adoptat de Guvern in alta mai buna.

Victor Ponta a reamintit ca toate exploatarile miniere afecteaza mediul, si cele din Oltenia, la fel si cele petroliere din judetul Prahova.

"O sa ramanem cea mai saraca tara din Europa, cu cele mai bogate resurse neexploatate", a subliniat el.

Victor Ponta a subliniat inca o data ca Guvernul sau a renegociat contractul cu Rosia Montana Gold Corporation si a obtinut conditii de mediu mult mai bune si redevente mai mari, in ciuda faptului ca presedintele Traian Basescu si fostul premier Mihai Razvan Ungureanu au declarat contrariul.

"Ceea ce noi am negociat este mult mai bine (...) Varianta pe care noi o avem acum este mult mai buna decat cea pe care au avut-o guvernele anterioare", a subliniat Ponta.

Care e planul B?

Intrebat daca are un "plan B" pentru situatia in care proiectul trimis la Parlament este respins, Victor Ponta a spus ca da.

"Exista, este de a explica tuturor investitorilor nationali si straini (...) ca acesta a fost un proiect respins pe un criteriu politic, dar Romania ramane o tara deschisa investitiilor, proiectelor importante", a explicat el.

Ponta a negat zvonurile conform carora s-ar cauta un alt investitor pentru Rosia Montana, in China.

"E clar ca daca Parlamentul nu face legea proiectul pica (...) Nu am banii pentru ecologizarea actuala. Am fost acolo, sunt iazuri pe care nu as vrea sa le vada bucurestenii care protesteza", a conchis premierul.

Gazoductul Iasi-Ungheni va fi gata la timp

Victor Ponta a vorbit in emisiune si despre exploatarea gazelor de sist, aratandu-se un sustinator al exploatarii resurselor nationale.

"Nu vreau sa depindem de nimeni, vreau sa avem propria noastra productie", a spue el, referindu-se la importul actual de gaze de la Gazprom.

Ponta a sustinut ca gandeste productia de gaz pentru "24 de milioane" de cetateni, incluzand alaturi de populatia Romaniei pe cea a Republicii Moldova.

In context, Victor Ponta a precizat: "Gazoductul va fi gata la timp, problema e sa avem si gaz".

La sfarsitul verii, Victor Ponta a inaugurat lucrarile la Gazoductul Iasi-Ungheni, in prezenta premierului moldovean si a comisarului european pentru energie. La cateva zile, jurnalistii au dezvaluit ca respectivele conducte, care fusera sudate la Iasi in prezenta oficialilor, au fost mutate a doua zi la Ungheni, dupa care desfiintate cu totul.

Intr-o vizita efectuala dupa o luna, presedintele Traian Basescu a constatat ca pe locul unde fusesera taiate panglici nu se mai afla nimic in afara catorva cabine pentru paznici.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Ponta Rosia Montana, #Ponta proiect Rosia Montana, #Ponta gaze sist, #Ponta gazoduct , #premier