Ponta: Daca nu luam masuri in privinta preturilor la energie, ajungem un muzeu al omenirii

Marti, 04 Iunie 2013, ora 14:14
2472 citiri
Ponta: Daca nu luam masuri in privinta preturilor la energie, ajungem un muzeu al omenirii

Reducerea schemei de ajutor pentru producatorii de energie regenerabila este necesara pentru ca Romania, dar si restul Europei, sa nu devina un "muzeu al omenirii", este de parere premierul Victor Ponta.

Investitiile in producerea energiei din surse regenerabile trebuie facute respectand "realitatile de zi cu zi", a declarat Ponta, la inceputul sedintei de guvern de marti, in cadrul careia s-a aprobat ordonanta de urgenta privind esalonarea subventiilor pentru energia verde.

"Este important sa avem un pret care sa asigure sustenabilitatea industriala, in primul rand. Avem mari unitati industriale, care, daca nu luam aceasta masura, inchid portile", a precizat prim-ministru.

El a adaugat ca trebuie gasita "linia de mijloc" si in privinta pretului, astfel incat sa castige si cei care produc, dar sa existe si consumatori.

"Daca nu luam masuri, se vor inchide toate fabricile si vom ramane muzeu al omenirii, ceea ce nu este bine nici pentru Romania, nici pentru Europa", a subliniat Ponta, dupa ce a precizat ca, in Statele Unite, preturile atat la gaze, cat si la energia electrica au coborat, in timp ce in Europa au crescut.

La sfarsitul lunii mai, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a anuntat lansarea in dezbatere a unei hotarari prin care plata certificatelor verzi pentru producatorii de energie din resurse regenerabile sa fie amanata pana la 1 ianuarie 2017, fata de 1 iulie 2013, ceea ce ar trebui sa conduca la scaderea facturilor la energie.

In aceasta perioada, numarul certificatelor verzi se reduce la unul in loc de doua pentru centralele eoliene, doua in loc de trei pentru hidrocentralele noi cu putere instalata de peste 10 MW si patru in loc de sase pentru centralele solare.

De asemenea, potrivit ordonantei, investitiile sunt monitorizate semestrial de ANRE, fiind posibila, astfel, ajustarea imediata a supracompensarii.

ANRE este obligata sa reglementeze cantitatea de energie electrica produsa din surse regenerabile ce este preluata in Sistemul Electroenergic National prin cote anuale.

Trebuie sa atragem investitii in energie si agricultura

Premierul a mai declarat ca Romania trebuie sa priveasca anuntul Comisiei Europene privind iesirea din procedura de deficit excesiv ca pe o oportunitate de a se imprumuta mai ieftin si de a atrage mai multe investitii.

Miercuri, premierul va efectua o vizita in Polonia, majoritatea discutiilor urmand sa se axeze pe economie. "Trebuie sa ne coordonam cat mai mult politicile de dezvoltare. Este o tara de la care avem foarte multe de invatat in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, politica industriala, politica energetica. Trebuie sa folosim potentialul Romaniei in energie, in agricultura si sa atragem investitii", a spus Ponta.

In sedinta de guvern de marti se vor aproba si doua hotarari, una privind suplimentarea subventiilor pentru productia de alimente bio cu trei milioane de euro, iar a doua privind realizarea mai usoara a expropierilor.

"Vrem sa ne legam de Republica Moldova, dar sunt vreo 40 de proprietari pe care nu-i putem convinge. Conducta catre Moldova nu se poate realiza. Adoptam o hotarare sa facem aceste exproprieri mai usoare", a conchis premierul.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Comentarii
Emigrantul-Anonim
rank 5
bum
rank 5
nu aveti norocul sa fiti muzeu ! o sa dispareti !