Ponta, de acord cu reguli mai dure la ajutoare sociale in Marea Britanie: Si la noi vin cu Mercedes

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 18:06
2531 citiri
Ponta, de acord cu reguli mai dure la ajutoare sociale in Marea Britanie: Si la noi vin cu Mercedes

Premierul Victor Ponta afirma ca este de acord cu declaratia omologului sau britanic, David Cameron, referitoare la inasprirea, in Marea Britanie, a conditiilor de acordare a ajutoarelor sociale. Premierul roman a aratat ca si in Romania sunt beneficiari ai sistemului social care au "Mercedes si vila".

Premierul britanic, David Cameron, a anuntat, marti seara, masuri dure impotriva asa-numitului "turism pentru beneficii sociale", afirmand ca imigrantii din cadrul UE nu vor putea sa pretinda sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat.

Intrebat, vineri, de jurnalisti daca intentioneaza sa solicite o intrevedere premierului britanic, David Cameron, pentru a discuta despre inasprirea conditiilor de circulatie impuse cetatenilor romani, Ponta a atras atentia ca spusele acestuia trebuie citite cu atentie.

"Premierul britanic a afirmat in primul rand faptul ca Marea Britanie, ca si toate celelalte tari europene care mai au inca restrictii pe piata muncii, le va ridica de la 1 ianuarie si asta e lucrul cel mai important. In al doilea rand, a anuntat un pricipiu cu care cred ca si noi putem fi de acord, acela ca trebuie inasprite conditiile prin care sa nu se abuzeze de sistemele de protectie sociala. Nici in Romania nu vreau sa se abuzeze de sistemele de protectie sociala", a explicat premierul.

El a afirmat ca, in ultima perioada, in Romania au fost intensificate controalele si impuse conditii mai severe in acest domeniu.

"De un an si ceva, avem o inasprire a acestor conditii, a controalelor, in asa fel incat sa nu ne mai trezim cu cei care se duc sa-si ia ajutorul social cu Mercedes-ul si stau in tot felul de vile. Din acest punct de vedere, si ceea ce a spus premierul britanic, si ce au spus si alti sefi de guvern, e sprijinit si de Guvernul Romaniei", a explicat Ponta, el adaugand totodata ca "abuzarea" sistemelor de protectie sociala trebuie combatuta.

Ponta a mai spus ca, de la 1 ianuarie, toate tarile membre vor respecta termenul impus de CE, inclusiv Marea Britanie, iar regulile in ceea ce priveste libera circulatie a persoanelor vor fi aplicate nediscriminatoriu pentru toti cetatenii UE.

"Nu exista reguli pentru romani, sau pentru bulgari, sau pentru austrieci, sau pentru italieni, exista reguli pentru toti cetatenii UE. Liberatea de miscare a persoanelor este unul dintre principiile fundamentale ale UE si nu exista principii pe care le respectam si altele, nu", a conchis Ponta.

Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, a transmis, miercuri, autoritatilor de la Londra ca libera circulatie a persoanelor nu se negociaza, atat timp cat Marea Britanie este membra a UE si a Pietei Unice.

Lucratorii romani si bulgari au fost supusi unor restrictii pe piata muncii din Marea Britanie de la aderarea tarilor lor la UE in 2007, iar aceste masuri cu caracter de tranzitie vor expira la sfarsitul anului.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....