Ponta: De ce sa nu-i ajutam pe cei cu rate la banci? Fara solidaritate ajungem la conflicte grave

Marti, 04 Februarie 2014, ora 17:00
2815 citiri
Ponta: De ce sa nu-i ajutam pe cei cu rate la banci? Fara solidaritate ajungem la conflicte grave

Premierul Victor Ponta a explicat, marti, motivele pentru care vor fi aplicate unele masuri, in acest an, precum limitarea tranzactiilor cu numerar si ajutorul acordat celor care au credite la banci.

"Ii sprijinim pe cei care au rate si care pot sa treaca in acesti doi ani peste perioada respectiva. E o masura pentru oameni, nu pentru banci", a sustinut prim-ministrul, dupa reuniunea Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat 2014-2020.

Ulterior, la o alta conferinta, a reluat ideea, militand pentru crearea unei societati mai unite pentru a evita ajungerea la conflicte grave.

"Daca mergem in continuare pe ideea unei societati in care fiecare se descurca singur si ce se intampla in rest nu conteaza, asa cum am vazut si aseara, sa nu-i ajutam pe cei care au rate la banci... De ce sa nu-i ajutam? Ii ajutam si pe cei care au rate, asa cum ii ajutam si pe cei care au profit, pentru ca tinem 16% cota unica, asa cum incercam sa ajutam fiecare parte a acestei societati, pentru ca altfel, daca nu suntem o societate mai solidara, vom ajunge din nou la gravele conflicte pe care Romania le-a trait in 2011, 2012", a atentionat Ponta, in cadrul Conferintei "Dialogul Social Tripartit - prezent si perspective", arata Mediafax.

El a anuntat, luni seara, ca Guvernul ii va ajuta pe cei cu restante la creditele bancare.

"Daca ai un credit la banca, venituri sub 1.600 de lei, restante nu mai vechi de 90 de zile, vei plati doar jumatate de rata timp de doi ani, iar dupa acesti doi ani diferenta de dobanda pe care banca o impune debitorului, statul o achita din taxa pe venit", a spus atunci seful Guvernului.

Ponta anunta ajutoare de la stat: In ce conditii ai putea plati rate mai mici la credit

Ponta, despre limitarea platilor cash

Mai mult, marti, seful Guvernului a abordat si subiectul referitor la limitarea platilor cash.

"Se limiteaza tranzactiile cu numerar, ceea ce oarecum normal, pentru ca doar Dan Diaconescu vine cu sacii de bani cash, dar, in acelasi timp, scad si comisioanele bancare, pentru ca daca oamenii fac mai multe plati prin card, atunci va creste numarul tranzactiilor, deci va fi un rulaj mai mare, dar un comision mai mic.

Bancile trebuie sa fie de acord, pentru ca vor castiga din numarul mai mare de tranzactii, insa nu pot sa castige si de pe urma comisionului, adica din doua parti", a precizat Victor Ponta.

Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei daca nu respecta masura, potrivit unui proiect de ordonanta.

Aceste tranzactii se vor realiza prin intermediul bancilor.

Guvernul vrea sa interzica platile cash pentru masini, case si terenuri - totul trece prin banca

"Prin exceptie de la prevederile art. 2, 3 si 9 din prezenta ordonanta, contravaloarea achizitiilor de bunuri imobile si autovehicule se achita doar prin instrumente de plata fara numerar", se arata in document.

Masura este valabila atat pentru firme, cat si pentru populatie si cuprinde toate tipurile de imobile si autovehicule.

In plus, platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, cat este in prezent, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice.

Atac la cash: Platile in numerar intre persoane fizice vor fi limitate - care este plafonul

In prezent nu exista plafon pentru platile in numerar intre persoane fizice, iar plafonul pentru platile in numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Ponta limitare plata cash, #Ponta limitare tranzactii numerar, #limitare tranzactii numerar, #Ponta banci credite , #premier