Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ponta declanseaza marea instapanire (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 10 Mai 2012, ora 08:15
11689 citiri
Ponta declanseaza marea instapanire (Opinii)
Foto: gov.ro

O guvernare reparatorie. Asa s-a definit inca din prima zi Guvernul Ponta. Nu pot sa am incredere deloc intr-un Executiv care vine si incepe din prima clipa sa plateasca cu aceeasi moneda adversarilor de pana mai ieri.

Victor Ponta a trasat coordonatele mandatului pentru cele sase luni de guvernare din primul minut - razbunarea trecutului si inflorirea viitorului.

Bani inapoi pentru bugetari, pentru pensionari, amnistii fiscale pentru functionari, promisiuni pentru reintregiri definitive si recuperarea banilor dati dusmanilor de la PDL. Nu pot sa-i acord nici macar o zi de benevolenta lui Ponta. Pentru ca pleaca de la premise gresite, pentru ca are exact aceeasi legitimitate cat avea si Guvernul Boc sau MRU si pentru ca, in fond, mosteneste aceleasi practici care l-au facut atat de urat si hulit pe Boc. La fel ca si pe Mihai Razvan Ungureanu.

Nu masurile populiste ma sperie. Ele ar fi fost adoptate la fel si de catre fostii ministri. Nici promisiunile pentru viitor, ele ar fi fost identice si daca ar fi fost slobozite din gura celeilalte puteri. Nici macar declaratiile haotice ale noului ministru de Externe - imi pun increderea ca inteligenta il va salva pana la urma.

Imi dau de gandit insa masurile cu iz vindicativ, retragerea banilor de la primariile pedeliste si cele care pregatesc instaurarea unei noi puteri infinit mai solide decat precedenta.

Adoptarea in Senat a uninominalului pur dintr-un singur tur face parte din acelasi set de masuri pe care fosta putere pedelista incerca sa il impuna cand pregatea comasarea alegerilor, votul prin corespondenta, alegerea primarilor dintr-un singur tur sau modificarea legii referendumului. Toate sunt masuri care au fost criticate vehement de catre actuala putere uselista, dar care astazi se orienteaza tot intr-acolo.

Pentru ca tot ce au facut partidele din Romania dupa '89 a fost cum sa adune cat mai multa putere si, apoi, cum sa o conserve cat mai mult timp.

Pentru ca asta va face votul uninominal pur in cazul in care va trece si de Camera Deputatilor - va avantaja in mod clar si de departe Uniunea Social Liberala si va lovi teribil in toate celelalte partide mai mici. Va sugruma si mai mult PDL, va desfiinta practic UNPR, care cel mai probabil se va topi in PSD, si va lasa UDMR la vatra.

Poate, prin cine stie ce minune, doar PP-DD OTV sa prinda un locusor in Parlament, dar si ala de dimensiuni mult mai reduse decat in conditiile actualului vot.

Presimtind ca va rupe la alegerile din noiembrie, USL se pregateste sa isi astearna un culcus cat mai confortabil pentru urmatorii patru ani. Timp in care sa poata guverna indiferent de permutarile din interiorul ei. Or o astfel de strategie, doar ca modificata in structura si detaliile in care era conceputa, a pregatit si PDL cat timp a detinut toate parghiile institutionale. Iar atunci imi aduc aminte cum se striga ca moare democratia in Romania.

Poate fi considerata o diferenta. Pe atunci legile sareau peste Parlament, prin asumari de raspundere. Acum emana din interiorul noii majoritati, care are la baza insa exact acelasi compromis si lipsa de legitimitate ca si fostul Guvern.

In conditiile astea, Victor Ponta e de-a dreptul cinic si comic in acelasi timp cand spune - la Gadea in emisiune, de pe locul lui MRU - ca USL inca nu detine puterea in Romania - "USL doar guverneaza!"

Ma pregatesc deja pentru o vara scurta, cu masuri fulger si apoi de o lunga perioada de liniste vinovata. Linistea pe care Mihai Gadea i-o oferea Guvernului Ponta inca de pe acum. In direct si elegant, ca sa nu existe vorbe dupa. Sa facem totusi galagie!

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#primele masuri Guvern Ponta, #Ponta taie bani PDL, #Ponta reintregirea salariilor , #premier