Ponta deschide un punct de frontiera: Vreau sa legam Romania de Serbia cat mai mult

Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 13:51
3833 citiri
Ponta deschide un punct de frontiera: Vreau sa legam Romania de Serbia cat mai mult
Foto: Facebook/Victor Ponta

Premierii roman, Victor Ponta, si sarb, Aleksandar Vucic, au participat sambata la deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Lunga (judetul Timis) - Nakovo (Serbia), in prezenta ministrilor Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, al Apararii Nationale, Mircea Dusa, si a omologilor sarbi.

"Europa nu va fi intreaga pana ce Serbia si celelalte tari din aceasta regiune nu vor fi in UE. Ne leaga foarte multe lucruri; ne desparte o frontiera pe care acum vrem sa o facem cat mai usor de trecut. Aceste trei puncte de frontiera (Lunga, Valcani si Foeni) vreau sa poata fi deschise azi.

Ponta, in Serbia: Sa invatati din greselile facute de Romania

Vreau sa legam Romania de Serbia cat mai mult, prin infrastructura, prin relatii economice. Stiu foarte bine ca din punct de vedere cultural suntem foarte bine legati", a spus Victor Ponta.

Prim-ministrul Romaniei a afirmat ca astazi tara noastra are mult mai multi prieteni in Europa decat se spunea in popor, ca "cei mai siguri prieteni sunt Serbia si Marea Neagra", dar isi doreste ca Serbia sa fie cel mai bun prieten. El a subliniat ca intre cele doua tari trebuie sa se dezvolte proiecte economice semnificative, intre care o autostrada care sa lege Belgradul de Timisoara.

"Exista proiecte importante pe care trebuie sa le dezvoltam impreuna, strategia Dunarii, proiecte economice si unul pe care l-am gandit impreuna cu premierul sarb Vucic si pe care-l vom pune in aplicare, al unei autostrazi intre Belgrad si Timisoara, pentru a avea relatii economice mai dezvoltate.

Asigur cetatenii de pe ambele parti ale granitei ca cele doua guverne isi vor face datoria fata de ei si ca impreuna vom fi mai apreciati si mai respectati. (...). Vreau sa traim cu totii cu gandul ca vom izbandi in viata si ca impreuna vom fi mai puternici", a afirmat Victor Ponta.

Cele trei puncte de trecere a frontierei vor functiona in regim permanent.

Deschiderea mai multor puncte comune de trecere a frontierei pe raza judetului Timis a fost ceruta in repetate randuri de autoritatile sarbe si cele timisene, intrucat in zona riverana traiesc zeci de mii de locuitori ai Banatului istoric care au rude de cealalta parte a granitei.

Riveranii romani din mediul rural merg sa lucreze in campaniile agricole in Serbia, iar sarbii vin la munca in constructii, mai ales in sezonul estival.

Pe de alta parte, ruta prin Foeni (Romania) - Jasa Tomici (Serbia), cunoscuta ca fiind vechiul drum imperial spre Viena, este cea mai scurta relatie rutiera intre Timisoara si Europa Centrala.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Victor Ponta Vucici inaugutare frontiera, #Ponta inaugurare post frontiera, #Ponta deschidere post frontiera , #premier