Ponta descrie la Bruxelles situatia din Romania: o lupta intre Basescu si restul

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 18:50
4647 citiri
Ponta descrie la Bruxelles situatia din Romania: o lupta intre Basescu si restul
Foto: Romania TV

Premierul Victor Ponta, aflat intr-o vizita la Bruxelles, miercuri si joi, a trecut in revista situatia din Romania, pentru liderii europeni, el rezumand tabloul intern prin sintagma "exista o dezbatere si o lupta politica intre doua forte politice, una dintre ele fiind reprezentata de Traian Basescu, iar cealalata fiind alianta tuturor grupurilor politice" din tara, a spus el.

In cadrul unei conferinte de presa comune cu Hannes Swoboda, liderul grupului europarlamentar Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (S&D, grup din care face parte PSD), Victor Ponta a tinut sa sublinieze ca "Parlamentul, nu Guvernul, l-a suspendat pe presedinte".

El a anuntat si referendumul din 29 iulie, mentionand ca "CCR a spus foarte clar ca procedura de suspendare este constitutionala si ca masurile procedurale luate de Parlament au respectat Constitutia".

Ponta promite la Bruxelles ca referendumul se tine dupa regula CCR

Seful Guvernului, care a afirmat la Bruxelles faptul ca reprezinta "o alianta politica ce se bucura de o sustinere foarte mare", a subliniat si ca vrea sa transmita "tuturor oficialilor europeni ca principiile constitutionale vor fi respectate. "Nimeni nu a incercat nimic care sa afecteze independenta CCR", a specificat el.

El a mentionat ca a fost dezamagit de comportamentul liderului grupului PPE. "Am fost surprins de raspunsul neasteptat si nepoliticos al liderului grupului PPE (Joseph Daul, care a anuntat marti ca a refuzat o intrevedere cu premierul Ponta - n.r).

"Ma aflu aici pentru a da toate explicatiile in privinta temerilor legitime ale partenerilor europeni", a mai spus Victor Ponta. "Vreau sa le spun domnilor Barroso si Van Rompuy, maine (vineri - n.r.), ca statul de drept si ordinea constitutionala in Romania au fost si vor fi respectate".

"Sunt aici pentru a da toate explicatiile si sa raspund tuturor intrebarilor legate de ingrijorarile legitime ale partenerilor nostri europeni. Sunt aici si pentru a spune foarte clar ca, daca orice decizie luata de Parlament sau Guvern in ultimele zile este considerata de Comisie ca nefiind la standardele europene, nu voi cere un an sau sase luni, ci voi lua imediat masuri fie la nivel guvernamental, fie voi cere Parlamentului sa ia masuri pentru a explica si a reveni", a mai spus el.

El a afirmat ca Romania nu a aderat la UE doar din punct de vedere juridic, ci ca ea respecta toate valorile Uniunii Europene.

"E in beneficiul Romaniei sa dovedeasca independenta sistemului"

Legat de monitorizarea sistemului judiciar din Romania, premierul a declarat ca "sistemul judiciar din Romania din ultimii 5 ani a facut pasi importanti pentru imbunatatirea independentei si pentru a se conforma standardelor europene. Suntem pregatiti sa dovedim si am dovedit in ultimele 60 de zile ca vom lua toate masurile pentru independenta sistemului judiciar. Suntem deschisi la idee si credem ca e in beneficiul Romaniei sa dovedeasca independenta sistemului.

Am spus intotdeauna, si este unul dintre putinele puncte in care sunt de acord cu Traian Basescu, ca aderarea la Schengen este o dovada a capacitatii Romaniei de a pazi granitele UE", a mai spus seful Guvernului la Bruxelles.

Premierul Romaniei se va intalni la Bruxelles, vineri, cu lideri precum Jose Manuel Barroso si Herman Van Rompuy. La aceasta ora, Victor Ponta se intalneste cu Martin Schulz, presedintele Parlamentului European.

Prim-ministrul Victor Ponta a fost convocat la Bruxelles din cauza situatiei de pe scena politica din Romania. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a fost cel care l-a sunat pe Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Victor Ponta Bruxelles, #explicatii Ponta Bruxelles, #intalnire Ponta lideri europeni, #program Ponta Bruxelles , #premier
Comentarii
Poza conti
conti
rank 5
"o alianta politica ce se bucura de o sustinere foarte mare"